USR a atacat, vineri, la Curtea Constituţională legea privind măsurile fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament. Ulterior, CCR a anunțat că stabilit termenul pentru dezbaterea sesizării pe 18 octombrie.
Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al USR, a declarat că sesizarea a fost semnată și de doi liberali.
”Am depus azi sesizarea USR Forța Dreptei și PNL împotriva legii prin care Ciucă și Ciolacu bagă mâna adânc în buzunarul românilor care muncesc. După cum ziceam, am găsit și doi liberali care au semnat: Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină.
Sunt 46 de articole de neconstituționalitate. Sunt 13 articole din Constituție călcate în picioare de Ciolacu cu acest proiect de lege. Unele argumente sunt de procedură. Nu au fost respectate condițiile pentru angajarea răspunderii Guvernului. Guvernul și-a angajat răspunderea cu privire la un pachet de legi, sunt modificate 22 de acte normative, nu e un proiect de lege unitar”, a declarat Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al partidului.
Moșteanu a precizat că unele măsuri se aplică la 1 octombrie, altele în 2024, iar altele în 2025. Și, potrivit acestuia, CCR a spus în nenumărate rânduri că acest lucru nu este în regulă și a admis sesizări de neconstituționalitate în alte cazuri pe motive similare.
”CCR a spus clar că atunci când îți angajezi răspunderea ca Guvern trebuie să ți-o angajezi pe ceva urgent, pentru ceva ce se aplică imediat și nu ai altă variantă. În cazul nostru, ei au făcut o reformă care nu se aplică unitar, nu era o urgență”, a explicat Moșteanu.
El a precizat că sunt şi multe argumente de neconstituţionalitate intrinsecă.
“De asemenea, sunt foarte multe argumente de neconstituţionalitate intrinsecă. E încălcat principiul securităţii juridice ca urmare a lipsei de claritate şi previzibilitate a normelor din această lege. Se încalcă principiul egalităţii în faţa legii prin tratamentul inegal şi discriminările făcute. Este o sesizare din 2020 la CCR făcută de PSD pe un pachet de măsuri fiscal bugetare.
Atunci, Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea, un guvern care nu avea majoritate în Parlament şi ăla este un caz în care Constituţia spune că trebuie să-ţi angajezi răspunderea, nu atunci când ai 60% în Parlament, peste 60% au acum PSD, PNL, cu susţinerea minorităţilor. Şi nu au niciun argument pentru care să-şi angajeze răspunderea pe un proiect atât de complex. Trebuia să vină cu el în Parlament. Şi CCR atunci exact asta a spus, da, pesediştilor, aveţi dreptate, admitem sesizarea. Este fix aceeaşi speţă şi ne aşteptăm ca să vedem aceeaşi judecată din partea Curţii Constituţionale”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al USR.
Purtătorul de cuvânt al partidului a precizat că până când CCR nu va anunța o decizie, ”proiectul este blocat, nu va crește nicio taxă”.
”Astăzi, noi, am blocat această lege și această lege nu va intra în vigoare, așteptăm termenul CCR, probabil vor da un termen rapid”, a mai spus Moșteanu.
Reacția lui Ciolacu
În replică, premierul Marcel Ciolacu a declarat că este dreptul Opoziţiei să formuleze sesizări la Curtea Constituţională.
„Ce a declarat Curtea, că nici nu cred că au primit sesizarea? Eu o am (sesizarea - n.red.), că am primit-o, că sunt prim-ministru al României, dar eu niciodată nu am comentat o decizie a Curţii”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat vineri după întâlnirea cu sindicaliştii Complexului Energetic Hunedoara, despre sesizarea făcută de USR şi Forţa Dreptei la CCR pe legea măsurilor fiscale pe care şi-a asumat răspunderea Guvernul.
Chestionat cum vede această acţiune, în calitate de preşedinte al PSD, Ciolacu a răspuns: „E dreptul lor să o depună”.
Context
Premierul Marcel Ciolacu a angajat, marți seara, în plenul reunit al Parlamentului, răspunderea Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. Majoritatea covârșitoare a aleșilor nu a văzut forma finală a documentului decât cu 2-3 minute înainte de începerea ședinței.
De la tribuna Parlamentului, Ciolacu a reiterat că „oamenii obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plus” și a spus că îi înțelege pe „românii de bună credință care se întreabă dacă banii din taxe și impozite vor fi bine cheltuiți sau vor ajunge în vreun portbagaj“.
Șeful PSD a promis că banii cetățenilor vor fi folosiți pentru a întări economia și a asigura un trai mai bun și a evita ca încă o generație să fie îndatorată.
Inițial, USR și Forța Dreptei au anunțat că vor depune moțiune de cenzură, dar au renunțat la idee motivând că nu are cum să treacă fără voturile PNL. Au anunțat apoi că vor sesiza CCR, sperând că la Curte „există patriotism și dreptate”.