Ministrul Boloș, după discuțiile de la Bruxelles: România a cerut deficit de 5,5%, Comisia are dubii

Ministrul Boloș, după discuțiile de la Bruxelles: România a cerut deficit de 5,5%, Comisia are dubii

Ministrul Marcel Boloș a prezentat, marți, experților de la Bruxelles, măsurile fiscale și cele de reducere a cheltuielilor bugetare, cerând Comisiei Europene să accepte un deficit de 5,5% din PIB, nu de 4,4% care e ținta din buget și care nu poate fi respectată.

Ținta corectă de deficit, pentru care România nu ar trebui să fie sancționată de Bruxelles, ar fi de 5,4 – 5,5% din PIB, a explicat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu acordat Digi24, imediat după ieșirea de la discuțiile cu reprezentanții Comisiei.

ADVERTISING

„Da, aceasta ar fi o țintă corectă pe care ar trebui să ne-o asumăm luând în calcul aceste categorii de cheltuieli care n-au depins de noi și care sunt argumentul nostru ca să avem un deficit bugetar realist și acceptat de Comisia Europeană, nefiind singurul stat care se confruntă cu această deviație de la țintele de deficit bugetar asumate. Dacă luăm în calcul aceste categorii de cheltuieli și ținta asumată de 4,4% corect pentru România, fără să fie sancționată cu suspendarea fondurilor, ar fi 5,5% din PIB".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Comisia e sceptică la argumentele prezentate de ministrul Boloș

Oficialul român a invocat în sprijinul cererii României creșterea neprevăzută a cheltuielilor, generată de invazia Ucrainei, printre care se numără sumele acordate pentru refugiații din țara atacată de Rusia și fondurile suplimentare pentru apărare.

Ministrul de Finanțe a prezentat nu doar planul de măsuri ce vor fi luate, ci și categoriile de cheltuieli ce au dus la creșterea obiectivă a deficitului și pe care se fundamentează solicitarea de a i se îngădui României anul acesta depășirea țintei stabilite.

ADVERTISING

Comisia s-a arătat sceptică față de impactul măsurilor și a cerut prezentarea metodei de calcul folosite de MF român, urmând ca abia apoi să se pronunțe asupra situației, a mai explicat ministrul Boloș.

Citeşte integral Ministrul Boloș, după discuțiile de la Bruxelles – România a cerut deficit de 5,5 – Comisia are dubii legate de metodologia de calculare a impactului pe Curs de Guvernare

În paralel, am aflat azi că, după șapte luni, deficitul bugetar a crescut la 2,43% din PIB (38,6 miliarde lei în termeni nominali). În aceeași perioadă a anului trecut, deficitul a fost de 1,89% din PIB (26,7 miliarde lei)

Adâncirea deficitului bugetar e cauzată de majorarea cheltuielilor într-un ritm accelerat de 15% ( la 327 miliarde lei), în timp ce veniturile bugetare au crescut cu doar 11,5%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (la 288,06 miliarde lei). Detalii AICI


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇