Toate cele 20 de companii incluse în BET au înregistrat pierderi marţi, 26 septembrie, într-o şedinţă în care indicele de referinţă al BVB s-a depreciat cu 1,32%, cel mai mare declin din 3 august, când benchmark-ul a scăzut cu 1,5%.
Evoluţia de marți vine după ce BET a atins un maxim istoric pe 20 septembrie, respectiv 14.466 de puncte.
Principalele scăderi de marţi au fost afişate de companii precum Banca Transilvania (2,8%), Fondul Proprietatea 2,8%), Aquila (2%), BVB (1,9%), Purcari (1,6%), Transgaz (1,5%), Romgaz (1,5%), Electrica (1,5%), TeraPlast (1,4%) şi MedLife (1,3%), potrivit Ziarul Financiar.
Toţi indicii pieţei locale de capital au afişat scăderi la finele şedinţei, de la 0,5% pe BETAeRO, indicele consultativ al pepinierei segmentului principal, la 1,35% în cazul ROTX, indice dezvoltat de BVB în colaborare cu Bursa de la Viena. BET-BK, indice de referinţă pentru administratorii de fonduri, a coborât cu 1,2%.
Valoarea tranzacţiilor pe întreg segmentul de acţiuni a fost de 60 de milioane de lei, cu 11,4% peste lichiditatea zilei precedente. De asemenea, de pe Piaţa Principală, doar cinci emitenţi au înregistrat creşteri ale acţiunilor (cu tranzacţii de peste 10.000 de lei): Comelf (5,8%), Alumil (2%), Romcarbon (1,9%), Transilvania Investments (0,7%) şi Alro (0,3%).
Dinamicile au apărut în contextul unei propuneri depuse marți la Parlament privind eliminarea obligativităţii contribuţiei la Pilonul II de pensii private. Propunerea a fost contestată ulterior de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, care argumentează că „mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reformă structurală a ultimilor 15 ani, care a dus România în rândul ţărilor civilizate”.
Tot marți coaliţia de guvernare PSD-PNL a modificat pe ultima sută de metri pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea, una dintre schimbări constând în dublarea impozitului pe cifra de afaceri a instituţiilor bancare, de la 1 la 2% în 2024 şi 2025.
- Vezi cum s-a desfășurat ședința de plen în care Guvernul și-a angajat răspunderea - Ciolacu: Știu că românii se întreabă dacă banii din taxe și impozite vor ajunge în vreun portbagaj. E o reformă de care România nu mai poate scăpa!