CIA a creat o rețea de baze secrete în Ucraina și a instruit spioni pentru a dejuca atacurile Rusiei

CIA a creat o rețea de baze secrete în Ucraina și a instruit spioni pentru a dejuca atacurile Rusiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Timp de un deceniu, CIA a creat 14 baze secrete în Ucraina, de-a lungul graniței cu Rusia. Parteneriatul de spionaj dintre SUA și Ucraina a dus la anihilarea comploturilor pentru asasinarea lui Zelenski și la mai multe lovituri importante asupra trupelor ruse.

Înainte de începerea războiului, serviciile de informații ucrainene le-au furnizat americanilor date care au contribuit la dovedirea implicării Rusiei în doborârea avionului Malaysia Airlines, în 2014. Ucrainenii i-au ajutat pe americani și la punerea sub acuzare a agenților ruși care s-au implicat în manipularea alegerilor prezidențiale din 2016 din Statele Unite.

În 2016, CIA a început să înființeze mai multe baze secrete în Ucraina, în apropierea frontierei cu Rusia, se arată într-un articol realizat pe baza a peste 200 de interviuri și discuții cu actuali și foști oficiali din Ucraina, SUA și Europa și publicat de New York Times.

ADVERTISING

CIA a creat și antrenat o unitate a forțelor speciale ucrainene cu indicativul Unitatea 2245, specializată în capturarea dronelor și echipamentelor de comunicații rusești, pe care tehnicienii CIA le modificau pentru a decripta sistemele rușilor. Potrivit cotidianului american, din această unitate a făcut parte și actualul șef al spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov.

Agenția Centrală de Informații a ajutat și la pregătirea unei noi generații de spioni ucraineni care a operat în Rusia, Europa, Cuba și alte locuri unde rușii aveau o prezență semnificativă.

Detaliile parteneriatului secret dintre ucraineni și serviciile de informații americane au rămas secrete timp de un deceniu.

Episodul care i-a enervat pe americani

Relația dintre CIA și serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR) a început în februarie 2014, când fostul președinte Viktor Ianukovici a fugit în Rusia. Colaborarea a fost propusă de Valentin Nalivaicenko, devenit șeful serviciului de securitate al Ucrainei (SBU).

ADVERTISING

Regulile din SUA le interziceau agențiilor de informații să ofere Ucrainei orice sprijin care "ar fi fost de așteptat în mod rezonabil" să aibă consecințe letale. Cu toate acestea, liniile roșii nu au fost niciodată clare, creând tensiune constantă în cadrul acestui parteneriat.

La Kiev, Nalivaicenko a desemnat un consilier cu activitate îndelungată, generalul Valerii Kondratiuk, să conducă GUR și au creat o nouă unitate paramilitară în spatele liniilor armatei ruse, pentru a desfășura operațiuni și a aduna informații, acțiuni pe care CIA sau serviciul britanic de informații MI6 nu le puteau realiza.

În urma unui incident petrecut în timpul unei operațiuni secrete, când grupul lui Budanov s-a infiltrat în Crimeea și a intrat în luptă cu forțele ruse, americanii au fost foarte furioși și au amenințat că vor închide programul.

Ulterior, șeful CIA de atunci, John Brennan, l-a sunat pe generalul Kondratiuk și i-a spus clar care sunt "liniile roșii" care nu trebuie atinse. Generalul ucrainean era foarte supărat. "E războiul nostru și trebuie să luptăm", i-a răspuns el, potrivit unui coleg. NYT scrie că această reacție l-a costat pe Kondratiuk, care a fost înlocuit la presiunile Washingtonului.

ADVERTISING

Ziarul american mai scrie că, în timpul mandatului de președinte al lui Donald Trump, cooperarea dintre CIA și ucraineni s-a extins și a inclus programe mai specializate de pregătire și construirea de baze secrete.

Relațiile au devenit atât de bune, încât agenția americană dorea să o repete cu alte servicii de informații din Europa, care aveau aceleași interese în contracararea spionajului rus.

Coaliția secretă anti-Rusia

Șeful de la Casa Rusia, departamentul din cadrul CIA care supervizează operațiunile împotriva Moscovei, a organizat o întâlnire secretă la Haga. Reprezentanții CIA, MI6, GUR, cei ai serviciilor de informații olandeze și alte servicii din alte state au stabilit atunci să-și împărtășească informațiile despre Rusia. Rezultatul a fost o coaliție secretă împotriva Rusiei, iar ucrainenii făceau parte din ea.

Începând din noiembrie 2021, CIA și MI6 au avertizat Kievul că Rusia pregătea o invazie pentru a înlătura conducerea țării și a instala un guvern-marionetă. Serviciile occidentale au transmis lista numelor oficialilor pe care rușii plănuiau să-i ucidă sau să-i captureze, precum și numele celor pe care Kremlinul urmărea să-i pună la conducerea Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski și unii dintre consilierii săi nu păreau convinși, nici măcar după ce directorul CIA, William Burns, s-a dus la Kiev, în ianuarie 2022, pentru a-i informa personal.

Pe măsură ce invazia rusă se apropia, ofițeri CIA și MI6 au făcut ultimele lor vizite pentru a discuta cu omologii lor ucraineni. Unul dintre ofițerii britanici avea ochii în lacrimi în fața ucrainenilor, temându-se că rușii îi vor elimina, scrie ziarul american.

În acea perioadă tulbure, președintele american Joe Biden a autorizat serviciile de informații să ofere sprijin de informații pentru operațiunile letale împotriva forțelor ruse pe teritoriul ucrainean, renunțând la "liniile roșii" impuse pentru a nu irita Moscova.

Ajutorul militar din SUA nu se vede, dar informațiile secrete "curg" mai departe

Parteneriatul de spionaj dintre SUA și Ucraina și-a dovedit rapid eficiența. Un important oficial ucrainean a dezvăluit că în cel puțin un caz CIA a transmis Kievului informații care au contribuit la dejucarea unui complot de asasinare a lui Zelenski.

Ulterior, mai mulți ofițeri CIA au fost trimiși în bazele din Ucraina. Ei au revizuit listele cu potențiale ținte rusești pe care ucrainenii erau pregătiți să le atace, comparând datele lor cu cele ale ucrainenilor, pentru a se asigura că sunt exacte. Multe dintre loviturile spectaculoase ale Kievului asupra trupelor ruse au fost rodul colaborării strânse dintre CIA și spionajul ucrainean.

CIA și GUR au construit încă două baze secrete în Ucraina pentru a intercepta comunicațiile rușilor, iar împreună cu celelalte 12 stații care încă sunt operaționale, GUR colectează și furnizează acum mai multe informații decât în orice alt moment al războiului, iar mare parte le împărtășește CIA, scrie New York Times.

Acum, când Rusia este în ofensivă, iar Ucraina e mai dependentă de sabotaje și de loviturile cu rachete de rază lungă care necesită spioni mult dincolo de liniile inamice, rețeaua de spionaj creată de CIA "în coastele" Rusiei e mai importantă ca oricând. Agenții riscă tot mai mult și se tem că, dacă republicanii din Congres închid finanțarea Kievului, CIA ar putea fi nevoită să dea înapoi.

Întârzierea aprobării ajutorului militar american i-a determinat pe oficialii din structurile ucrainene de informații să-și întrebe colegii din SUA dacă America îi va abandona. Pentru asta, printre altele, a venit Bill Burns în Ucraina săptămâna trecută, a zecea oară de la începerea războiului. "Am demonstrat un angajament clar față de Ucraina în mulți ani, iar această vizită a fost un semnal puternic că angajamentul SUA va continua", a spus un purtător de cuvânt al CIA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇