Ciolacu promite că o să știm măsurile fiscale pe care vrea să le ia, înainte să ajungă cu ele în parlament

Ciolacu promite că o să știm măsurile fiscale pe care vrea să le ia, înainte să ajungă cu ele în parlament

Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că măsurile care vor fi adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului vor fi puse în transparenţă. El anunţă că este dispus să prezinte propunerile venite din partea Guvernului fiecărui grup parlamentar, inclusiv celor ale Opoziţiei, dacă acestea vor dori.

„Nu aduce Ciolacu, primul ministru, într-o mapă sigilată, închisă, vine, o trânteşte în Parlament, nimeni nu ştie ce cuprinde, trece şi fug cu ea repede la Guvern. Deci va fi o lege cât se poate de transparentă.

ADVERTISING

Am cerut preşedintelui Camerei, domnul Simonis, să prindă în program să prezint legea de asumare atât la grupul minorităţilor, cât şi la grupul UDMR. Dacă şi cei din Opoziţie, USR şi AUR, doresc, voi merge şi o voi prezenta şi acolo, deci nu va fi absolut nimic ascuns.

După ce este în transparenţă, toţi colegii din Parlament şi toată România va şti ce cuprinde această lege şi toate grupurile parlamentare care mă vor invita voi merge, ca şi prim-ministru, şi le voi prezenta proiectul de lege asumat. Dacă se va depune o moţiune de cenzură sau nu se va depune, nu este decizia mea”, mai spune Ciolacu.

ADVERTISING

Liderul PSD mai susţine că măsurile „au o strânsă corelare cu viitoarea rectificare” bugetară.

Întrebat ce va face dacă liberalii nu vor fi de acord cu propunerile PSD privind măsurile fiscale, Ciolacu a răspuns: „Se votează moţiunea, dacă va exista, în primul rând, o moţiune, se votează moţiunea, cade Guvernul, mergem la români înapoi, la vot”. 

El spune că nu ameninţă şi se arată „ferm convins că în coaliţie se va lua decizia corectă pentru România” şi nu pentru vreunul dintre partide sau pentru Guvern.

ADVERTISING

Vineri, după ce a fost la Bruxelles și a discutat cu liderii europeni, Marcel Ciolacu a reconfirmat că își va asuma în Parlamentul României pachetul legislativ care va conține reforma administrativă, cu componente atât centrale, cât și locale, combaterea evaziunii fiscale (evaluată la 10% din PIB) și ajustările fiscale.

”S-au căutat alte soluţii, acolo unde Comisia a depistat că există anumite probleme de necompetitivitate în abordările comerciale. Nu vorbim de introducere de noi taxe, nu vorbim de austeritate, vorbim de reducere de cheltuieli din sistemul bugetar, ceea ce mi se pare corect. Dorim să ridicăm nivelul de luptă cu evaziunea fiscală, în momentul în care a ajuns la 160 de miliarde, estimare, pe evaziune fiscală. De exemplu numai la TVA este în jur de 20 de miliarde”, a detaliat Ciolacu.

El a mai spus că ”vorbim de scoaterea unor excepţii din Codul Fiscal”, „nu vorbim în zona bugetară de scăderi de salarii”, ”Vorbim de o echitate socială. Nu pot să vin să măresc TVA-ul care se măreşte şi pentru cel cu venituri foarte mici şi o impozitare mare a muncii şi nu poţi să creşti nivelul de trai în acelaşi mod sau să îl scazi. Fiecare categorie se va analiza, după aceea voi veni cu legea în Parlament să îmi asum răspunderea”.

Până în acest moment, nu se știe sigur nimic despre măsurile din pachetul de legi, deși discuțiile durează de luni de zile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇