Ciolacu susține că nu a introdus taxe noi, dar i s-a acrit de excepții și "scoate perfuzia"

Ciolacu susține că nu a introdus taxe noi, dar i s-a acrit de excepții și "scoate perfuzia"

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat acrit de excepţii (beneficii fiscale pentru anumite categorii). Prim-ministrul crede că acestea au distrus ţara şi ele înseamnă 75 de miliarde lei anual, aşa că trebuie eliminate.

Marcel Ciolacu susţine că nu a introdus taxe noi, doar dispar excepțiile. Totuşi, pachetul fiscal prevede impozit minim pe cifra de afaceri pentru companiile mari şi impozit suplimentar pentru bănci, aşadar taxe noi. Iar pentru cetăţeni apar impozite speciale pentru maşinile şi casele scumpe. Detalii AICI

ADVERTISING

„Noi am venit cu un pachet pe toate cele trei paliere. Nu poți să reglezi anumite măsuri fiscale și veniturile bugetare dacă nu te uiți la toate palierele.

Noi avem excepții. Eu nu mai suport cuvântul „excepții”. De când sunt prim-ministru mie mi s-a acrit de acest cuvânt. Cu cât îmi vin mai multe informații de la Finanțe cu privire la excepții la excepții.

Nu se poate aşa ceva! Am distrus această ţară prin 500 de excepţii luate în 100 de acte normative.

Niciunde în lume. Noi dorim acum să aderăm la OECD. E foarte important, intrăm în rândul ţărilor dezvoltate. E mai important decât Schengen, economic. (...) Este foarte important, o dată, să vedem ce avem excepţii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Eu nu am introdus taxe noi, am scos din excepţii. Nu mai suportă statul român excepţiile. Intervii punctual cu excepţii, peste tot se întâmplă în lume acest lucru, şi în Uniunea Europeană, pe anumite categorii.

E ca perfuzia când eşti bolnav. Îţi pun perfuzie, eu, statul, pentru a nu te lăsa să mori, dar în momentul în care te simţi pe picioarele tale, în momentul acela scot perfuzia şi te las să te descurci. Am venit cu scoatere de excepţii, am venit cu combaterea evaziunii şi va fi drastică", a declarat Ciolacu, luni seara, la Antena3, citat de News.ro.

ADVERTISING

Acesta a precizat că „excepțiile” înseamnă 75 de miliarde de lei anual, iar evaziunea fiscală în România înseamnă 160 de miliarde.

Iată câteva excepţii eliminate de pachetul fiscal:

  • Dispare scutirea de contribuţii - Se elimină scutirea la plata contribuţiilor sociale de sănătate pentru angajaţii din construcţii, din sectorul agricol şi din industria alimentară.
  • Scutirea de impozit doar sub 10.000 de lei - În IT, construcții, agricultură și industria alimentară vor fi scutiți de impozit doar angajații cu venituri sub 10.000 lei (brut). Iar scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.

"Niciun om de rând nu va fi afectat de măsurile pe care le ia Guvernul"

Marcel Ciolacu a mai spus că "niciun om de rând nu va fi afectat de măsurile pe care le ia Guvernul". Însă un specialist explică de ce măsurile fiscale vor aduce scumpiri: Un impozit pe cifra de afaceri e, de fapt, un TVA pe steroizi

"Eu nu pot să accept, când tu ai peste 10.000 de lei, eu să îţi mai dau spor de antenă de 15%. Unul care are salariul cel mai mare la statul român, nominal, câştigă mai mult din sporul de antenă. Trebuie să pun o limită. Dacă ai 400 de milioane, eu îţi mai dau spor de antenă de 15%? Nu-i afectat şi cel cu 3.000 la fel?", a subliniat Ciolacu, citat de Agerpres.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇