Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a anunţat că a transmis Comisiei Europene o scrisoare legată de măsurile din ultima perioadă ale Guvernului României şi „devalizarea bugetului”, în încercarea de „a opri acest dezastru fiscal”.
Drulă a spus că USR face „toate eforturile pentru a opri acest dezastru fiscal al Guvernului” şi a trimis Comisiei Europene o scrisoare în legătură cu „devierea de la procedura de deficit excesiv şi măsurile neconstituţionale în domeniul fiscal, devalizarea bugetului României pe bază de decret”.
Liderul USR a precizat că i-a informat despre aceste lucruri pe reprezentanţii Comisiei şi prin discuţii directe, „pentru că stabilitatea financiară a statelor membre este o preocupare, evident, a Comisiei Europene”.
„Facem uz de toate posibilităţile de a apăra banii publici ai românilor şi printre acestea a fost şi această informare a Comisiei Europene, pentru că situaţia, aşa cum o spune de altfel ministrul Finanţelor de la PNL, este gravă”, a declarat Drulă, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Arad.
El consideră că românii asistă de doi ani „la o guvernare care îşi propune un faliment programat al României”.
„Privilegiile sunt neatinse, pensiile speciale sunt la locul lor şi ni se spune că vor fi eliminate peste 40 de ani, o glumă proastă, în mod evident, la o guvernare care nu se poate ţine de măsuri nici măcar o lună. Am văzut că a spus Marcel Ciolacu că e neconstituţional să nu crească pensiile speciale. În afară de faptul că aceasta este o minciună, ne arată viziunea PSD şi PNL asupra statului român: privilegii pentru câţiva şi mâna în buzunarul celor mulţi”, a declarat Cătălin Drulă.
Preşedintele USR a mai spus că impactul creşterii pensiilor speciale de la 1 ianuarie 2024 a fost estimat la 1,65 miliarde de lei, „adică exact banii pe care s-au grăbit în mod hrăpăreţ să-i ia de la IT-işti, de la cei din construcţii, de la cei din agricultură deja de la 1 noiembrie”.
8 miliarde de lei au fost alocați prin fondul de rezervă
"Modificările la buget nu se mai fac în mod transparent, printr-o lege de rectificare bugetară, ci printr-un mecanism opac, folosind fondul de rezervă al Guvernului, care ar trebui să fie folosit doar pentru urgențe și situații neprevăzute.
8 miliarde de lei au fost alocați prin fondul de rezervă, de la o valoare inițială a acestui fond de 0,7 miliarde. Au crescut deci de 11 ori fondul de rezervă și de aici premierul Ciolacu, prin nu mai puțin de 51 de hotărâri de guvern, ocolește Constituția și Parlamentul și dă bani cui vrea, guvernând România pe persoană fizică”, acuză președintele USR.
Deficitul bugetar al României a ajuns la 3,55% din PIB la sfârșitul lunii septembrie, cu 1% mai mult decât în luna precedentă. Deficitul bugetar estimat pentru acest an depășește 6,6% din PIB, cu 50% mai mult decât cifra de 4,4%, prevăzută ca țintă de deficit prin legea bugetului pe 2023 și recomandată de Consiliul UE prin procedura de deficit excesiv, transmite USR într-un comunicat.