Măsurile fiscale au undă verde de la CCR. Curtea a respins sesizarea USR, care acuză o decizie nedreaptă

Măsurile fiscale au undă verde de la CCR. Curtea a respins sesizarea USR, care acuză o decizie nedreaptă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Constituţională a dat miercuri undă verde privind măsurile fiscal-bugetare pe care Guvernul Ciolacu şi-a angajat răspunderea în Parlament.

CCR a respins sesizarea USR, a anunțat miercuri președintele Curții, Marian Enache.

”CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public şi reducerea cheltuielilor statului. 

În cadrul examenului de constituţionalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei CCR”, a spus Enache. 

ADVERTISING

CCR a mai reţinut că ”dispoziţiile legale în mod punctual criticate de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate au fost adoptate în marja de apreciere şi oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar-fiscală”. 

”Prin urmare, judecătorii constituţionali au decis cu majoritate de voturi că obiecţia este neîntemeiată, că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei, că articolul 3 referitor la diminuarea contribuţiei la Pilonul II de pensii administrat privat a persoanelor fizice implicate în activitatea de creare de programe şi calculator este constituţional, iar în unanimitate, au respins ca neîntemeiate celelalte critici, în număr de peste 30 formulate în sesizare”, adaugă preşedintele CCR, citat de News.ro. 

ADVERTISING

Asta înseamnă că noile taxe, eliminarea unor facilități fiscale și mini-reforma administrației pot intra în vigoare, dacă legea este promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Reacţia USR: CCR a luat o decizie nedreaptă

Imediat a reacţionat la veste USR care acuză CCR că a luat o decizie nedreaptă, "care permite creșterea taxelor pentru români, în timp ce pensiile speciale rămân neatinse".

"Această decizie reflectă încă o dată modul în care Marcel Ciolacu pune interesele politice mai presus de bunăstarea românilor", adaugă comunicatul de presă al USR.

Formaţiunea anunţă şi că va depune o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, "omul care a permis ca România să ajungă pe marginea prăpastiei economice".

ADVERTISING

Cătălin Drulă, președintele USR, a condamnat decizia CCR: „Este inacceptabil să crești taxele pentru români, în timp ce sunt păstrate pensiile speciale. Visul lui Marcel Ciolacu este împlinit de judecătorii CCR numiți de PSD și PNL. Este un atac la veniturile oamenilor care muncesc cinstit, totul pentru a finanța clientela lor de partid, pensiile speciale și șpăgile baronilor PSD-PNL”.

Drulă a adăugat: „Am prezentat Curții Constituționale zeci de pagini de argumente privind neconstituționalitatea creșterii taxelor, recunoscute chiar de Ministerul Justiției. Cu toate acestea, Marian Enache, președintele CCR și fost parlamentar PSD, a propus respingerea sesizării noastre, iar ceilalți judecători l-au urmat. Este un exemplu clar de politizare și ignorare a drepturilor românilor.”

„Moțiunea împotriva lui Marcel Boloș pe care o vom depune este un semnal de alarmă față de politica fiscală a acestei guvernări. Marcel Boloș este pionul PNL cu care Ciolacu duce România în faliment economic”, a conchis președintele USR.

Sesizarea la CCR a fost semnată și de doi liberali

USR a atacat la CCR, la finalul lunii trecute, legea privind măsurile fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Sesizarea a fost semnată și de doi liberali, Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină.

”Sunt 46 de articole de neconstituționalitate. Sunt 13 articole din Constituție călcate în picioare de Ciolacu cu acest proiect de lege. Unele argumente sunt de procedură. Nu au fost respectate condițiile pentru angajarea răspunderii Guvernului. Guvernul și-a angajat răspunderea cu privire la un pachet de legi, sunt modificate 22 de acte normative, nu e un proiect de lege unitar”, a declarat atunci Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al partidului.

Moșteanu a precizat că unele măsuri se aplică la 1 octombrie, altele în 2024, iar altele în 2025. Și, potrivit acestuia, CCR a spus în nenumărate rânduri că acest lucru nu este în regulă și a admis sesizări de neconstituționalitate în alte cazuri pe motive similare.

”CCR a spus clar că atunci când îți angajezi răspunderea ca Guvern trebuie să ți-o angajezi pe ceva urgent, pentru ceva ce se aplică imediat și nu ai altă variantă. În cazul nostru, ei au făcut o reformă care nu se aplică unitar, nu era o urgență”, a explicat Moșteanu.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la acel moment că este dreptul Opoziţiei să formuleze sesizări la Curtea Constituţională, ulterior anunţându-şi intenţia de a solicita CCR devansarea termenului de dezbatere a sesizării (18 octombrie), dar ulterior s-a răzgândit, argumentând că nu ar vrea să pună presiune pe judecători.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇