Oficialii britanici au fost printre primii care au avertizat public că Europa e mai aproape de un conflict la scară largă decât oricând în istoria recentă.
Astfel de avertismente sunt făcute pe baza informațiilor colectate de servicii și același tip de date sunt vitale și în ce privește pregătirea și apărarea unei țări.
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează serviciile de informații, armata britanică a făcut o rară excepție și a permis accesul unor jurnaliști într-o bază de spionaj militar ultra-secretă din Cambridgeshire, arată Sky News.
RAF Wyton găzduiește unul dintre cele mai mari centre de analiză a informațiilor din Occident, într-o clădire care se numește Pathfinder (exploratorul -n.red.).
24 de ore pe zi, 7 zile din 7, analiști și experți în diferite domenii lucrează într-o cameră gri, cu tavan înalt și fără ferestre, de mărimea unui teren de fotbal acoperit. Echipele sunt împărțite pe secțiuni, în jurul unor birouri albe și curbate, echipate cu ecrane și computere, în timp ce monitoare TV transmit imagini live de la sateliți sau drone din toată lumea.
Pe un perete cifrele roșii ale mai multor ceasuri indică ora pentru Washington, Zulu (GMT), Stuttgart, Moscova, Canberra și Wellington.
Un oficial le-a spus jurnaliștilor prezenți că este unul dintre cele mai mari centre top-secrete, în special la nivelul unui grup restrâns de aliați apropiați, denumit Cei Cinci Ochi, format din Marea Britanie, SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă.
Și este doar unul dintre centrele folosite de Serviciul de Informații al Ministerului Apărării britanic, în cadrul căruia lucrează în jur de 4.500 de oameni în total (două treimi sunt militari, o treime sunt civili).
Angajații sunt angrenați și în misiuni peste hotare, nu fac toți munca de la birouri.
Un alt oficial le-a spus jurnaliștilor că la acest moment se înregistrează cea mai mare nevoie de spioni militari din 2014 încoace, adică de când Rusia a anexat Crimeea.
„Trăim vremuri cu adevărat periculoase", a spus oficialul, arătând că e extrem de important să ai informații solide pe baza cărora poți face previziuni.
„Suntem în antecamera războiului. E un punct în care suntem cel mai aproape de un conflict la scară largă decât oricând în istoria recentă", a adăugat el.
Un al treilea oficial a vorbit despre principalele amenințări de la acest moment. Războiul Rusiei în Ucraina, violențele din Orientul Mijlociu și riscul tot mai mare ca Taiwanul să fie invadat de China sunt printre cele mai posibile conflicte care ar putea isca escaladări globale.
În același timp, statele rivale dezvoltă arme tot mai puternice. Un exemplu este arsenalul de rachete hipersonice al Chinei, care pot atinge viteze de cinci ori mai mari decât cea a sunetului, ceea ce le face foarte greu de distrus, odată ce au fost lansate.
Cel mai bun mod de a distruge astfel de arme este prin localizarea platformelor din China și distrugerea lor înainte de a fi lansate. Iar acest lucru este posibil doar prin munca spionilor militari.