Stomatologii avertizează că măsurile fiscale vor aduce o creștere extraordinară a prețurilor pentru pacienți

Stomatologii avertizează că măsurile fiscale vor aduce o creștere extraordinară a prețurilor pentru pacienți

Iniţiativa Guvernului de a completa Codul fiscal a stârnit o serie de reacţii vehemente. Cea mai recentă vine de stomatologi, care realizează în mare proporţie activitatea pe microîntreprinderi.

,,Considerăm că adoptarea acestui proiect, în forma sa actuală, va duce la o creştere extraordinară a costurilor de funcţionare şi, implicit, la un onorariu semnificativ mai mare perceput pacienţilor ce se adresează serviciilor de îngrijire a sănătăţii orale, în condiţiile în care societatea noastră este, din nefericire, renumită pentru gradul scăzut de îngrijire a danturii”, a precizat Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR).

ADVERTISING

Proiectul de ordonanţă prevede creşterea taxelor pe microîntreprinderile care au venituri peste un anumit plafon şi majorarea impozitului pe dividende.

În cazul microîntreprinderilor, proiectul majorează impozitul pe venit de 1 la 3%, în cazul unor venituri peste 300.000 lei sau pentru cele care desfăşoară activităţi pe câteva coduri CAEN, printre care şi cele privitoare la activităţile medicale: CAEN 8621 (activităţi de asistenţă medicală generală), 8622 (activităţi de asistenţă medicală specializată), 8623 (Activităţi de asistenţă stomatologică), 8690 (alte activităţi referitoare la sănătatea umană).

ADVERTISING

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 de lei şi o rată a rentabilităţii de peste 30%, calculată ca raport între profitul net şi venituri totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta va trece la impozit pe profit de 16% începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz.

”Analiza propunerilor de modificare a Codului Fiscal apărute recent în spaţiul public a ridicat un set de probleme distincte legate de funcţionarea pe viitor a cabinetelor stomatologice. Finanţarea aproape inexistentă, pe parcursul a zeci de ani, a adus populaţia în punctul în care nu mai percepe cavitatea orală ca pe o parte esenţială din corpul uman, ci ca pe un lux pe care, în prea multe cazuri, nu şi-l permite.

ADVERTISING

PMSR se opune ferm tendinţelor de supraimpozitare a cabinetelor stomatologice şi denunţă discriminarea nejustificată a acestei profesii faţă de alte domenii”, se arată într-un comunicat emis de patronat.

În şedinţa de urgenţă a Consiliului Director al PMSR, întrunit pentru a analiza acest proiect de ordonanţă, s-au stabilit şi măsurile necesare pentru a contracara, prin toate mijloacele legale, adoptarea unor astfel de modificări ale Codului Fiscal.

”Echilibrul fragil în care funcţionează multe cabinete ce deservesc persoane cu venituri reduse o să fie spulberat de povara fiscală nou introdusă, ducând la închiderea cabinetelor stomatologice sau reorientarea investiţiilor medicilor stomatologi în zone ce îşi permit tarifele crescute.

Considerăm profund inechitabilă şi lipsită de fundament tendinţa de a corecta dificultăţile financiare ale bugetului de stat, prin discriminarea fiscală a unor categorii profesionale, ce poartă singura vină că, în timp, au fost buni contribuabili”, a precizat conducerea PMSR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇