Nici Stalin nu îi alungase, dar acum New York Times nu va mai avea corespondenți în Rusia, pentru prima dată în 100 de ani

Nici Stalin nu îi alungase, dar acum New York Times nu va mai avea corespondenți în Rusia, pentru prima dată în 100 de ani

New York Times nu va mai avea corespondenți în Rusia pentru prima dată după 100 de ani. Instituțiile de presă independente din Rusia au fost forțate să se închidă după invazia Ucrainei, iar organizațiile străine de știri și-au retras echipele din cauza riscului de arestare.

Fostul șef al biroului NYT Moscova, Neil MacFarquhar, a scris pe rețelele de socializare că Rusia a fost întotdeauna considerată o „țară importantă, cu o poveste importantă”, dar „tocmai a ucis acea lungă tradiție”.

„O zi foarte tristă pentru istoria @nytimes din Moscova. Și-a scos toți corespondenții din țară. Am avut reporteri acolo continuu din 1921, cu una sau două scurte întreruperi din cauza problemelor cu vizele. Nici Stalin, nici Războiul Rece, nimic nu ne-a alungat”, a spus MacFarquhar.

ADVERTISING

Război în Ucraina. Ziua 14

Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a promulgat legea care prevede că cei care răspândesc ”informații false” despre ”operațiunea specială din Ucraina” pot fi condamnați până la 15 ani de închisoare.

Astfel, în Rusia ești pasibil de o astfel de pedeapsă și doar dacă vorbești de război sau invazie în loc de sintagma agreată de Kremlin - ”operațiune militară specială”.

Această lege este motivul pentru care toate publicațiile de presă independente au fost închise sau au decis să se închidă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇