Pachetul fiscal și scandalul pe Pilonul II au adus cel mai mare declin pe bursă din ultimele două luni

Pachetul fiscal și scandalul pe Pilonul II au adus cel mai mare declin pe bursă din ultimele două luni

Toate cele 20 de companii incluse în BET au înregistrat pierderi marţi, 26 septembrie, într-o şedinţă în care indicele de referinţă al BVB s-a depreciat cu 1,32%, cel mai mare declin din 3 august, când benchmark-ul a scăzut cu 1,5%.

Evoluţia de marți vine după ce BET a atins un maxim istoric pe 20 septembrie, respectiv 14.466 de puncte.

Principalele scăderi de marţi au fost afişate de companii precum Banca Transilvania (2,8%), Fondul Proprietatea 2,8%), Aquila (2%), BVB (1,9%), Purcari (1,6%), Transgaz (1,5%), Romgaz (1,5%), Electrica (1,5%), TeraPlast (1,4%) şi MedLife (1,3%), potrivit Ziarul Financiar.

ADVERTISING

Toţi indicii pieţei locale de capital au afişat scăderi la finele şedinţei, de la 0,5% pe BETAeRO, indicele consultativ al pepinierei segmentului principal, la 1,35% în cazul ROTX, indice dezvoltat de BVB în colaborare cu Bursa de la Viena. BET-BK, indice de referinţă pentru administratorii de fonduri, a coborât cu 1,2%.

Valoarea tranzacţiilor pe întreg segmentul de acţiuni a fost de 60 de milioane de lei, cu 11,4% peste lichiditatea zilei precedente. De asemenea, de pe Piaţa Principală, doar cinci emitenţi au înregistrat creşteri ale acţiunilor (cu tranzacţii de peste 10.000 de lei): Comelf (5,8%), Alumil (2%), Romcarbon (1,9%), Transilvania Investments (0,7%) şi Alro (0,3%).

ADVERTISING

Dinamicile au apărut în contextul unei propuneri depuse marți la Parlament privind eliminarea obligativităţii contribuţiei la Pilonul II de pensii private. Propunerea a fost contestată ulterior de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, care argumentează că „mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reformă structurală a ultimilor 15 ani, care a dus România în rândul ţărilor civilizate”.

Tot marți coaliţia de guvernare PSD-PNL a modificat pe ultima sută de metri pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea, una dintre schimbări constând în dublarea impozitului pe cifra de afaceri a instituţiilor bancare, de la 1 la 2% în 2024 şi 2025.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇