Ciolacu și-a angajat răspunderea pe pachetul fiscal: Știu că românii se întreabă dacă banii din taxe și impozite vor ajunge în vreun portbagaj. E o reformă de care România nu mai poate scăpa! (Galerie foto)

Ciolacu și-a angajat răspunderea pe pachetul fiscal: Știu că românii se întreabă dacă banii din taxe și impozite vor ajunge în vreun portbagaj. E o reformă de care România nu mai poate scăpa! (Galerie foto)

Premierul Marcel Ciolacu a angajat, marți seara, în plenul reunit al Parlamentului, răspunderea Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. Majoritatea covârșitoare a aleșilor nu a văzut forma finală a documentului decât cu 2-3 minute înainte de începerea ședinței.

De la tribuna Parlamentului, Ciolacu a reiterat că „oamenii obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plus” și a spus că îi înțelege pe „românii de bună credință care se întreabă dacă banii din taxe și impozite vor fi bine cheltuiți sau vor ajunge în vreun portbagaj“.

Șeful PSD a promis că banii cetățenilor vor fi folosiți pentru a întări economia și a asigura un trai mai bun și a evita ca încă o generație să fie îndatorată.

Chiar dacă s-a lăudat cu „cea mai are reformă de după Revoluție. O reformă de care România nu mai poate scăpa” și, iată, făcută de un premier social-democrat, Ciolacu a dat foarte puține detalii despre măsuri în discursul său.

A ținut însă să sublinieze că și-a asumat asta chiar dacă mulți i-au spus că riscă să piardă electoral anul viitor: „Eu nu pot și nu vreau să las o țară fără opțiuni. (…) Astăzi se termină cu șmecheria, s-a încheiat o etapă din istoria României”.

Nu în ultimul rând, Ciolacu a subliniat de mai multe ori că acesta este doar începutul și mult mai multe reforme vor urma.

Chiar dacă Guvernul a tot insistat că asigură transparență completă în adoptarea acestor modificări fiscale, amendamentele au putut fi depuse într-o perioadă foarte scurtă și până astăzi la ora 13:00, iar Guvernul a avut câteva ore pentru a le analiza și a vedea dacă și pe care le poate include.

Un moment tensionat a apărut la prânz, când au apărut în presă informații că un amendament ce ar fi venit de la Finanțe ar presupune ca aderarea la Pilonul 2 de pensii să nu mai fie obligatorie, iar participanții actuali să fie scoși din sistem, dacă nu dau în scris că doresc să rămână. După un val de reacții negative, și Ciolacu, și Boloș au spus la sosirea în Parlament că nu au discutat vreodată de așa ceva.

ADVERTISING

În ce privește Opoziția, USR și Forța Dreptei au renunțat la ideea depunerii unei moțiuni de cenzură, motivând că nu are cum să treacă fără voturile PNL, dar au anunțat că vor sesiza chiar în această seară CCR, sperând că la Curte „există patriotism și dreptate”. Cealaltă forță politică a Opoziției, AUR, a strâns săptămâna trecută semnături pentru a iniția demiterea guvernului.

Iar UDMR a anunțat că joacă pragmatic și a preferat să negocieze cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă unele dintre măsuri. La finalul întâlnirii, Kelemen Hunor a anunțat că a obținut tot ce a dorit de la foștii parteneri de coaliție.

SpotMedia v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante decizii și declarații:

18:56 - Ședința plenului e declarată închisă, fără nicio altă dezbatere sau intervenție. Vă reamintim ce spune legea despre angajarea răspunderii.

  • Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
  • Executivul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.
  • Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, este considerat adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
  • În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia va fi făcută în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

18:31 - Marcel Ciolacu și-a început discursul, în vociferările celor de la AUR.

  • De astăzi s-a terminat cu dubla măsură. S-a terminat cu privilegiile la stat.
  • Trebuie să punem tot sistemul pe baze corecte și echitabile pentru toți.
  • Măsurile cu care vin astăzi au fost dezbătute îndelung. Nu sunt o reacție la nevoile de acum ale statului.
  • Astăzi îmi asum răspunderea pentru un set de măsuri, dar suntem abia la începutul unei reforme mai ample.
  • Este un efort național al României pentru a avea o economie mai puternică și a trăi mai bine.
  • A fost o dezbatere pe care nu o mai puteam amâna. De aceea, am mers înainte cu mult curaj, curaj care a lipsit în ultimii zeci de ani din reforme. Nu vreau să văd o nouă generație îndatorată.
  • Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu e cazul. Nu am susținut niciodată măsuri luate peste noapte, fără analiză. Nu cred în varianta inventării de noi taxe pentru mediul de afaceri.
  • Cred că măsuri dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune, risipă în cheltuielile statului.
  • Vă spun sincer că în ultimele luni foarte multe persoane mi-au sugerat că nu e acum momentul să luăm aceste măsuri, înaintea unui an electoral cu 4 rânduri de alegeri. Că ar fi mai bine să ascundem sub preș și să reluăm după alegeri, când românii nu mai pot sancționa pe nimeni.
  • Nu este o opțiune pentru mine și Guvernul României. Eu nu pot și nu vreau să las o țară fără opțiuni. De aceea nu am adoptat varianta comodă în care să nu fac nimic.
  • Astăzi se termină cu șmecheria, s-a încheiat o etapă din istoria României.
  • De astăzi toată lumea va plăti proporțional cu cât câștigă.
  • Nu e corect ca statul român să se lăfăie în cheltuieli care cresc de la an la an.
  • Astăzi vin în fața dvs cu cea mai are reformă de după Revoluție. O reformă de care România nu mai poate scăpa. Și, iată că o face un premier social-democrat.
  • România are o evaziune fiscală de 10% din PIB. 32 de miliarde de euro.
  • Vom impozita cu 70% sumele nejustificate. Dar nu banii de nuntă sau botez. Cu 70% va fi taxat cel care nu și-a plătit corect taxele și impozitele.
  • România nu-și mai permite facilități fiscale de 5% din PIB-ul României.
  • Avem printre cele mai mici taxe și impozite din Europa, dar mai mult de o treime nu încasăm. În schimb ne împrumutăm la nesfârșit riscând blocarea banilor de la UE.
  • Suntem la 27% din PIB cu încasările. Bugetul României astăzi se bazează pe taxele plătite de salariați, pe consumul acestora.
  • Păstrăm TVA-ul cel mai mic la lemne de foc, electricitate și gaze.
  • Cum putem vorbi de austeritate când vom avea creșterea salariului minim?
  • Taxăm suplimentar profitul băncilor și companiilor mari, care vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri.
  • Vor fi întotdeauna unii care vor spune că nu este bine. Așa au spus când am reglementat piața energiei și românii au plătit un preț mic la electricitate și gaze.
  • Măsurile fiscale propuse nu vor distruge nimic. Din contră!
  • Oamenii obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plus.
  • Știu că în aceste zile românii se întreabă dacă banii din taxe și impozite vor fi bine cheltuiți sau vor ajunge în vreun portbagaj. Înțeleg aceste îngrijorări ale românilor și tocmai de aceea astăzi, de la tribuna Parlamentului, transmit un mesaj foarte clar pentru toți cei care sunt în serviciul public, politicieni sau nu. Această guvernare e despre reforme și economie, binele românilor. Cei care vor să folosească funcția publică sau politică pentru beneficii personale nu vor fi tolerați.
  • România are nevoie de această reformă majoră, iar eu sunt pregătit să mi-o asum! Este singura şansă pentru a continua dezvoltarea acestei ţări, singura şansă pentru a creşte nivelul de trai al generaţiilor actuale şi viitoare.
  • Prin urmare, doamnelor şi domnilor, având în vedere toate argumentele expuse mai sus, în temeiul articolului 114 din Constituţia României, Guvernul îşi angajează răspunderea asupra Proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.
ADVERTISING

18:23 - Abia la acest moment pe masa fiecărui parlamentar a ajuns forma finală a proiectului care modifică masiv Codul Fiscal. Documentul a fost publicat și pe site-ul Camerei:

18:14 - Parlamentarii USR protestează. Ei au venit cu pancarte în care acuză PSD și PNL că majorează taxele ca să aibă cu ce să-și acopere hoțiile.

usr-protest-parlament

18:06 - Președintele UDMR Kelemen Hunor a spus că, dacă lucrurile discutate la prânz cu Ciolacu și Ciucă rămân cum au fost stabilite, reprezentanții maghiarilor nu vor semna o moțiune de cenzură. El a spus că i-a explicat liderului USR Cătălin Drulă că șansele unei moțiuni sunt nule, așa că a preferat să negocieze cu liderii coaliției ca să obțină garanții pentru supraviețuirea instituțiilor de cultură și autonomia autorităților locale.

Toate cerințele UDMR au fost acceptate. Mai sunt amănunte care trebuie stabilite prin HG, de exemplu noi am propus ca banii din taxa de lux să se ducă la autoritățile locale și asta se face prin HG, nu prin angajare de răspundere”, le-a spus el jurnaliștilor, dar a subliniat că în orice caz așteaptă să vadă textul final.

Legat de taxa de solidaritate, Kelemen Hunor a spus nu doar că e de acord, dar UDMR a propus-o acum 2-3 ani: „Dacă ei ar fi acceptat când eram în coaliție împreună, astăzi am avea mai puține probleme cu deficitul bugetar”.

17:55 - A ajuns la Parlament și Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care de asemenea a negat să aibă știință de amendamentul privind Pilonul II de Pensii.

„Este un amendament oficial? Dacă ar fi fost un amendament oficial, era înregistrat. Eu nu am participat la discuția de la Guvern (de astăzi de la prânz, n.red.). Amendamentul nu a urmat circuitul oficial. Nu s-a discutat niciodată despre această impozitare a profitului, acestea sunt bazaconii. (...) În discuțiile din urmă cu o lună... dar ați văzut că s-au materializat în ceva? (...) Dacă nu este oficial, de ce să mă intereseze? Credeți că n-am destule probleme de rezolvat?”, a spus Boloș.

17:40 - Marcel Ciolacu a ajuns la Guvern și a dat o reacție la scandalul referitor la Pilonul II de pensii, iscat în această după-amiază.

„Niciodată în coaliție eu sau dl Nicolae Ciucă nu am vorbit de vreun amendament la Pilonul 2 de pensii. Vă repet, niciodată înseamnă niciodată. Înseamnă nici măcar acum o lună, nici alaltăieri, niciodată nu a avut nimeni vreo discuție despre Pilonul 2 de pensie.

Nu s-a vorbit nici măcar de impozitare, supraimpozitare, e o tâmpenie să supraimpozitezi. Dacă aveți informația de la cineva, sa vină să spună dacă a discutat cu mine sau cu dl Ciucă.

Eu astăzi am trecut prin Guvern amendamentele convenite la prânz cu dl Nicolae Ciucă. Vă mulțumesc”, a spus Ciolacu, ignorându-i pe jurnaliștii care i-au tot spus că amendamentul a venit de la Ministerul de Finanțe.

17:25 - Președintele USR Cătălin Drulă a recunoscut, la Digi 24, că renunță la ideea depunerii unei moțiuni de cenzură, pentru că un astfel de demers nu are cum să fie victorios dacă nu o votează și PNL. El a reiterat însă că va sesiza CCR imediat după ce Guvernul își asumă răspunderea.

„Eu sper ca la CCR există patriotism și dreptate”, a spus Drulă, care a subliniat că măsurile nu vor intra în vigoare până nu judecă CCR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇