Guvernul nu se grăbește cu rectificarea bugetară, ci preferă să ia din fondul de rezervă

Guvernul nu se grăbește cu rectificarea bugetară, ci preferă să ia din fondul de rezervă

Guvernul are în plan o rectificare bugetară abia după ce intră în vigoare Legea cu noile măsuri fiscale, deși multe programe naționale, inclusiv pentru bolnavii cronici, au rămas fără finanțare.

Pentru a putea aloca fonduri instituţiilor care au nevoie foarte mare de bani, inclusiv pentru proiecte cu fonduri UE sau cheltuieli din domeniul sănătăţii, Ministerul Finanţelor a pregătit un proiect de ordonanţă care prevede posibilitatea de a prelua la Fondul de rezervă al Guvernului sumele reprezentând 10% din creditele de angajament şi creditele bugetare, pe care ordonatorii de credite sunt obligaţi, conform legii, să le păstreze, a transmis Ministerul de Finanțe într-un răspuns pentru Profit.ro.

ADVERTISING

Rectificarea bugetară ar fi prima din acest an, o situaţie neobişnuită, practica fiind de două rectificări pe an, una în vară şi alta în toamnă.

Rectificarea bugetară care ar trebui să urmeze odată cu intrarea în vigoare a legii ar trebui să aducă şi majorarea deficitului bugetar de la ţinta de 4,4%, pe care a fost construit bugetul pe 2023.

În urma discuţiilor cu Comisia Europeană ar exista spaţiu fiscal pentru o majorare a deficitului în zona de 5,5%-5,7% din PIB, reprezentând o reducere de cel puţin jumătate de punct procentual faţă de deficitul de 6,2% de anul trecut (ESA).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pachetul fiscal pe care Marcel Ciolacu a angajat marți răspunderea guvernului va intra în vigoare abia după ce situația va fi tranșată la CCR, așadar va mai dura ceva.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇