Cine este Marina Ovsiannikova, jurnalista care a protestat în direct la televiziunea de stat din Rusia (Video)

Cine este Marina Ovsiannikova, jurnalista care a protestat în direct la televiziunea de stat din Rusia (Video)

Curajul jurnalistei Marina Ovsiannikova, angajată a televiziunii de stat din Rusia, care a întrerupt o emisiune luni seară, pentru a protesta față de război, a impresionat o lume întreagă.

Ea s-a așezat în spatele prezentatoarei, având în mână o pancartă pe care scria „Fără război, opriți războiul. Nu credeți propaganda, vă mint”.

OVD-Info, un ONG care apără drepturile protestatarilor, a anunțat că femeia, editor și producător la postul TV, a fost reținută, potrivit Washington Post.

Înainte de a protesta în direct în studioul televiziunii, Ovsiannikova a înregistrat un mesaj video în care a spus: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă”.

ADVERTISING

„Din păcate, am lucrat la Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă Kremlinului. Îmi este foarte rușine. Îmi este rușine că am permis ca minciunile să fie difuzate la televizor. Îmi este rușine că am lăsat poporul rus să fie zombificat”, a spus Ovsiannikova.

Tatăl ei este din Ucraina, mama din Rusia

În mesajul video înregistrat, Marina Ovsiannikova a spus că tatăl ei este ucrainean, iar mama ei este rusoaică.

„Nu au fost niciodată dușmani”, a spus ea, arătând spre colierul de la gât în culorile steagurilor rus și ucrainean.

ADVERTISING

„Am tăcut în 2014 când a început totul”, a precizat Marina, referindu-se la anul în care Rusia a anexat Crimeea. Ovsiannikova adaugă că tăcerea ei a continuat şi când Alexei Navalnîi a fost otrăvit.

„Am urmărit în tăcere acest regim anti-uman și acum întreaga lume ne-a întors spatele”, adaugă jurnalista.

Denunțând războiul din Ucraina, Ovsiannikova crede că responsabilitatea „îi revine doar unei singure persoane. Președintele Rusiei, Vladimir Putin”.

Ea a încheiat cu un apel la proteste: „Este doar în puterea noastră să oprim această nebunie. Ieși în stradă. Nu-ți fie frică. Nu ne pot închide pe toți.”

Felicitată de mii de oameni

Mii de oameni au luat cu asalt pagina de Facebook a Marinei Ovsyannikova și au felicitat-o pentru curajul ei.

ADVERTISING

„Mulțumesc pentru acest adevăr!”, i-a transmis o persoană în limba ucraineană.

„Ești un erou pentru mine! Mulțumesc!" a spus o alta.

În rusă, cineva i-a scris: „Dacă cel puțin unul din zece ruși ar fi ca tine, Rusia ar fi o țară democratică prosperă. Pace tuturor!”

Și președintele Volodimir Zelenski i-a mulţumit Marinei Ovsiannikova, afirmând că îi este „recunoscător” ei şi altora „că au încercat să transmită adevărul”.

„Sunt recunoscător acelor ruşi care nu încetează să încerce să transmită adevărul, care luptă împotriva dezinformării şi spun fapte reale prietenilor şi familiilor lor, şi personal acelei femei care a mers în studioul Channel 1 cu o pancartă antirăzboi”.

Război în Ucraina, Ziua 20 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇