Deca anunță trei noi materii în școli: Istoria comunismului, a Holocaustului și a robiei romilor

Deca anunță trei noi materii în școli: Istoria comunismului, a Holocaustului și a robiei romilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Educației Ligia Deca a anunțat marți că peste 2 ani vor fi introduse noi materii despre istoria comunismului, a Holocaustului și a sclaviei romilor. Primele două vor fi obligatorii, în timp ce al treilea va fi opțional.

Anunțul a fost făcut de Deca la o ceremonie organizată la Palatul Victoria cu ocazia introducerii la nivel naţional a predării cursului despre Holocaust.

„În calitatea de ministru al Educaţiei, cred cu tărie că doar prin educaţie putem transmite generaţiilor prezente şi viitoare valorile toleranţei, respectul pentru drepturile omului, pentru valorile fundamentale ale umanităţii, aprecierea altor culturi şi a diversităţii, cultivând pacea, înţelegerea şi apropierea între oameni, comunităţi şi popoare. Doar prin educaţie, tinerii noştri îşi pot dezvolta cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a rezista şi pentru a combate retorica extremistă, distorsionarea faptelor istorice, manipularea şi încercările de învrăjbire a semenilor prin discriminare şi intoleranţă.

ADVERTISING

De aceea, alături de disciplina 'Istoria evreilor. Holocaustul', planurile-cadru pentru învăţământul liceal vor cuprinde în viitor şi disciplina 'Istoria comunismului din România', tot parte a trunchiului comun. De asemenea, elevii vor putea opta şi pentru 'Istoria, robia şi deportarea romilor', ca disciplină şcolară modulară, opţională pentru învăţământul gimnazial şi liceal. Aceste discipline vor fi incluse în noile planuri-cadru pentru învăţământ liceal începând cu anul şcolar 2025 - 2026", a afirmat Deca, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că preocupările Ministerului Educaţiei pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului sunt sistematice şi de lungă durată şi au la bază cooperarea cu parteneri relevanţi din domeniu, precum 'Yad Vashem', autoritatea statului Israel pentru amintirea Martirilor şi Eroilor Holocaustului, Memorialul de la Shoah din Franţa şi Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, precum şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel'.

ADVERTISING

„Cu toate aceste entităţi, Ministerul Educaţiei are încheiate protocoale de colaborare. Prin formările destinate profesorilor de istorie şi inspectorilor şcolari de specialitate organizate de-a lungul timpului în ţară, dar şi în străinătate, dintre care cele organizate cu sprijinul 'Yad Vashem' au loc în mod periodic în Israel, am reuşit să creăm un corp profesional bine pregătit pe problematica Holocaustului şi a combaterii antisemitismului.

Un rol foarte important în formarea elevilor îl au şi activităţile extracurriculare, care permit o diversificare a mijloacelor şi a abordărilor pedagogice, a paletei de activităţi şi de oportunităţi, de implicare şi exprimare a elevilor. Astfel, elevii au avut ocazia să participe la ateliere de lucru, prelegeri, excursii de studiu şi concursuri menite să le ofere cunoştinţe şi abilităţi pentru a se raporta în mod adecvat la această tragedie", a precizat Ligia Deca.

ADVERTISING

Potrivit Edupedu.ro, programele școlare și standardele naționale de evaluare, pentru disciplinele obligatorii din învățământul liceal, ar urma să fie gata în septembrie 2024, ca din octombrie 2024 și până în august 2025 să fie elaborate, aprobate și publicate manualele școlare pentru discipline/module de studiu ale elevilor care intră în clasa a IX-a în septembrie 2025.

Pentru disciplina „Istoria, robia și deportarea romilor“, programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice vor fi elaborate de Ministerul Educației, în colaborare cu Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher și cu organizația minorității membră a Consiliului Minorităților Naționale.

Cadrele didactice care o vor preda pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate, sub coordonarea Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher și a organizației minorității membre a Consiliului Minorităților Naționale, care au rolul de a organiza programe educaționale și conferințe specifice destinate acestora.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇