Consiliul Fiscal: Înlocuirea rectificării bugetare cu Fondul de Rezervă - „precedent cu riscuri majore” de utilizare discreționară

Consiliul Fiscal: Înlocuirea rectificării bugetare cu Fondul de Rezervă - „precedent cu riscuri majore” de utilizare discreționară

Consiliul Fiscal a emis cu mare întârziere o notă în care critică dur măsurile fiscale luate de Guvern: „Este nevoie de construcții bugetare realiste (…) în România avem „o negare a realității”, nu se înțelege că o corecție de amploare, fie și graduală (în câțiva ani), de la peste 6,5% la 3% din PIB, înseamnă reducere de venituri”, se arată în nota publicată de CF pe site-ul instituției.

CF a subliniat în mod repetat faptul că trebuie mărite și veniturile: „Corecția nu se poate face numai pe partea de cheltuieli, dat fiind nivelul foarte jos al veniturilor fiscale și nefiscale; a crede că se poate obține ajustarea prin taxa prin inflație, în condițiile date, este o fantezie”.

ADVERTISING

Dacă s-ar colecta venituri fiscale mult mai bine ar fi un câștig extraordinar pentru consolidarea bugetară, dar progresul în această direcție este nesemnificativ până acum.

„Eliminarea exceptărilor și regândirea regimului fiscal (apropos de microîntreprinderi și PFA, etc.) fac parte din lupta contra evaziunii și optimizărilor fiscale. S-a avansat încă puțin, timid, din acest punct de vedere – probabil și din cauza împotrivirii grupurilor de interese. Plătim acum pentru nesăbuințe din trecutul îndepărtat și recent, lipsa de programare bugetară adecvată, inteligentă”, se mai arată în nota CF.

ADVERTISING

Utilizarea fondurilor europene este benefică putând să atenueze impactul corecției bugetare și ajută la finanțarea deficitelor externe, CF estimând că deficitul de cont curent va scădea în 2023 sub 7% din PIB. Aceasta în măsura în care Guvernul va reuși să asigure cofinanțare și absoarbă resursele puse la dispoziție de UE la un nivel cât mai înalt. Fondurile din PNRR „stimulează reforme, ajută mult modernizarea infrastructurii, digitalizarea și tranziția la economia verde” – spune Consiliul Fiscal.

ADVERTISING

De asemenea, CF reiterează importanța efectuării de analize a cheltuielilor publice „așa-numite spending reviews” și recomandă ca în acest an să facă analizele pe sănătate și educație care sunt prevăzute și în PNRR. Aceste analize – spending reviews – sunt incluse în setul de bune practici promovate de OCDE. Analizele de eficiență pe funcționarea statului, a administrațiilor centrale și locale ajută la eliminarea unor cheltuieli inutile.

Citeşte mai departe articolul Consiliul Fiscal: Înlocuirea rectificării bugetare cu Fondul de Rezervă – „precedent cu riscuri majore” de utilizare discreționară pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇