Marcel Ciolacu, după vizita la Bruxelles: Fără creștere la TVA, rămâne valabilă asumarea răspunderii, cu deficitul încă se discută (Video)

Marcel Ciolacu, după vizita la Bruxelles: Fără creștere la TVA, rămâne valabilă asumarea răspunderii, cu deficitul încă se discută (Video)

Nu a fost o zi normală, am stabilit principiile și acum se discută detaliile tehnice, am anunțat că nu sunt de acord cu creșterea TVA, există o flexibilitate a instituțiilor europene pentru ajustarea țintei de deficit al României, a spus premierul Marcel Ciolacu vineri seara, după ă zi petrecută în întâlniri cu lideri europeni la Bruxelles.

Conferința de presă

Conferința de presă susținută de premierul Marcel Ciolacu la încheierea vizitei de lucru la Bruxelles

Publicată de Marcel Ciolacu pe Vineri, 1 septembrie 2023

„Am avut o zi în care m-am întâlnit cu toți liderii europeni, a avut loc un dialog normal, constructiv, consolidat. Este evident că am vorbit foarte mult de PNRR, că România – fără nicio excepție – va implementa toate reformele trecute în PNRR, am vorbit și de modificarea PNRR”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISING

S-a discutat și despre ajustarea deficitului bugetar, în contextul actual geostrategic, a mai spus premierul, susținând că „toți liderii europeni au vrut să mulțumească românilor” pentru efortul depus pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova. De asemenea, „toți liderii europeni, fără excepție” și-au manifestat susținerea pentru aderarea României la Schengen.

„Nu a fost o zi normală”, a mai spus premierul, „am avut cred pentru prima oară o viziune comună și un plan comun abordat” cu instituțiile europene.

Discuțiile continuă

În ce privește informații concrete despre măsurile stabilite sau agreate, Marcel Ciolacu a spus că deocamdată s-au stabilit principiile, iar echipele tehnice au rămas să discute detaliile, discuțiile urmând să continue și săptămâna viitoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Premierul a spus că a anunțat „foarte clar” că nu este de acord cu creșterea cotei de TVA peste 19%. El a spus că la o creștere de 1 punct procentual a TVA, inflația ar fi crescut cu 0,5%, ceea ce ar fi afectat puterea de cumpărare a românilor.

El a nuanțat, totuși, răspunzând la o întrebare: nu se mărește TVA peste 19% și nu se modifică TVA în ce privește produsele alimentare și medicamentele, „dacă la cluburi nu va mai fi de 5%, ci de 19%, „presupun că nu este o nenorocire”.

De asemenea, premierul a confirmat că își va asuma în Parlamentul României pachetul legislativ care va conține reforma administrativă, cu componente atât centrale, cât și locale, combaterea evaziunii fiscale (evaluată la 10% din PIB) și ajustările fiscale.

ADVERTISING

”S-au căutat alte soluţii, acolo unde Comisia a depistat că există anumite probleme de necompetitivitate în abordările comerciale. Nu vorbim de introducere de noi taxe, nu vorbim de austeritate, vorbim de reducere de cheltuieli din sistemul bugetar, ceea ce mi se pare corect. Dorim să ridicăm nivelul de luptă cu evaziunea fiscală, în momentul în care a ajuns la 160 de miliarde, estimare, pe evaziune fiscală. De exemplu numai la TVA este în jur de 20 de miliarde”, a detaliat Ciolacu.

El a mai spus că ”vorbim de scoaterea unor excepţii din Codul Fiscal”, „nu vorbim în zona bugetară de scăderi de salarii”, ”Vorbim de o echitate socială. Nu pot să vin să măresc TVA-ul care se măreşte şi pentru cel cu venituri foarte mici şi o impozitare mare a muncii şi nu poţi să creşti nivelul de trai în acelaşi mod sau să îl scazi. Fiecare categorie se va analiza, după aceea voi veni cu legea în Parlament să îmi asum răspunderea”.

O anumită flexibilitate

În ce privește ținta de deficit, pe care guvernul ar vrea să o crească, pentru a nu risca blocarea fondurilor europene, premierul Ciolacu a spus că este evident că România fiind țară de graniță și luând în calcul susținerea pentru Ucraina și Republica Moldova, există influențe negative. Iar „Comisia Europeană a înțeles complet acest context și există o flexibilitate pentru a ajusta ținta de deficit a României”.

Întrebat ce procent de deficit ar putea accepta Comisia, Ciolacu a spus că ”este o regulă de bază, anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2%, iar România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2 şi nu poate veni cu deficit micşorat mai puţin de 0,5%”.

”Ne menţinem ceea ce ne-am asumat cu toţii, politic, ca bugetul de apărare să rămână anul acesta 2,5%”, a mai spus Ciolacu, adăugând că din estimările făcute, ajutorul pentru Ucraina şi Republica Moldova depăşeşte 3,5%, iar după estimările Comisiei, se încadrează la 1,5%, fără a lua în calcul asumarea României pentru creşterea bugetului pentru apărare de la 2% la 2,5%.

Negocierile pentru PNRR, închise până la finele lui octombrie

În ce privește PNRR, Comisia vrea să închidă negocierile până la sfârșitul lunii octombrie.

”Până la sfârşitul lunii octombrie, Comisia doreşte să închidă negocierile în ceea ce priveşte PNRR şi normal că şi noi dorim să depunem to pachetul, negocierea PNRR, cererea de plată numărul 3 şi Re Power EU. (...) Noi la cererea de plată numărul 3 mai avem o singură reformă de îndeplinit, pensiile speciale, sunt ferm convins că în maxim o săptămână se vor termina şi aceste negocieri”, a mai spus Ciolacu.

Premierul a zis și că ”este foarte posibil să venim cu o lege a pensiilor până la sfârşitul anului. Solicitarea Comisiei este de a închide cât mai mult din inechităţile din interiorul legii pensiilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇