În Germania, băncile de alimente nu mai fac față cererii. În vreme ce prețurile și numărul refugiaților de război cresc, donațiile sunt din ce în ce mai mai puține. Ce poate face statul?
Cele mai bine de 970 de bănci de alimente din Germania (Tafel) reprezintă un ajutor esențial pentru mulți oameni. Oricine poate dovedi că este nevoiaș se poate aproviziona cu alimente de la organizația de ajutorare. Numai că, de ceva timp, tot mai puține companii fac donații către Tafel.
În paralel, cererea de ajutoare alimentare este în creștere, între altele din pricina inflației ridicate și a numeroșilor refugiați din Ucraina. Iată numai câteva motive pentru care băncile de alimente germane solicită ajutorul statului.
Faptul că mulți oameni săraci nu-și mai pot permite alimente din ce în ce mai scumpe poate fi lesne observat în cartierul Köpenick din Berlin. O coadă de oameni care așteaptă s-a format în fața clădirii dedicate suporterilor clubului de fotbal 1. FC-Union din Berlin, care a fost transformată în punct de distribuire a alimentelor. Aceasta în pofida celor 30 de grade la soare și a lipsei de umbră.
Denise Lauer se află astăzi pentru prima dată aici. După o lungă ezitare a reușit să își înfrângă rușinea. "Am vrut să încerc, nu am îndrăznit înainte", spune ea timid. "Mi-a devenit din ce în ce mai greu să mă descurc cu fiul meu din cauza prețurilor mari la alimente", explică această mamă singură, care acum așteaptă cu nerăbdare un coș de alimente la prețul standard de 1,50 euro, pe care toată lumea trebuie să îl plătească.
Potrivit Biroului Federal de Statistică, alimentele s-au scumpit cu aproape 15 la sută față de anul precedent, iar inflația a crescut cu 7,3 la sută.
Acesta este unul dintre motivele pentru care organizația independentă de ajutorare devine din ce în ce mai populară. Multă lume o duce rău cu banii. De la începutul atacului rusesc asupra Ucrainei, fiecare a cincea bancă de alimente are de peste două ori mai mulți clienți decât înainte, a transmis recent Tafel.
Carol Seele, managerul voluntar al punctului de distribuire din Köpenick, povestește pentru DW: "Înainte de război, la punctul de distribuire veneau în fiecare marți maximum 340 de persoane. Astăzi sunt adesea peste 500”.
"Vinerea trecută am avut aici exact 564 de persoane pe care le-am servit", completează Rita Hirsch. Femeia, care ține o evidență precisă pentru punctul de distribuție administrat de biserică, a alocat deja un interval orar pentru ca majoritatea clienților să poată merge în prealabil în sala ceva mai răcoroasă.
Războiul a schimbat fundamental situația
"Din cauza războiului, avem din ce în ce mai mulți clienți. Din fericire, încă nu a trebuit să restricționăm numărul oamenilor care pot accesa ajutorul nostru”, adaugă Carol Seele.
Cei care pot dovedi cu actele necesare că sunt în nevoie pot primi ajutor. Cu toate acestea, multe sedii Tafel au redus deja cantitatea de alimente pe care o oferă pe persoană, iar altele pur și simplu au încetat să mai accepte dosare noi de admitere.
Tetiana Kudina a fugit din Ucraina din cauza războiului pornit de Rusia în țara ei. Un fiu și soțul ei locuiesc încă în capitala ucraineană Kiev. Femeia vine la banca de alimente, în fiecare marți, împreună cu fiul ei mai mic. "În acest fel pot economisi mulți bani", spune ea. De asemenea, ea întâlnește germani și ucraineni cu care poate face schimb de idei: "Este de mare ajutor să ai mintea ocupată”.
Primul Tafel a fost înființat la Berlin în 1993, grație unor femei deosebit de determinate. Astăzi, băncile de alimente sprijină - conform propriilor cifre - aproximativ două milioane de persoane.
Asociațiile locale se finanțează prin donații de bani și alimente. Le sprijină și marile companii alimentare, precum REWE, Lidl sau Aldi, care donează surplusul de alimente sau produse cu mici defecte, care altfel ar fi ajuns la gunoi.
Ajutor pentru oamenii săraci din bogata Germanie
Banca de alimente Tafel dorește să ajute oamenii nevoiași. O persoană este considerată săracă dacă are la dispoziție mai puțin de 60 la sută din venitul mediu net. În această situație se află circa 13 milioane de persoane din Germania, care sunt considerate sărace.
O problemă majoră este că, în ultima vreme, nivelul donațiilor de alimente este în scădere, se plânge Asociația Federală a Băncilor de Alimente, într-un răspuns transmis DW. Fenomenul este determinat de o multitudine de factori, spune Andreas Steppuhn, proaspătul președinte al Asociației Tafel.
"Aș menționa în primul rând faptul că supermarketurile își fac acum calculele într-un mod mult mai economic, așa încât la sfârșitul zilei nu le mai rămân atât de multe alimente. În principiu, salutăm acest lucru, deoarece risipa de alimente este redusă la minimum. Cu toate acestea, băncile de alimente au nevoie în prezent de mai multe donații de alimente pentru a susține înmulțirea cererilor de ajutor”, spune el. De asemenea, există o conștientizare sporită în rândul corporațiilor și al clienților cu privire la faptul că alimentele nu ar trebui să fie irosite.
Steppuhn avertizează că Tafel se află într-o situație de maximă urgență: "Factorul politic trebuie să își îndeplinească îndatoririle. Cu alte cuvinte, banca de alimente nu poate acoperi nevoile de care nu se ocupă statul”.
Pe fondul acestei situații de criză, Steppuhn are o rugăminte cât se poate de concretă, fără însă a dori să renunțe la independența băncii de alimente. "Între altele este nevoie de o finanțare de bază pentru ca Tafeln să își poată face treaba și să ofere sprijin sigur”. Până acum, nu există niciun semn că această idee s-ar bucura de susținerea statului german.
Volker Witting