Refuzul Guvernului de a face rectificare bugetară afectează și Educația. Ministrul Ligia Deca a dezvăluit că s-a ajuns în situația în care nu mai sunt bani pentru salariile profesorilor, utilitățile din școli, bursele și transportul elevilor.
„Am cerut sumele pentru a putea onora obligațiile noastre în ce privește salariile, odată cu intrarea în vigoare a măririlor salariale, care pe medie sunt undeva între 25 și 30% pentru tot personalul din învățământ. Aproape 9 miliarde (am cerut la rectificare – n.red.), din care aproximativ 3,8 miliarde, da, sunt obligațiile vizând salariile. Deci ce ne trebuie în plus până la finele anului pentru a putea plăti drepturile salariale”, a declarat Ligia Deca, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.
Amintim că Guvernul nu a făcut anul acesta nicio rectificare bugetară, o situaţie neobişnuită, practica fiind de două rectificări pe an, una în vară şi alta în toamnă. Într-un răspuns pentru Profit.ro la finalul lunii septembrie, Ministerul Finanțelor anunța că rectificarea va fi făcută abia după ce intră în vigoare legea cu noile măsuri fiscale și până atunci sunt luați bani din Fondul de Rezervă.
La acel moment pachetul fiscal fusese trecut prin Parlament prin asumarea răspunderii Guvernului, dar atacat la CCR. Curtea a dat miercuri undă verde și urmează acum ca legea să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și apoi va intra în vigoare.
Astfel, pentru a rezolva situația din Educație, Ligia Deca a cerut 2,17 miliarde de lei din Fondul de Rezervă ca să poată fi plătite salariile profesorilor pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni.
Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în transparență decizională și consultat de EduPedu.ro, e nevoie de 1,15 miliarde de lei pentru salariile personalului din școli; 835,5 milioane de lei pentru plata burselor elevilor pe septembrie și octombrie, cu termen de plată 15 noiembrie, și alte 180,35 de milioane de lei pentru bursele studenților pentru octombrie și noiembrie.
Când vor avea elevii masa caldă și manuale noi
În interviul de la Radio Europa Liberă, Deca a fost întrebată și despre alte programe din educație care au rămas fără bani.
Despre programul „Masa caldă la școală”, ministrul Educației a spus că astăzi Guvernul va adopta o hotărâre în care se va spune care sunt cele 450 de școli incluse în program. Abia după publicarea listei în Monitorul Oficial, primăriile vor putea organiza licitații, ceea ce înseamnă că cei 180 de mii de elevi beneficiari vor putea primi o masă de prânz din partea statului, cel mai devreme, în câteva săptămâni.
Suma/elev a rămas tot 15 lei, chiar dacă prețurile au crescut, Deca motivând că Finanțele au aprobat doar 195 de milioane de lei și suplimentări pot fi discutate de anul viitor.
Cât despre manuale noi, având în vedere că acum elevii de liceu din România învață după o curriculă veche de 20 de ani, ministrul spune că abia la începutul anului școlar 2025-2026, deci în 2 ani, ar putea exista manuale noi.
Pe de altă parte, în plină criză bugetară, Guvernul trebuie să facă rost de nu mai puțin de 16 miliarde de lei (peste 3 miliarde de euro), suplimentar față de suma bugetată, pentru a plăti măririle de salarii din Justiție pe care judecătorii și le-au acordat singuri, retroactiv. Numai suplimentul la salariile din Justiție costă cât 2/3 din totalul salariilor din Educația preuniversitară. Detalii AICI