Record negativ în Germania: Lipsa de specialiști a atins cote nemaiîntâlnite

Record negativ în Germania: Lipsa de specialiști a atins cote nemaiîntâlnite

În Germania, deficitul de lucrători calificați a atins cote record în 2022, potrivit unui nou studiu.

Peste 630.000 de posturi vacante pentru diverse specializări nu au putut fi ocupate anul trecut, deoarece nu existau șomeri calificați corespunzător la nivel național, potrivit Centrului de competențe pentru asigurarea lucrătorilor calificați (Kofa) al Institutului Economic German (IW).

Este vorba despre cel mai mare decalaj între cererea de forță de muncă şi oferta calificată în acest sens din 2010, de când se măsoară acest indice, scrie DPA.

Sectoarele de sănătate, servicii sociale şi educație au fost printre cele mai grav afectate, alături de construcții, arhitectură și tehnologia construcțiilor, unde șase din 10 posturi vacante au rămas neocupate. A existat, de asemenea, o lipsă mai mare decât media de lucrători calificați în sectoarele științelor naturale și IT.

ADVERTISING

Acest deficit în comerț, vânzări și turism aproape s-a triplat anul trecut, potrivit studiului, trei din 10 locuri de muncă fiind neocupate. Situaţia în acest domeniu a fost atribuită efectului de recuperare în urma scăderii declanșate de pandemie.

În general, cu cât nivelul de calificare cerut pentru un loc de muncă este mai mare, cu atât este mai greu să găseşti angajaţi.

Angajatorii au remarcat o lipsă de absolvenți în IT, inginerie electrică, planificare și supraveghere a construcțiilor.

Lipsa specialiştilor s-a reflectat de mult timp pe piața muncii din Germania și se ştie că imigrația este necesară pentru a acoperi deficitul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În martie, aproximativ 45,6 milioane de oameni erau angajați în toată Germania, mai mult decât oricând. În ciuda recesiunii economice, a inflației și a incertitudinilor politice, lucrătorii calificați au fost atrași de angajatorii din industrie, comerț și servicii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇