Soţiile şi mamele din Rusia caută cu disperare soldaţi plecaţi în Ucraina şi de care nu au mai auzit nimic: ”Copiii noștri sunt carne de tun”

Soţiile şi mamele din Rusia caută cu disperare soldaţi plecaţi în Ucraina şi de care nu au mai auzit nimic: ”Copiii noștri sunt carne de tun”

„Scuzați-mă că vă deranjez, vă sun pentru fratele meu”, ”Aveți vreo informație despre soțul meu?”, „Bună ziua, acesta este locul unde pot afla dacă o persoană este în viață?”

Acestea sunt fragmente din înregistrări audio ale unei linii telefonice de urgență administrată de Guvernul ucrainean.

Mamele și tații, soțiile, frații se află într-o căutare disperată a celor dragi, în timp ce războiul Rusiei cu Ucraina pare fără sfârșit. Iar vocile tremurânde de la capătul firului nu caută informații despre ucraineni, ci despre soldații ruși.

În înregistrările furnizate în exclusivitate pentru CNN de către oficialii ucraineni care operează linia telefonică, disperarea din vocile apelanților arată cât de puternic controlează Moscova informațiile despre război.

Înregistrările arată că mulți soldați ruși păreau să nu fi știut de ce erau dislocați în Ucraina, iar mulți dintre ei nu au comunicat cu familiile lor.

ADVERTISING

Iată apelul unei soții care vorbește printre lacrimi și cere cu disperare informații despre soțul ei:
Operator: Când te-a contactat ultima dată?
Soția soldatului rus: Pe 23 februarie, când a trecut granița.
Operator: Ți-a spus unde se duce?
Soția soldatului rus: A spus că spre Kiev.
Operator: A spus de ce?
Soția soldatului rus: Nu a spus nimic altceva, nu.

Numeroase videoclipuri au apărut în mediul online de la începutul invaziei, în care civilii și soldații ucraineni le permit soldaților ruși să sune acasă și să vorbească cu părinții lor.

Linia telefonică, numită „Întoarceți-vă din Ucraina în viață”, a fost înființată de Ministerul de Interne ucrainean, care a recunoscut că inițiativa este atât un instrument umanitar, cât și un instrument de propagandă.

Kristina (pseudonim - n.red.) este psiholog și se ocupă de linia telefonică. Ea a explicat obiectivele acestei inițiative.

ADVERTISING

"În primul rând, îi vom ajuta pe soldații ruși să-și găsească rudele. Au fost înșelați, nu li s-a spus unde merg și de ce. Și, în al doilea rând, vom ajuta la oprirea războiului", a spus ea, pentru CNN.

De când a fost înființată, linia de urgență a sunat non-stop, a spus Kristina. Au fost luate peste 6.000 de apeluri, din 24 februarie. Apelurile au venit atât din locații îndepărtate, precum Vladivostok, în estul îndepărtat al Rusiei, precum și Rostov-pe-Don, aproape de granița cu Ucraina.

Familiile soldaților ruși se tem de Putin

Unele dintre apeluri au venit și din afara Rusiei: din toată Europa, chiar și din Statele Unite. CNN a vorbit cu trei persoane care au sunat din Statele Unite.

Marat (pseudonim - n.red.), care locuiește în Virginia, a spus că a găsit o fotografie a cărții de identitate a vărului său pe un canal Telegram conectat la Guvernul ucrainean numit „Găsește-ți ruda dispărută”.

ADVERTISING

Canalul este dedicat publicării informațiilor despre rușii capturați, răniți sau uciși în războiul din Ucraina. Sunt postate fotografii cu pașapoarte, nume, informații despre unitățile militare. Marat este destul de îngrijorat cu privire la soarta vărului său.

„Ne dăm seama că toate semnele indică faptul că cel mai probabil el a fost ucis, dar încă încercăm să găsim informații despre unde este cadavrul. Sau poate, sperăm, că este în viață”, a spus el.

Familia lui Marat din Ufa, Rusia, i-a cerut acestuia să sune el la linia de urgență, de teamă să nu afle autoritățile că își caută fiul.

"Familia încearcă să nu fie contactată de nimeni, pentru că toată lumea este atât de speriată în Rusia. Tuturor le este frică să vorbească, tuturor le este teamă că autoritățile îi urmăresc", a spus Marat.

Marina, un alt apelant din Florida, a relatat că mătușa ei nu a primit nicio informație de la Ministerul rus al Apărării despre fiul ei.

„Au încercat să-l găsească, dar nimeni nu răspunde”, a precizat Marina. Așadar, a simțit că singura ei speranță era să sune la linia telefonică ucraineană, pentru a cere informații despre vărul ei.

”Mi-au spus că de îndată ce vor avea niște informații mă vor contacta”, a declarat ea.

Tatăl unui soldat rus: Copiii noștri sunt folosiți ca scut

Un înalt oficial al Guvernului ucrainean a declarat pentru CNN că cei de la linia telefonică de urgență au contactat zeci de familii ale soldaților ruși uciși în Ucraina. „I-am invitat să vină în Ucraina pentru a-și lua fiii, dar până acum nimeni nu a decis să facă acest lucru”, a subliniat el.

Potrivit oficialilor care lucrează la linia de urgență, marea majoritate a celor care au sunat au spus că fiii sau soții lor le-au spus că au fost trimiși la antrenamente sau la exerciții militare și că au pierdut contactul cu ei pe 22 sau 23 februarie, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Kristina, directorul liniei de urgență, este impresionată de apelurile pe care le-a primit.

„Un tată a sunat și a spus: „copiii noștri sunt folosiți drept scut uman, carne de tun. Politicienii, oamenii influenți își fac jocurile, își rezolvă problemele, în timp ce copiii noștri mor, pentru că cineva vrea să câștige bani din asta sau să-și satisfacă ambițiile personale și să devină un rege al lumii””, a povestit Kristina.

Iată încă o înregistrare a unei femei care își caută soțul:

Apelant: Buna ziua. Acesta este locul unde pot afla dacă o persoană este în viață?
Operator: Da, puteți transmite informațiile.
Printre lacrimi, ea mormăie numele și data nașterii lui.
Operator: Când ai pierdut legătura cu el?
Apelant: Cu mult timp în urmă.
Operator: Ce vrei să spui cu mult timp în urmă? Acum o lună, două luni?
Apelant: Mai mult de două luni.
În urma unui schimb de informații personale, soția continuă:
Apelant: Esti din Ucraina?
Operator: Da, sunt din Ucraina.
Apelant: Îmi pare rau! Nu e vina noastră… Mi-e frică. Nu ei au ales să facă asta.

Kristina povestește cum a primit un alt apel de la o logodnică, ce își căuta viitorul soț. "M-a emoționat că își cerea iertare. Ea a tot spus: „Iartă-ne, nu am vrut să te atacăm. Acesta nu este războiul nostru. Nu am vrut să facem asta””.

Fratele unui soldat rus, mesaj către ucraineni: Succes, băieți!

Cu toate acestea, linia telefonică nu este concepută doar pentru a oferi răspunsuri, este și un instrument de propagandă, pentru a-i întoarce pe ruși împotriva războiului. Un război care acum pare din ce în ce mai probabil să fie lung și sângeros.

„Încercăm să nu ne gândim cât timp va dura. Sperăm doar că se va încheia în curând. Cu cât putem împărtăși mai multor oameni adevărul despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, cu atât mai mulți oameni vor ieși în stradă, protestând și cerând oprirea acestei vărsări de sânge”, a spus Kristina.

Dovada că această linie telefonică și-ar putea atinge scopul este apelul unui bărbat care își caută fratele parașutist.

"Succes, băieți. Întreaga lume civilizată vă sprijină. Noi credem în voi", a spus el.

Dar mai presus de toate, dacă aceste apeluri arată ceva, este că acesta nu este războiul Rusiei. Este al lui Putin, conchide CNN.

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 13-a zi de război


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇