PNL a aprobat angajarea răspunderii pe măsurile fiscale, cu câteva linii roșii. Boloș spune că deficitul "ne iese sub 5%"

PNL a aprobat angajarea răspunderii pe măsurile fiscale, cu câteva linii roșii. Boloș spune că deficitul "ne iese sub 5%"

Nicolae Ciucă a anunţat că Biroul Politic PNL a votat pentru angajarea răspunderii Guvernului pe măsurile fiscale şi de reducere a cheltuielilor.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat și măsurile de echilibrare fiscală.

„Subiectul care este de interes major pentru toată lumea este acela al angajării răspunderii guvernamentale pe măsurile de reducere a cheltuielilor şi măsurilor fiscale. Am avut discuţii la nivelul liderilor PNL şi am prezentat cât se poate de clar care sunt elementele fundamentale pe care PNL le-a susţinut şi continuă să le susţină pentru angajarea acestei răspunderi.

ADVERTISING

Elementele fundamentale sunt trei la număr, şi anume: reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea evaziunii fiscale şi măsurile fiscale", a spus Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

Liniile roşii

PNL continuă să susţină menţinerea cotei unice de impozitare, va continua să susţină întreprinzătorii privaţi, mediul economic prin menţinerea cotei de impozitare la dividende la 8%.

Ciucă a precizat că PNL susţine şi menţinerea actualei cote la TVA.

La nivelul întregii structuri guvernamentale să fie identificate măsurile prin care marile companii să plătească impozit pe profitul pe care îl realizează în România.

"Susţinem ca la nivelul profesiilor liberale şi a PFA-urilor să se impună un plafon pentru CASS", a adăugat liderul PNL, citat de Agerpres.

Declarații de presă susținute de președintele PNL, președintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, la finalul ședinței Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal

Declarații de presă susținute de președintele PNL, președintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, la finalul ședinței Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Luni, 4 septembrie 2023

Deficit sub 5%

La rândul său, ministrul Finanţelor a declarat că avem un jalon, 207, prin care trebuie să prezentăm o lege privind Codul Fiscal, care să asigure o creştere economică sustenabilă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat care va fi deficitul bugetar la finalul anului, Marcel Boloş a spus că s-a înregistrat un deficit de 2,3% în luna iunie, 2,44% în iulie şi vor închide luna august, estimat, la 2,7%.

”Dacă păstrăm actualul ritm de deficit bugetar pe care l-am avut în aceste luni, ne iese sub 5%”, a explicat Boloş, citat de News.ro.

Ministrul Finanţelor a ţinut să precizeze că deocamdată este o prezentare în primă etapă a planului de măsuri fiscale discutat cu Comisia Europeană şi discuţiile tehnice continuă, pentru impactul bugetar al măsurilor, astfel că este prematur să spună care va fi forma finală a acestui plan.

ADVERTISING

Liberalii care contestă asumarea răspunderii guvernamentale vor fi sancționați

Despre nemulţumirile din interiorul partidului, Nicolae Ciucă a precizat că disciplina trebuie să funcţioneze şi toţi membrii trebuie să urmeze decizia luată privind angajarea răspunderii. Cine nu se aliniază va suporta măsurile stabilite în regulamentul de funcţionare a PNL.

”Pentru anumiţi oameni din partid nu putem să garantăm, fiecare are un mod de comportament, de a reacţiona în conformitate cu propriile analize, cu propriile concepţii, dar este clar că, dacă la nivelul partidului s-a luat o decizie, toţi membrii partidului trebuie să urmeze această decizie. Este o decizie luată în BPN, disciplina de partid trebuie să funcţioneze aşa cum a funcţionat şi până acum. Acolo nu a funcţionat, fiecare trebuie să suporte măsurile şi rigorile disciplinei interne”, a declarat fostul premier citat de News.ro.

Luni, la ora 17, va avea loc o şedinţă a coaliţiei pe fondul unor nemulţumiri venite din partea liberalilor, legate de pachetul de măsuri fiscale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇