Rusia a pus un jurnalist pe lista „most wanted”: „Acel țigan bulgar care e, cel mai probabil, român”

Rusia a pus un jurnalist pe lista „most wanted”: „Acel țigan bulgar care e, cel mai probabil, român”

Directorul executiv al site-ului de investigaţii Bellingcat, jurnalistul Christo Grozev, a fost plasat pe lista „most wanted”, potrivit unei actualizări de luni a unei baze de date de pe site-ul Ministerului rus de Interne.

Christo Grozev, un cetăţean bulgar născut la 20 mai 1969, „este căutat cu privire la încălcarea unui articol al Codului Penal rus”, potrivit acestei surse, care nu oferă alte precizări.

Într-o postare pe Twitter, Grozev a postat câteva comentarii de pe rețelele de socializare din Rusia.

ADVERTISING

„Cei care comentează la articolul despre includerea mea pe lista celor mai căutate persoane dezbat care este cel mai bun mod să fiu ucis: fie zdrobit cu barosul (așa cum e acum la modă), fie otrăvit cu vârful unei umbrele, fie pur și simplu împușcat. Acel țigan bulgar care e, cel mai probabil, român. Of, aceste scursuri fasciste care prosperă în Rusia”, a comentat jurnalistul.

Un internaut îl întreabă pe Grozev dacă „pentru un fascist este mai grav să fii român decât bulgar” și de ce.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Se pare că e o glumă dintr-un film rusesc. Român, în acest context, înseamnă homosexual”, i-a răspuns CEO-ul Bellingcat.

Site-ul Bellingcat - cu sediul în Olanda, înfiinţat în iulie 2014 de către bloggerul britanic Eliot Higgins - este specializat în jurnalismul care are la bază analiza datelor accesibile tuturor online („open source intelligence”, OSINT, în engleză).

Site-ul a anchetat cu privire la prăbuşirea zborului MH17 al Malaysia Airlines, soldat cu 298 de morţi, în estul Ucrainei, în 2014, cu privire la o presupusă implicare a serviciilor ruse de informaţii în otrăvirea dublului agent Serghei Skripal şi a opozantului rus Aleksei Navalnîi, amintește News.ro.

ADVERTISING

Echipa de la Bellingcat se concentrează în mod esenţial, în ultima perioadă, asupra intervenţiei militare ruse în Ucraina, lansată la sfârşitul lui februarie.

Rusia - care a calificat recent Bellingcat drept o „ameninţare” - a etichetat organizaţia drept „indezirabilă” pe teritoriul rus.

În septembrie, Grozev, însărcinat cu anchetele care vizează Moscova, dădea asigurări, într-un interviu acordat AFP, că Bellingcat este „cel mai urât coşmar al Kremlinului”.

Ziua 306 de război: Explozie la o bază strategică rusă. Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇