Ciolacu e supărat că nu poate să combată evaziunea, după ce i-au fost contestate la CCR modificările fiscale. Zice că 1 miliard de lei e deja pierdut

Ciolacu e supărat că nu poate să combată evaziunea, după ce i-au fost contestate la CCR modificările fiscale. Zice că 1 miliard de lei e deja pierdut

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că prin „atacul ipocrit” la Curtea Constituţională (CCR) a proiectului de lege privind măsurile fiscal-bugetare asumat de Guvern în Parlament, statul a pierdut sume în jur de 1 miliard de lei, bani din „reorganizare şi din combaterea evaziunii”.

El răspuns astfel fiind întrebat, sâmbătă, de jurnalişti, la sediul PSD, dacă este îngrijorat la fel de mult ca şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, despre care în presă s-a relatat că a afirmat într-o discuţie în cadrul coaliţiei că nu doarme noaptea din cauza problemelor legate de deficitul bugetar curent al României.

ADVERTISING

"Sunt foarte multe de acoperit din funcţia de prim-ministru. Ministrul de Finanţe este un om foarte, foarte responsabil şi încercăm împreună să găsim soluţiile cele mai bune. Până acum le-am găsit. E adevărat, cu acest atac ipocrit, din punctul meu de vedere, la CCR, s-au pierdut deja sume pe care ne bazam, în primul şi în primul rând, din reorganizare şi din combaterea evaziunii, în jur de 1 miliard de lei. Vom încerca să recuperăm", a declarat Marcel Ciolacu.

Greu cu deficitul, dar sunt bani de pensii și salarii

Premierul a mai spus că în ciuda deficitului, statul nu are probleme de "incapacitate de plată" și sunt bani pentru plata taxelor și a salariilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a răspuns astfel după ce a fost întrebat de presă, la finalul şedinţei BPN al PSD de la sediul partidului, dacă există posibilitatea "să fie suspendate plăţile, aşa cum spunea ministrul (Finanţelor n.red.) Marcel Boloş într-o şedinţă a coaliţiei".

"Avem un buffer de aproape 12 miliarde la Finanţe. Nu avem probleme de incapacitate de plată, de nimic. Noi avem o singură problemă, de a ne încadra într-un deficit, unde avem de închis cu Comisia, să vedem cheltuielile directe şi indirecte în ceea ce priveşte Ucraina. De la, repet, de la amenda de 0,5 % am pornit. Acel moment este depăşit.

ADVERTISING

România nu va fi amendată cu 0,5% din PIB, pentru că în eventualitatea în care depăşeşte deficitul, nu sunt... Lucrurile sunt sub control. Mă bucur că domnul ministru e atât de aplicat, de nici nu poate dormi noaptea. Repet, e un om foarte responsabil, dar nu sunt, lucrurile nu sunt critice. Nu avem probleme de salarii, de pensii, dimpotrivă", a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat și că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pentru a discuta cu acesta "inclusiv pe proiecţia bugetului pe anul viitor".

"Dorim până la sfârşitul anului să avem şi bugetul aprobat", a mai declarat premierul Ciolacu.

Unele publicaţii din presa centrală au relatat săptămâna aceasta despre o discuţie din cadrul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare, în care ministrul Marcel Boloş ar fi afirmat că nu poate dormi de câteva zile din cauza creşterii deficitului bugetar şi în luna septembrie, pe fondul unor încasări la buget sub obiectivul previzionat, el avertizând că s-ar putea ajunge la o oprire a plăţilor până la sfârşitul anului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇