Război de Crăciun. Ziua 305: Putin zice că e gata să negocieze, Ucraina îi răspunde. S-a deschis Mc Donald's la Bucea, se donează sânge în Herson

Război de Crăciun. Ziua 305: Putin zice că e gata să negocieze, Ucraina îi răspunde. S-a deschis Mc Donald's la Bucea, se donează sânge în Herson

Ziua 305 de război a început cu alerte aeriene care au sunat pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv la Kiev, după ce avioane de luptă ar fi fost ridicate în Belarus. Informația nu este confirmată, dar este cert că președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, este în Rusia, la numai 5 zile de la vizita lui Putin la Minsk.

Astăzi, Vladimir Putin a spus, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat, că Rusia este gata să negocieze cu toţi cei implicaţi, în vederea găsirii unor soluţii acceptabile. A spus și că este sigur ”100%” că armata rusă ”va distruge” sistemul de apărare antiaeriană Patriot pe care SUA îl vor furniza Ucrainei.

Iar Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de încredere și încurajare, în care a spus că este încrezător că “lacrimile vor fi înlocuite cu bucurie, speranţa va veni după disperare, iar moartea va fi învinsă de viaţă”. La Kiev, ortodocşii ucraineni sărbătoresc Crăciunul, semnal puternic al disocierii de autorităţile religioase ruse, care vor celebra naşterea lui Iisus Hristos peste două săptămâni, la 7 ianuarie.

Ca un semn de normalitate, astăzi s-a redeschis la Bucea restaurantul McDonald's, avariat de forțele ruse. Va fi deschis între orele 9:00 și 21:00, cu ajutorul unui generator de electricitate.

ADVERTISING

Ziua 304 de război a adus avertismente în limba rusă de la preşedintele Zelenski şi a găsit Moscova în imposibilitatea de a continua bombardamentele în oraşele Ucrainei pentru că a rămas fără rachete.

Putin susține că e pregătit să negocieze cu toți cei implicați

Rusia este gata să negocieze cu toate părţile implicate în conflictul din Ucraina, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, informează duminică Reuters, citată de Agerpres.

"Cred că acţionăm în direcţia cea bună, ne apărăm interesele naţionale, interesele cetăţenilor noştri, ale poporului nostru. Şi nu avem altă variantă decât să ne protejăm cetăţenii", a afirmat liderul de la Kremlin într-un interviu la televiziunea de stat.

"Suntem gata să negociem cu toţi cei implicaţi în vederea găsirii unor soluţii acceptabile, dar asta depinde de ei - nu noi suntem aceia care refuză să negocieze, ei sunt", a susţinut Putin.

În replică, Mihailo Podoliak, unul dintre principalii consilieri ai preşedintelui ucrainean, a spus că Moscova nu este interesată de nicio negociere întrucât continuă "să ucidă cetăţeni" şi nu caută decât "să fugă de responsabilitate", relatează Ukrinform.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Subiectul Putin trebuie să revină la realitate. Rusia a atacat de una singură Ucraina şi ucide cetăţeni. Nu există alte 'ţări, motive, geopolitică'. Rusia nu vrea negocieri, dar încearcă să evite responsabilitatea. Acest lucru este evident. Prin urmare ne îndreptăm spre tribunal", a reacţionat Mihailo Podoliak pe Twitter.

În același timp, Putin a mai spus că este sigur ”100%” că armata rusă ”va distruge” sistemul de apărare antiaeriană Patriot pe care SUA urmează să-l furnizeze Ucrainei.

Mesaje de Crăciun:

  • Volodimir Zelenski - Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul adresat lumii şi ucrainenilor cu ocazia Crăciunului, că în ciuda situaţiei actuale, oamenii din Ucraina vor sărbători, se vor regăsi, vor cânta colinde şi se vor îmbrăţişa. El a mai spus că unii ucraineni vor “vedea prima stea” prin găurile de gloanţe din propriile case, însă este încrezător că “lacrimile vor fi înlocuite cu bucurie, speranţa va veni după disperare, iar moartea va fi învinsă de viaţă”. Detalii AICI.
  • Maia Sandu - Deşi pomul din acest an va avea mai puţine luminiţe, noi vom fi şi vom rămâne, cu siguranţă, de partea luminii, a transmis duminică preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un mesaj adresat tuturor celor care, „după un an greu, sărbătoresc Crăciunul în această zi”. Detalii AICI.
ADVERTISING

Evoluții pe front:

  • Sirenele aeriene au sunat în toată Ucraina - Sirenele de raid aerian au sunat duminică dimineaţa, în ziua de Crăciun, la Kiev şi în toate regiunile Ucrainei , au anunţat oficiali ucraineni, transmite Reuters. Relatări pe social media ucrainene, neconfirmate, menţionau că este posibil să se fi emis alerte de raid aerian după ce avioane ruse au fost ridicate de la sol în Belarusul vecin.
  • Atacuri mortale la Herson - Atacurile ruse lansate sâmbătă asupra regiunii ucrainene Herson s-au soldat cu 10 morţi şi 68 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ, dat publicităţii duminică pe contul său Telegram de Iaroslav Ianuşevici, şeful administraţiei militare regionale.
  • Se stă la coadă pentru donarea de sânge - Ucrainenii au răspuns la un apel pentru a dona sânge pentru victimele atacului din ajunul Crăciunului din Herson, scrie Sky News, citat de Mediafax. Oamenii stau la coadă la centrul de donare de sânge din Herson.
  • O nouă alertă aeriană - O nouă alertă de raid aerian a fost emisă, duminică, în toată Ucraina, potrivit unor informații citate de Sky News. Este a doua alertă generală emisă în ziua de Crăciun.
  • Ofițeri ruși răniți în Herson - Cel puţin 70 de ofiţeri ruşi au fost răniţi după un atac asupra unui post de comandă rusesc în regiunea Herson (sudul Ucrainei), potrivit forţelor armate ucrainene, citate de DPA. Atacul Kievului a avut loc în timpul unei reuniuni în localitatea Zabarino.

Alte informații relevante:

  • Impozite mai mari pentru rușii plecați - Preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat că Duma de Stat pregăteşte o lege pentru a introduce impozite mai mari pentru oamenii care au părăsit ţara, aşa cum au făcut-o mulţi de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, transmite duminică Reuters. În Rusia, veniturile sunt impozitate cu 13%.
  • Lukașenko, în Rusia - Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Moscovei în campania militară din Ucraina, a sosit sâmbătă în Rusia, la doar cinci zile după ce s-a întâlnit la Minsk cu omologul său rus Vladimir Putin, potrivit EFE. Lukaşenko va participa la o reuniune informală a liderilor din fostele ţări sovietice, prevăzută pentru zilele de 26 şi 27 decembrie, la Sankt Petersburg, conform unor surse oficiale belaruse. Potrivit lui Lukaşenko, 2022 este anul cel mai intens în relaţiile belaruso-ruse, în ceea ce priveşte numărul de contacte bilaterale.
  • Germanii nu vor să trimită tancuri Leopard - 45% dintre germani se opun furnizării de tancuri Leopard 2 Ucrainei, acestea fiind considerate un vârf al tehnologiei militare a ţării, în faţa cererii exprese a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui sondaj comandat de agenţia de presă DPA. Dacă aproape jumătate dintre persoanele intervievate nu sunt de acord, cealaltă jumătate este împărţită între 33% susţinători ai ideii şi 22% de indecişi.
  • Câți ucraineni au solicitat azil în România - Ministerul de Interne anunţă că de la începerea conflictului din Ucraina, 4.397 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, iar gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 37,1%. În ultimele 24 de ore, un cetăţean ucrainean a depus cerere de azil, în ţara noastră.
  • Oligarhii ruși, criticați de Prigojin - Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, un asociat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, i-a criticat pe oligarhii ruşi şi alte persoane bogate din Rusia pentru că nu contribuie financiar la efortul Kremlinului în ofensiva acestuia în Ucraina, într-un interviu difuzat duminică, potrivit DPA. Prigojin, care a apărut foarte rar în public în trecut, a pledat pentru privarea oligarhilor de bunurile lor pentru a-i obliga să sprijine trupele ruse pe frontul din Ucraina.
  • Sprijin continuu din Franța - Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, se va deplasa în Ucraina miercuri pentru a exprima sprijinul continuu al Franţei, informează duminică AFP, citând o sursă din Ministerul francez al Apărării. El va aduce în special un omagiu la Monumentul eroilor din Kiev celor căzuţi şi se va întâlni cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇