Guvernul mai scoate 13,6 miliarde de lei din Fondul de rezervă, pentru pensii, salariile bugetarilor și ajutoare sociale

Guvernul mai scoate 13,6 miliarde de lei din Fondul de rezervă, pentru pensii, salariile bugetarilor și ajutoare sociale

Guvernul continuă să aloce miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru a acoperi necesarul de bani pentru pensii, ajutoare sociale sau salarii din educaţie şi sănătate.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat joi că în şedinţa de guvern de azi s-au mai alocat 13,6 miliarde lei.

Iar Guvernul nu se opreşte aici şi va folosi acest mecanism până la sfârşitul anului.

"Guvernul a alocat din Fondul de rezervă bugetară suma de 13,6 miliarde lei pentru domenii importante, precum educaţie, precum sănătate sau pentru drepturile de asistenţă socială, inclusiv pentru fondurile necesare plăţii pensiilor.

ADVERTISING

Mecanismul Fondului de rezervă bugetară a fost adoptat în contextul în care ţinta noastră de deficit bugetar până la sfârşitul anului de 4,4% din PIB este prevăzută în Programul de convergenţă şi este un angajament extrem de serios asumat faţă de Comisia Europeană, iar în acest context controlul asupra a ceea ce înseamnă cheltuirea de fonduri din bugetul de stat trebuie să fie unul corespunzător, în care prioritate să aibă cheltuielile de funcţionare ale statului, dar şi finalizarea proiectelor de investiţii cu finanţare din fonduri europene", a precizat Boloş, citat de Agerpres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit ministrului, Ordonanţa 90/2023 a fost aprobată pentru o corectă gestionare a fondurilor alocate din bugetul de stat, scopul fiind de a asigura "cu prioritate" bani pentru proiectele de investiţii din fonduri europene, dar şi pentru cele care se finanţează din PNRR.

"În acest context, mecanismul Fondului de rezervă bugetară este unul pe care îl vom utiliza până la sfârşitul anului şi vom încerca să asigurăm finanţarea în totalitate pentru aceste proiecte de investiţii prioritare pentru România", susţine ministrul Finanţelor.

ADVERTISING

Înainte de această alocare substanţială de azi, USR spunea că, de la începutul anului până acum, prin 58 de hotărâri de guvern, premierii Ciolacu şi Ciucă au scos din Fondul de rezervă nu mai puţin de 10,8 miliarde de lei. Iniţial, Fondul avea prevăzuţi doar 680 de milioane de lei.

În acest context, USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care „majoritatea PSD-PNL din Parlament i-a dat voie premierului Marcel Ciolacu să aloce discreţionar, cu încălcarea legilor României, tot mai multe miliarde din Fondul de Rezervă al Guvernului, fond care ar trebui să fie destinat doar cheltuielilor urgente sau neprevăzute”.

Însă CCR se va pronunţa pe această speţă abia după finalul anului, pe 31 ianuarie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇