Cu războiul la graniță, Guvernul a luat miliarde de la armată ca să plătească salarii și pensii, inclusiv speciale (Document)

Cu războiul la graniță, Guvernul a luat miliarde de la armată ca să plătească salarii și pensii, inclusiv speciale (Document)

Guvernul a refuzat anul trecut să facă rectificări bugetare și, în schimb, a folosit Fondul de Rezervă pentru plățile curente.

Fondul de Rezervă ar fi trebuit folosit doar pentru urgențe și situații neprevăzute. Pentru suplimentarea bugetelor instituțiilor atunci când rămân fără bani pentru cheltuielile curente se făceau rectificări bugetare, care arătau clar de unde sunt luate fonduri și încotro sunt realocate.

Alegând să apeleze doar la Fondul de Rezervă, Guvernul a dat zeci de hotărâri prin care asigurau alimentarea sa, însă fără a preciza sursa.

ADVERTISING

Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui a solicitat în scris să fie făcută publică situația și marți a obținut răspunsul.

Astfel, din cifrele oferite, se observă că cele mai mari tăieri au fost la înzestrarea armatei.

„Anul trecut Guvernul Ciolacu a făcut cheltuieli record din Fondul de Rezervă al Guvernului. Dar totuși de unde s-a alimentat acest fond? Din tăieri din alte părți. Dar totuși care alte părți? Asta nu apare transparent. Așa că am întrebat Ministerul Finanțelor.

Și iată răspunsul. Ca să alimenteze faimosul Fond de Rezervă, Guvernul Ciolacu a tăiat masiv de la înzestrarea armatei. Din 10,7 miliarde de lei de cheltuieli tăiate pentru a alimenta Fondul de Rezervă, Guvernul Ciolacu a tăiat 7,2 miliarde de la înzestrare!

ADVERTISING

Adică în timp ce avem un război la graniță și alte țări NATO se pregătesc serios de scenariul unui război, domnul Ciolacu a tăiat fix de la armament nou, rachete, avioane și ce ar mai fi nevoie să ne apărăm în caz de război.

Dar nu vă faceți griji, pentru pensiile speciale domnul Ciolacu a avut bani. Acolo a dat bani prin Fondul de Rezervă. Nu cumva să piardă casta specialilor vreun privilegiu”, a scris pe Facebook Claudiu Năsui, atașând și documentul primit de la Finanțe.

sume-disponibilizate-fondul-de-rezerva

Amintim că anul trecut USR a sesizat CCR în legătură cu utilizarea în acest fel a Fondului de Rezervă și a atras atenția inclusiv Comisiei Euopene, avertizând că Guvernul condus de Marcel Ciolacu „devalizează bugetul”.

ADVERTISING

În acest an însă Guvernul are de făcut plăți și pentru înzestrarea Armatei. România a semnat, alături de alte state NATO, un acord prin care s-a angajat să cumpere 200 de rachete Patriot, Parlamentul aprobând deja achiziția.

Preţul maxim unitar este de circa 5.444.750 de euro, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 euro, fără TVA.

Avansul iniţial, de aproximativ 35% din valoarea totală a întregului pachet, trebuia plătit în anul 2023 sau în trimestrul I al anului 2024.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇