Ziua 306 de război: Explozie cu morți la o bază aeriană strategică rusă. Ucraina cere oficial excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU

Ziua 306 de război: Explozie cu morți la o bază aeriană strategică rusă. Ucraina cere oficial excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU

Ziua 306 de război în Ucraina a început, în puterea nopții, cu o mare explozie mult în spatele liniei frontului, la baza militară aeriană Engels în Rusia. Oficiali de la Moscova au anunțat a fost vorba despre o dronă ucraineană pe care rușii au reușit să o doboare și că trei persoane ar fi murit în urma prăbușirii dronei. Dar că niciun avion nu a fost afectat.

Iar Ucraina a anunțat că luni va cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU. Consiliul de Securitate, format din 15 membri, are sarcina de a face faţă crizelor mondiale prin adoptarea de sancţiuni, autorizarea acţiunilor militare şi aprobarea modificărilor la Carta ONU. Cei cinci membri permanenţi, toţi având drept de veto pentru a bloca orice rezoluţie, reflectă însă dinamica puterii de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Și britanicii pun la îndoială eficiența tacticii defensive aplicată de Rusia în ultimele luni. Ministerul Apărării britanic susține că, din informațiile pe care le are, din luna octombrie, trupele rusești s-au concentrat, în special, pe consolidarea pozițiilor defensive. Militarii Moscovei au creat noi câmpuri cu mine antitanc și antipersonal. Britanicii susțin, însă, că astfel de câmpuri minate vor fi un obstacol pentru militari profesioniști doar dacă rușii vor reuși să ia și alte măsuri, cum ar fi monitorizarea și atacuri asupra celor care încearcă să își croiască drum printre mine. Or, britanicii nu cred că rușii au suficienți oameni ca să țină sub observație toate câmpurile pe care le-au minat.

ADVERTISING

În ziua 305 de război, ziua de Crăciun, Putin a zis că e gata să negocieze, Ucraina i-a răspuns. Iar ca un semn de normalitate, s-a redeschis Mc Donald's la Bucea, în timp ce la Herson s-a stat la coadă pentru a dona sânge.

Evoluții pe front

  • Explozie la baza aeriană Engels - Trei persoane au murit după ce o explozie a avut loc la o bază aeriană rusă, unde se află avioane strategice ale armatei. Ministerul rus al Apărării a anunţat: “În 26 decembrie, aproximativ la ora 01.35 a Moscovei, o dronă ucraineană a fost doborâtă la altitudine mică, în timp ce se apropia de baza aeriană militară Engels din regiunea Saratov. Ca urmare a căderii dronei, trei militari ruşi din staful tehnic de la baza aeriană au fost răniţi mortal”. Ministerul rus susține că echipamentele de aviaţie de la bază nu au fost avariate. Media ucraineană vorbește de cel puțin un avion lovit, dar informația nu este confirmată oficial. Detalii AICI.
  • Rusia atacă la Bahmut - Forţele ucrainene au respins mai multe atacuri ruseşti în regiunea din jurul oraşului Bahmut în provincia Doneţk (est). Potrivit Statului Major ucrainean, citat de dpa, artileria ucraineană a lovit trupe ruse în satul Polovinkino din provincia vecină Lugansk, aproximativ 150 de ruşi fiind ucişi sau răniţi.
  • Rusia, în defensivă - Ministrul britanic al Apărării susține că – din informațiile sale - trupele rusești s-au concentrat, în special, pe consolidarea pozițiilor defensive, începând cu luna octombrie. Mai exact, militarii Moscovei au creat noi câmpuri cu mine antitanc și antipersonal. Britanicii susțin, însă, că astfel de câmpuri minate vor fi un obstacol pentru militari profesioniști doar dacă rușii vor reuși să ia și alte măsuri, cum ar fi monitorizarea și atacuri asupra celor care încearcă să își croiască drum printre mine. Or, britanicii nu cred că rușii au suficienți oameni ca să țină sub observație toate câmpurile pe care le-au minat.
  • Pierderile Rusiei - Ucraina estimează că pierderile militare ale Rusiei sunt uriașe, de la începutul invaziei și până la Crăciun. Ar fi murit, pe front, peste 102.000 de militari și ar fi fost distruse peste 3.000 de tancuri și aproape 2.000 de sisteme de artilerie.
  • Soldat ucrainean în uniformă de .. Moș Crăciun. Publicația ucraineană Tpyxa a distribuit pe Twitter imagini cu bărbat îmbrăcat în Moș Crăciun care trage cu un mortier care lansează bombe de 82 mm. Potrivit publicației, este un soldat ucrainean care n-a avut posibilitatea să sărbătorească pașnic din cauza invaziei rușilor.

Declarații și evoluții economice

  • Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU - Ucraina intenţionează să ceară luni excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de France Presse. „Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi de a fi în ONU?', a spus el, completând: "Avem un răspuns convingător şi motivat: nu, nu are". Kuleba a mai spus că problema locului permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU (alături de SUA, Marea Britanie, Franţa şi China) este deja în curs de discuţie în cercurile diplomatice. Consiliul de Securitate, format din 15 membri, are sarcina de a face faţă crizelor mondiale prin adoptarea de sancţiuni, autorizarea acţiunilor militare şi aprobarea modificărilor la Carta ONU. Cei cinci membri permanenţi, toţi având drept de veto pentru a bloca orice rezoluţie, reflectă dinamica puterii de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
  • Medvedev, arsenalul nuclear și Occidentul - Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că arsenalul nuclear al ţării sale şi regulile stabilite de Moscova pentru utilizarea sa sunt singurii factori care împiedică Occidentul să înceapă un război împotriva Rusiei. Declarația a publicată de Rossiiskaya Gazeta, transmite Reuters. În același interviu, Medvedev „regimul dezgustător, aproape fascist" de la Kiev va fi înlăturat şi ţara va fi total demilitarizată.
  • Summit pentru pace - Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a declarat luni că Ucraina intenționează să organizeze un summit pentru pace, preferabil la ONU și mediat de secretarul general Antonio Guterres. Summitul ar urma să aibă loc în luna februarie, marcând un an de la invazia rusă, potrivit Associated Press. Kuleba a vorbit și despre condițiile în care ar fi invitată și Rusia: doar dacă se confruntă mai întâi cu un tribunal pentru crime de război.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Speranța în război - Chiar dacă țara le este devastată de război, ucrainenii nu renunța la manifestările publice prilejuite de sărbătoarea Crăciunului. Dintr-un colaj cu fotografii realizate la Kiev și postate pe Twitter se vede cum a evoluat principalul târg de Crăciun din Kiev. În anii trecuți, era opulent, cu o mulțime de luminițe. La acest final de an, a mai rămas doar un brad împodobit, pe care ucrainenii l-au numit „al invincibilității”. De altfel, ucrainenii au găsit tot soiul de metode inedite de a alimenta brazii de Crăciun din oraș, în ciuda numeroaselor pene de curent cauzate de război. Spre exemplu, cel din principala gară din oraș este alimentat de un generator la care a fost legată o bicicletă. Dacă se oprește curentul, oamenii pot pedala pentru a ține a aprinsă instalația brandului.
  • Deputat rus mort în India - Cel mai bogat deputat rus, Pavel Antov, a murit în India. A căzut de la fereastra hotelului unde era în vacanță. Nici indienii și nici rușii nu consideră că ar fi altceva decât sinucidere, chiar dacă o sursă din poliția indiană spune că și un prieten al deputatului murise, în același hotel, cu numai două zile înainte. Detalii AICI.
  • Rusia, 10 atacuri cibernetice pe zi - Serviciile de securitate cibernetică din Ucraina au neutralizat peste 4.500 de atacuri cibernetice ruseşti împotriva ţării de la începutul anului, a spus Ilia Vitiuk, şef al departamentului de securitate cibernetică din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU), relatează AFP. El spune că "ţara agresoare lansează în medie peste zece atacuri cibernetice pe zi”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇