Jurnalista Marina Ovsiannikova a evadat din arestul la domiciliu și este dată în urmărire în Rusia

Jurnalista Marina Ovsiannikova a evadat din arestul la domiciliu și este dată în urmărire în Rusia

Jurnalista disidentă Marina Ovsiannikova a fost plasată pe lista persoanelor date în urmărire în Rusia, după ce a evadat din arestul la domiciliu.

Site-ul Ministerului de Interne al Federaţiei Ruse informează că Marina Ovsiannikova, în vârstă de 44 de ani, este căutată în cadrul unui dosar penal, fără alte precizări.

Inculpată în august pentru "difuzare de informaţii false" despre armata rusă - infracţiune pasibilă de 10 ani de închisoare - ea se afla în arest la domiciliu, în urma deciziei unui tribunal moscovit, şi avea interdicţia de a utiliza vreun mijloc de comunicare.

ADVERTISING

Arestul său la domiciliu trebuia să dureze până pe 9 octombrie, însă o prelungire era probabilă, în aşteptarea procesului.

Contactat de AFP, avocatul său, Dmitri Zahvatov, a confirmat că Marina Ovsiannikova este dată în urmărire "pentru că nu se află la locul unde trebuia să se afle până pe 9 octombrie". Cu toate acestea, Zahvatov nu a oferit mai multe informaţii despre locul unde Ovsiannikova se află în prezent, în Rusia sau în străinătate.

Pe 21 septembrie, data la care a fost anunţată o mobilizare militară "parţială" în Rusia, susţinători ai Marinei Ovsiannikova au difuzat un mesaj pe reţelele sale sociale, în care ea spunea că s-a dus la o audiere, în cadrul dosarului ce o vizează, cu o pancartă pe care era scris "NU MOBILIZĂRII".

ADVERTISING

La mijlocul lunii martie, la câteva zile după declanşarea ofensivei în Ucraina, Marina Ovsiannikova a întrerupt jurnalul de ştiri de pe Pervîi Kanal, unde lucra ca jurnalistă de aproape 20 de ani. A afişat în direct o pancartă prin care cerea încheierea luptelor şi îi îndemna pe ruşi "să nu creadă propaganda".

Pentru acest gest, Ovsiannikova a fost arestată pentru scurt timp şi a primit o amendă. Apoi, ea a părăsit ţara pentru a lucra pentru mass-media germană Die Welt.

În iulie, ea s-a întors în Rusia, în încercarea de a obţine custodia celor doi copii minori ai săi, pe care fostul ei soţ, care locuieşte în continuare în Rusia, încerca să îi ia.

ADVERTISING

În pofida riscurilor, Marina Ovsiannikova a continuat să critice de la Moscova puterea şi ofensiva, înainte de a fi din nou arestată şi inculpată pentru "difuzare de informaţii false" despre armată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇