Crucişătorul Moscova, care atacase Insula Șerpilor, s-a scufundat. E cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia de la Al Doilea Război Mondial

Crucişătorul Moscova, care atacase Insula Șerpilor, s-a scufundat. E cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia de la Al Doilea Război Mondial

Crucişătorul Moscova, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, avariat în timpul ofensivei împotriva Ucrainei, s-a scufundat, a anunţat joi seară Ministerul rus al Apărării.

„În cursul operaţiunii de remorcare a crucişătorul Moscova spre portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza deteriorării carenei suferite într-un incendiu de la detonarea de muniţie. În condiţii de mare agitată, nava s-a scufundat”, a spus ministerul, citat de agenţia de stat TASS.

Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră a fost lovită miercuri seară de două rachete Neptun lansate de forţele ucrainene, potrivit relatărilor de la Kiev.

Dar, deşi Ministerul rus al Apărării a confirmat joi că nava a fost avariată şi că echipajul a fost evacuat, instituţia a transmis doar că a avut loc un incendiu la bord, fără să menţioneze motivele.

ADVERTISING

Crucişătorul Moscova, ce are o lungime de peste 180 de metri, a fost lansat în 1979 şi şi-a început misiunile în 1983. Nava a fost utilizată pentru a lansa rachete asupra teritoriului ucrainean.

Potrivit relatărilor din presa ucraineană, nava a fost implicată în cucerirea Insulei Şerpilor, în urmă cu câteva săptămâni.

Crucişătorul purtător de rachete Moscova este nava cea mai importantă a flotei ruse de la Marea Neagră, fiind şi nava amiral a flotei. Dotarea de bază a crucişătorului este reprezentată de complexul de rachete P-1000 Vulkan, cu 16 instalaţii de lansare.

ADVERTISING

Potrivit CNN, crucişătorul Moscova este cea mai mare navă, din punct de vedere al tonajului, scufundată de la Al Doilea Război Mondial şi până în prezent şi este cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia din 1945 şi până în prezent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇