PSD dă înapoi și renunță la modificările pentru Pilonul 2 de pensii. Crește însă taxa specială pentru bănci

PSD dă înapoi și renunță la modificările pentru Pilonul 2 de pensii. Crește însă taxa specială pentru bănci

Grupurile PNL-PSD au depus oficial o listă de amendamente la proiectul de lege privind măsurile fiscale, iar propunerea ca Pilonul 2 de pensii să fie opțional nu se mai află printre ele.

Se introduce însă o taxă de 0,5% pe cifra de afaceri pentru tot sectorul de petrol și gaze. Totodată, parlamentarii propun ca băncile să plătească o taxă de 2% pe cifra de afaceri în 2024 și 2025.

Anterior s-a vehiculat că mai mulți parlamentari PSD vor ca aderarea la Pilonul 2 de pensii să nu mai fie obligatorie, iar participanții actuali să declare în scris dacă vor să rămână în sistem.

Persoanele care nu își exprimă opțiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidențe rămân asigurate doar în sistemul public de pensii.

ADVERTISING

Valoarea activului personal existent în contul participanților care nu și-au exprimat opțiunea de a rămâne în fondul de pensii unde figurează în evidență, până cel târziu la data de 31 martie 2024, rămâne în administrarea fondului de pensii.

Social-democrații au formulat o serie de amendamente în acest sens la proiectul de lege privind măsurile fiscale și le-au trimis în analiză la Guvern, a declarat pentru Economedia Lucian Romașcanu, liderul grupului senatorilor PSD. Însă ulterior acesta a spus că amendamentul care elimină obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii nu este asumat de PSD.

Social-democrații ar fi propus și PNL să susțină aceste măsuri, iar surse liberale afirmă că mai mulți liberali s-au opus. Parlamentarii PNL au protestat și i-au transmis secretarului general al PNL Lucian Bode că nu sunt de acord şi ca „nu vor susține asa ceva”, scrie Hotnews.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În urma protestelor parlamentarilor PNL, Lucian Bode a anunțat că va transmite mai departe liderilor Coaliției că amendamentul nu va fi susținut de PNL.

Social democrații mai vor şi ca băncile să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri, în 2024 și 2025. Guvernul a propus ca băncile să plătească o taxă de 1% pe cifra de afaceri, până în 2026.

Reacția APPR

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a transmis că respinge cu fermitate propunerea de eliminare a obligativității Pilonului II de pensii private.

”Mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reformă structurală a ultimilor 15 ani, care a dus România în rândul ţărilor civilizate. Toate statele din Uniunea Europeana şi din OCDE au sisteme de pensii private complementare la Pilonul I, în mai mult de jumătate din cazuri fiind vorba de sisteme obligatorii sau semi-obligatorii.

ADVERTISING

Mai mult, prin PNRR, Guvernul României şi-a asumat să întărească Pilonul II şi nu să îl desfiinţeze, jalon pe care atât Guvernul, cât şi Comisia Europeana îl consideră îndeplinit”, se arată într-un comunicat al APPR.

„Pilonul II de pensii private obligatorii funcționează în România de mai bine de 15 ani cu rezultate excepţionale în beneficiul cetăţenilor: randament mediu anual de peste 7,5% (dublu față de inflaţia corespunzătoare), aproape 24 de miliarde de euro active acumulate, din care peste 5 miliarde de euro reprezintă doar câştigul net din investiţii adus de managementul administrat privat peste contribuțiile virate de români garantate prin efectul legii.

Peste 90% din acești bani sunt investiți în economia României, contribuind la creșterea economică și crearea de locuri de muncă”, subliniază APPR.

Cum arată forma finală a pachetului de măsuri fiscale, ce au zis Ciolacu și Boloș despre Pilonul II, dar și cum s-a desfășurat ședința de plen în care Guvernul și-a angajat răspunderea, puteți citi, pe larg, AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇