Parlamentarii USR vor depune moţiune de cenzură pe marginea pachetului de măsuri fiscale, a precizat liderul Uniunii, Cătălin Drulă, care spune că are susţinere şi din partea unor parlamentari liberali.
În plus, speră să se poată baza şi pe UDMR. După discuţiile de azi cu Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor şi-a exprimat nemulţumirea faţă de măsurile anunţate.
USR va discuta cu toate forţele democratice din Parlament, mai puţin cu "extremiştii de la AUR", a adaugă Drulă.
"Am luat act, în această dimineaţă, de pachetul de creştere a taxelor propus de Marcel Ciolacu, cu sprijinul PNL, subliniez. Dacă de la PSD, de la Marcel Ciolacu, un partid socialist, ne-am fi aşteptat la acest tip de comportament în care bagă mâna în buzunarul românilor pentru a hrăni clientela de partid, aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără complicitatea PNL, fără complicitatea ministrului de Finanţe, care este din partea PNL, domnul Boloş, un partid care a uitat să fie liberal, un partid care nu este de dreapta.
Evident, ne vom opune cu toate forţele acestui act profund nedrept care loveşte în economia românească, loveşte în antreprenori, în profesiile liberale, în oricine poate, în mintea lor, să contribuie cu bani la succesul clientelei politice PSD şi PNL, la plata pensiilor speciale, la plata sinecurilor, la finanţarea clientelei de partid.
Asta înseamnă şi moţiune de cenzură, pentru care discutăm cu toate forţele democratice din Parlament", a declarat Drulă, citat de Agerpres.
Întrebat dacă are semnale că parlamentari ai PNL vor semna moţiunea de cenzură, el a confirmat: "Da. Din păcate, nu suficient să am opţiunea să treacă, dar avem semnal în acest sens".
Semnale pozitive are şi de la UDMR.
"Eu am înţeles din declaraţiile pe care le-a dat domnul preşedinte Kelemen Hunor că iau în calcul şi să semneze o moţiune de cenzură. Cred că este nevoie de toate forţele democratice din Parlament care să transmită un semnal acestei guvernări anti-româneşti, anti-economia românească - că Parlamentul se opune acestor măsuri şi este important să punem această moţiune pe masa Parlamentului din următorul motiv, şi o să fiu foarte sincer: această moţiune nu are şanse să treacă fără voturile PNL. Şi cum arată acest partid capturat, care nu mai este un partid de dreapta, probabil nu va trece", a explicat liderul USR, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.
Obiecţiile lui Kelemen Hunor
După discuţia de marţi cu premierul Marcel Ciolacu pe pachetul de măsuri fiscale, preşedintele UDMR a declarat că ”trebuie să ţinem cont de principiul autonomiei locale”.
”Nu poţi să intervii de la nivel central să spui ce au voie să facă autorităţile locale şi ce nu au voie să facă, cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie şi aşa mai departe. Deci nu se poate accepta. Acel procent de 2,5% trebuie să dispară din proiect, pentru că asta înseamnă că ai intervenit peste autorităţile locale”, a afirmat Kelemen Hunor, citat de News.ro.
El a precizat că ”este vorba de taxele şi impozitele locale şi nu poţi să impui cât la sută poţi să dai la anumite activităţi”.
”Electoratul răspunde şi trage la răspundere pe aleşii locali, nu Ministerul de Finanţe. De aceea, nu pot fi stabilite criterii de performanţă, e a doua chestiune, de la nivel central pentru autorităţile locale pentru instituţiile autorităţilor locale.
Pentru aleşii locali nu ai cum să stabileşti tu criterii de la nivel central şi am spus că trebuie să dispară din proiect această prevedere”, a precizat liderul UDMR.
Potrivit lui Kelemen Hunor, ”instituţiile de cultură trebuie exceptate de la comasare când sunt mai puţin de 50 de posturi”.
”Asta ar însemna că nu înţelegi fenomenul cultural, nu înţelegi cum funcţionează instituţiile de cultură, muzeele judeţene, muzeele locale, teatrele, filarmonicele şi nu poţi să le comasezi ansamblul folcloric cu muzeu judeţean şi biblioteca cu teatru. Instituţiile de cultură trebuie exceptate”, a subliniat liderul UDMR.