Un specialist explică de ce măsurile fiscale vor aduce scumpiri: Un impozit pe cifra de afaceri e, de fapt, un TVA pe steroizi

Un specialist explică de ce măsurile fiscale vor aduce scumpiri: Un impozit pe cifra de afaceri e, de fapt, un TVA pe steroizi

Măsurile fiscale se vor traduce prin majorări de preţ şi inflaţie crescută, chiar dacă premierul Marcel Ciolacu jură că nu va fi aşa.

Explică însă Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației CFA România, de ce măsurile fiscal bugetare anunțate de Guvern ar putea avea un impact în 2024 pentru rata inflației de 1-2%.

„Sunt pentru cotă unică aplicabilă tuturor şi nediscriminatoriu. O facilitate se aplică, dar se poate aplica pe termen limitat, îşi face efectul acea facilitate, apoi o reducem, o scoatem. Tot în acest sens de, să zicem echitate fiscală, este şi un studiu făcut anul trecut de către Consiliul Fiscal care chiar spunea că, dacă am scoate aceste facilităţi, ar veni la bugetul de stat undeva la 2% din PIB venituri suplimentar. N-am fi avut aceste probleme anul acesta, dacă am fi aplicat acele măsuri propuse de acel studiu. Referitor punctual la taxarea care se întâmplă acum, practic s-au pus impozite suplimentare pe companii.

ADVERTISING

Deci practic Guvernul vrea mai mulţi bani şi ia acei bani de la consumator, de la populaţie prin mâna companiilor.

În sensul că un impozit pe cifra de afaceri am putea spune e un TVA. TVA-ul e un impozit pe cifra de afaceri.

De asemenea, un impozit pe cifra de afaceri e, de fapt, un TVA pe steroizi. În ce sens? Cu cât lanţul de aprovizionare e mai mare, se adaugă câte 1% pe fiecare punct şi ajunge un preţ final la consumator cu mai mult de 1%.

Din această cauză eu văd un impact pe inflaţie anul viitor, poate undeva între 1 şi 1,5 – 2 puncte procentuale, care va veni atât din acest impozit pe cifra de afaceri, cât şi cumva din reducerea anumitor facilităţi cu privire la plata de TVA”, a subliniat Adrian Codîrlaşu, citat de Curs de Guvernare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pachetul fiscal adoptat azi de Guvern prevede un impozit de 1% pe cifra de afaceri, care se aplică la companiile cu afaceri mai mari de 50 milioane de euro, în cazul în care impozitul pe profit ar fi mai mic decât valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri.

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări azi, în şedinţa de guvern, că nu urmează scumpiri, el nu a făcut însă referire decât la creşterile de TVA, nu şi la noile impozite aplicate companiilor, care se pot întoarce la consumator prin majorări de preţ:

ADVERTISING

"Am văzut tot felul de interpretări ale unora cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevărul este ca austeritate a fost când s-au tăiat în 2010 salarii şi pensii şi s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%. Atunci românii au fost sărăciţi şi s-a prăbuşit puterea de cumpărare.

Acest guvern nu creşte însă TVA-ul general. Şi păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente şi medicamente. La fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5% la lemne de foc, energie, gaze şi cărţi. Deci nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească."

Consiliul Economic şi Social (CES), organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului, a emis aviz nefavorabil la pachetul fiscal-bugetar pe care Executivul urmează să îşi asume răspunderea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇