Ciolacu anunță că Guvernul își va asuma răspunderea pe reformă fiscală: Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri! UPDATE Opoziția anunță două moțiuni de cenzură separate

Ciolacu anunță că Guvernul își va asuma răspunderea pe reformă fiscală: Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri! <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Opoziția anunță două moțiuni de cenzură separate

Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală și cele pentru combaterea evaziunii.

„Vreau să anunț că Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală și cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială.

Trebuie să separăm apele și românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme și să ducă această țară înainte și cine se opune și luptă pentru privilegii și pentru bogați. Eu cred că aceasta este calea și vă anunț că voi merge înainte cu fermitate”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

El afirmă că trebuie oprită „debandada bugetară”.

„Am promis încă de la început că acest guvern va pune întotdeauna România pe primul loc. Avem nevoie de o Românie decentă și echitabilă pentru toți. Pentru asta, trebuie să oprim debandada bugetară! Trebuie să facem un sistem fiscal echitabil pentru toată lumea. Și trebuie să luptăm în mod real cu evaziunea.

ADVERTISING

Risipa bugetară, evaziunea și ocolirea taxelor - cumulate sunt frâna care țin pe loc dezvoltarea României. Nu mai putem continua așa! Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri sau sunt risipite cu instituții care se calcă pe picioare în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale și școli. S-a terminat”, adaugă Ciolacu.

Premierul a subliniat că România are nevoie de reforme profunde.

„Am văzut și vociferări, chiar și atacuri din partea unor ipocriți, care au uitat ce obligații au pus cu mâna lor în PNRR și acum le critică. Vă spun că nu mă sperie nimic! Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem. Voi merge până la capăt pentru a tăia risipa și pentru ca toți să plătească ceea ce se cuvine în această țară! Reforma statului trebuie să fie profundă și ireversibilă!

La fel cum nu mai poate fi o regulă pentru cei bogați și companiile privilegiate și alta pentru oamenii obișnuiți care muncesc din greu. Nu mai merge așa! Și, da, dacă îmi permiteți, aș vrea să iau puțin de la noi, cei cu putere de muncă și de la cei care fac foarte mulți bani, pentru a da și la pensionarii care au muncit o viață și la cei aflați în nevoie. Cred că acesta este modul corect în care un stat trebuie să se comporte față de cetățenii săi”, încheie Marcel Ciolacu.

ADVERTISING

Reacția Opoziției: Guvernul PSD-PNL trebuie trimis acasă urgent

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, anunţă că partidul pe care îl conduce va iniţia o moţiune de cenzură dacă premierul Marcel Ciolacu îşi va asuma răspunderea „pe creşterea taxelor".

„De aproape trei luni, Marcel Ciolacu este premierul vorbelor. Anunţă acţiuni spectaculoase, doar pe vorbe. Dacă avea curaj să desfiinţeze sinecurile şi să oprească risipa o făcea până acum, dar nu are. Presiunea din partea clientelei de partid e prea mare. A anunţat sesiunea extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, dar nu a făcut-o pentru că nu îndrăzneşte să supere privilegiaţii", a declarat Drulă, potrivit unui comunicat transmis joi de USR.

El a informat că moţiunea „va reuni toate forţele democratice din Parlament, fără implicarea partidului extremist AUR".

„Vom face evident tot ce ţine de noi să ne opunem creşterilor abuzive de taxe. Dacă va exista această asumare de răspundere, vom chema alături de noi toate forţele democratice din Parlament pentru o moţiune de cenzură. USR nu se va alia cu AUR pentru o moţiune de cenzură", a adăugat Cătălin Drulă.

ADVERTISING

Și foștii colegi de la REPER au spus că o asumare a răspunderii pe ceva atât de important trebuie să atragă după sine o moțiune de cenzură.

„Suntem gata să co-iniţiem o moţiune de cenzură împotriva guvernului Ciolacu, alături de colegii din USR. Este un moment esenţial pentru opoziţia unită, în care trebuie să vorbim pe o voce comună şi să spunem clar 'nu' incompetenţei guvernului, asediului asupra antreprenorilor şi acelor categorii de contribuabili care chiar îşi respectă angajamentele faţă de România şi au demnitate, spre deosebire de guvern.

Guvernul Ciolacu şi coaliţia ratează bani europeni, se îndatorează peste orice limită rezonabilă, lăsând generaţiilor care vin datorii uriaşe pentru că nu sunt capabili să le ofere altceva, ratează obiective de ţară cu impact de transformare profundă pentru România, merg la Bruxelles în al 13-lea ceas pentru a evita un dezastru bugetar şi suspendarea finanţărilor, când ei nu sunt capabili să îşi facă treaba acasă. E de ajuns.

Cine nu este în stare măcar să gestioneze decent un buget şi să ţină o ţară în frâu, trebuie să plece. Vom trimite propunerile noastre colegilor de la USR şi aşteptăm aceeaşi viteză de reacţie şi maturitate de la toţi partenerii politici care vor o Românie prosperă, nu la limita supravieţuirii”, a afirmat Ramona Strugariu, copreşedintă a partidului REPER, conform comunicatului de presă al formaţiunii.

La rândul său, co-preşedintele REPER Dragoş Pîslaru a precizat că pachetul fiscal făcut de Guvern a fost făcut în pripă şi REPER respinge acest pachet.

„Considerăm că pachetul fiscal propus de Guvern a fost făcut în pripă, încalcă flagrant legea 69/2010 a responsabilităţii fiscal-bugetare şi nu respectă principiile dialogului social şi al consultării publice. Propunerile vehiculate în spaţiul publice sunt inechitabile, ineficiente şi nici măcar nu vor conduce la acoperirea găurii bugetare de peste 30 miliarde de lei create de guvernarea PSD-PNL.

Ce este cert este că situaţia bugetară a României este dramatică, ţara fiind la un pas de a avea fondurile europene suspendate de UE şi de a fi retrogradată de agenţiile de rating internaţionale. În aceste condiţii Partidul REPER cere de urgenţă o dezbatere politică largă, care să scoată ţara din impasul în care a băgat-o coaliţia de guvernare.

Partidul REPER respinge pachetul propus de guvernul Ciolacu, cere demararea unui proiect amplu de reformă fiscală cu aplicabilitate din ianuarie 2025, iar până atunci implementarea unei soluţii de salvgardare bugetară temporară, care să fie eliminată apoi în decembrie 2024 odată cu noul buget pe 2025”, a explicat Dragoş Pîslaru, copreşedinte al partidului REPER.

AUR face propria moțiune

Și reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor au anunțat propriul demers, cerând partidelor de Opoziție care tocmai îi excluseseră de la o alianță să susțină moțiunea lor.

„Un nou Executiv responsabil şi dedicat cauzei naţionale trebuie să adopte în cel mai scurt timp o serie de decizii vitale pentru redresarea economiei şi pentru stabilitatea socială a României:

1) întâietate pentru agricultorii români la accesul în portul Constanţa şi la elementele de infrastructură ale statului;

2) taxarea cu 1% din cifra de afaceri a marilor contribuabili;

3) menţinerea facilităţilor fiscale pentru domeniile construcţii şi agricultură la nivelul actual;

4) stoparea creşterilor de taxe pentru microîntreprinderi”, arată comunicatul de presă al partidului AUR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇