La noi cresc taxele, Germania anunță ajutoare fiscale de 7 miliarde de euro pe an, în special pentru IMM-uri

La noi cresc taxele, Germania anunță ajutoare fiscale de 7 miliarde de euro pe an, în special pentru IMM-uri

În timp ce Guvernul Ciolacu pregăteşte majorări de taxe pentru mediul de afaceri, Germania vrea să evite un declin economic şi pentru asta va acorda facilităţi fiscale de 7 miliarde de euro pe an.

Cancelarul german Olaf Scholz (care provine tot dintr-un partid social democrat ca şi premierul nostru) a anunţat, marţi, un vast plan de relansare a activităţii economice germane, care constă într-un pachet de ajutoare fiscale vizând mai ales întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) în sumă de peste 7 miliarde de euro pe an – până în 2028.

ADVERTISING

Acest şir de relaxări fiscale vizează în special întreprinderile mici şi mijlocii, sub formă de amortizări accelerate şi de prime de investiţii, a anunţat Scholz la un seminar al guvernului de coaliţie, la Castelul Meseberg, în apropiere de Berlin, relatează AFP.

Temerea cu privire la un declin economic domină întoarcerea din vacanţă în prima economie europeană şi a pus Guvernul Scholz sub presiune.

Fosta locomotivă a Uniunii Europene (UE) urmează să fie singurul stat mare afectat de recesiune în 2023, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Este, aşadar, foarte important ca, în această situaţie, să lansăm o ofensivă a Guvernului federal pentru a stimula creşterea ţării noastre, pentru a garanta că întreprinderile îşi iau deciziile (...) în privinţa investiţiilor şi oportunităţilor creşterii în favoarea ţării noastre”, a subliniat în faţa presei cancelarul.

Program de relansare în 10 puncte

Guvernul său de coaliţie - din care fac parte Partidul Social Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal (FDP) - a adoptat un program de relansare în zece puncte.

ADVERTISING

Acesta prevede, între măsurile fiscale anunţate, o consolidare a stimulentelor fiscale în domeniul cercetării şi o îmbunătăţire a deducerii fiscale a pierderilor din exploatare.

Accesul întreprinderilor tinere pe pieţe de capital urmează să fie facilitat prin măsuri în valoare de un miliard de euro.

Este vorba, de asemenea, despre o modernizare a economiei prin ţintirea protecţiei mediului în sectoarele construcţiilor şi transporturilor, prin intermediul unor fonduri în valoare de 211 miliarde de euro, anunţate anterior.

Planul Guvernului vizează totodată să relaxeze povara birocratică a autorizaţiilor de construcţie prin recurgerea la Inteligenţa Artificială (IA).

Berlinul contează pe o adoptare rapidă a unui proiect de lege privind imigraţia calificată, menit să regleze penuria de forţă de muncă, şi care urmează să fie supus la vot în Parlament.

Industria a fost lovită puternic în urma creşterii preţurilor energiei, din cauza războiului din Ucraina.

Coaliţia guvernamentală vrea să le garanteze întreprinderilor furnizarea de energie la un preţ abordabil, prin preţuri subvenţionate, dar care să nu se eternizeze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇