Ce a schimbat Guvernul în pachetul fiscal: Bonurile de masă rămân ca până acum. Vești bune pentru UDMR și proaste pentru amatorii de festivaluri și concerte (Video)

Ce a schimbat Guvernul în pachetul fiscal: Bonurile de masă rămân ca până acum. Vești bune pentru UDMR și proaste pentru amatorii de festivaluri și concerte (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a adoptat, în şedinţa de luni, proiectul de lege care prevede măsuri fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Acesta a precizat şi care sunt principalele modificări la proiectul de lege.

  • Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum, nu şi în bani! În schimb, Ministerul de Finanțe are termen o săptămână în care să vină cu un proiect de ordonanță de urgență, care va limita comisioanele implicate în procesul de distribuţie a bonurilor de masă.
  • TVA pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive va fi de 9% (în prezent este de 5%, deci aici avem o creştere). Iniţial însă s-a zvonit o majorare la 19% (taxa standard), ceea ce pe organizatorii de evenimente i-a făcut să spună că prețurile ar putea fi mai mari cu 40-50%.
  • În ce privește calculul impozitului pentru companiile multinaționale, din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele, care reprezintă de asemenea o taxă. Iar impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate.
  • Guvernul a eliminat pragul impus autorităţilor locale (primării, consilii județene) care potrivit variantei iniţiale a proiectului nu puteau cheltui mai mult de 2,5% din veniturile proprii pentru concerte, festivaluri, zilele localității etc. Aceasta era o prevedere intens criticată de UDMR.
  • Iar „pentru instituţiile de cultură cu mai puţin de 50 de angajaţi, oportunitatea de comasare va reveni autorităţilor locale”.
ADVERTISING

Mihai Constantin a adăugat că „în scurt timp, proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în şedinţa comună a Birourilor permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor”.

„Ulterior, în cadrul unei noi şedinţe de Guvern, vor fi dezbătute şi incorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect, în şedinţă comună a celor două Camere, potrivit reglementărilor constituţionale”, a adăugat Constantin.

ADVERTISING

Documentul integral AICI

Cât despre creşterea salariului minim în construcții și în agricultură, aceasta se va face prin ordonanță de urgență separată.

Iar salariul minim în general, care va crește cu 10%, la 3.300 lei brut, va fi reglementat printr-o hotărâre de guvern, a mai anunţat Mihai Constantin.

Informare de presă privind actele normative aprobate astăzi de Guvern

Informare de presă susținută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, privind actele normative aprobate astăzi de Guvern

Publicată de Guvernul României pe Luni, 25 septembrie 2023

Consiliul Economic şi Social (CES), organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului, a emis aviz nefavorabil la pachetul fiscal-bugetar.

CES motivează că „măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare”. Avizul nefavorabil al CES poate fi accesat AICI.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇