Oficial BNR: Cheltuielile statului vor lua foc anul viitor. Ar trebui ca instituții întregi să dispară, sistemul fiscal din România arată ca un șvaițer

Oficial BNR: Cheltuielile statului vor lua foc anul viitor. Ar trebui ca instituții întregi să dispară, sistemul fiscal din România arată ca un șvaițer
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR, avertizează că România nu mai poate suporta costurile administrative la 3.000 de comune.

Acesta afirmă că dacă nu se intervine sever asupra cheltuielilor statului, acestea vor lua foc anul viitor.

„În materie de cheltuieli, rezolvarea problemelor este extrem de dificilă, presupune refacerea întregii administrații publice. Ar trebui ca instituții întregi să dispară, ar trebui ca UAT-uri să dispară. Avem 3.000 de comune, România nu mai poate suporta costurile administrative la 3.000 de comune, avem școli în mediul rural cu 10 elevi, au o clădire, au un director.

ADVERTISING

Am o veste și mai proastă: Costurile bugetului, dacă nu se intervine sever și serios asupra lor în viitorul an, vor lua foc”, a declarat Eugen Rădulescu la Digi24.

Aparatul de stat de la nivel local figurează în datele Ministerului de Finanțe cu 466.000 de angajați, dar include și oameni angajați în educație și sistemul sanitar. Dacă îi excludem pe aceștia, aparatul din teritoriu, în primării, consilii și instituții subordonate este de 314.000 de oameni.

„Sistemul fiscal din România a plesnit"

În ceea ce privește sistemul fiscal din România, consilierul Guvernatorului BNR spune că „a plesnit" și că nu este nevoie de prea multă știință ca să îți dai seama că nu poate fi atinsă ținta de deficit.

ADVERTISING

„Tot sistemul fiscal din România a fost transformat într-un șvaițer, atât pe partea de venituri, cât și pe partea de cheltuieli. Singurul lucru care urma să se întâmple era ca el să plesnească. Da, a plesnit. Aici suntem!

Angajamentul către UE că vom ajunge la 4,4% deficit anul acesta era un angajament frumos, dar n-aveai nevoie de prea multă știință ca să-ți dai seama că nu se poate. Consiliul Fiscal a spus foarte clar de la bun început: veniturile sunt subevaluate, cheltuielile sunt supraevaluate. Asta îmi aduce aminte de anul 2010", a mai precizat Eugen Rădulescu la Digi24.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇