USR cere Guvernului să facă public memorandumul prin care „îi mai dă câteva milioane lui Iohannis să se plimbe cu avioane scumpe”

USR cere Guvernului să facă public memorandumul prin care „îi mai dă câteva milioane lui Iohannis să se plimbe cu avioane scumpe”

În condiţii de criză bugetară, Guvernul Ciolacu ar fi suplimentat bugetul Administrației Prezidențiale, iar USR cere Executivului să facă public memorandumul prin care aprobă banii pentru deplasările lui Klaus Iohannis.

„Cer să facă public memorandumul prin care Ciolacu îi mai dă câteva milioane lui Iohannis să se plimbe cu avioane scumpe. Este aberant ca aceste cheltuieli plătite din bugetul alimentat de taxe tot mai mari să fie ținute la secret.

În plină criză bugetară, cu creșteri de taxe și o sărăcire constantă a românilor, președintele Iohannis circulă cu cea mai scumpă aeronavă disponibilă pe planeta asta, după cum am descoperit într-o anchetă de presă.

ADVERTISING

Nici măcar marii miliardari ai lumii nu cheltuie atât pentru deplasări, ei având aeronave proprii. Președintele Iohannis, însă, nu plătește din banii lui, plătește din banii contribuabililor. De aceea, nu-i pasă. Singurul lucru care l-ar putea limita este bunul simț față de populația care îi plătește luxul. Probabil de aceea nu s-a limitat deloc”, acuză deputatul USR Claudiu Năsui, citat într-un comunicat remis vineri SpotMedia.ro.

Fostul ministru a anunțat acum două zile că dă în judecată Administrația Prezidențială, în contextul refuzului de a furniza informații publice despre deplasările președinților în perioada 2010-2023.

ADVERTISING

Acțiunea în instanță vine după ce Administrația Prezidențială nu a respectat prevederile Legii privind accesul la informații publice.

USR va continua și demersurile parlamentare pentru adoptarea cât mai rapidă a proiectului de lege prin care se interzice „clasificarea ca secrete de serviciu a informațiilor care, prin natura sau conținutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetățenilor asupra cheltuirii banilor publici, cu excepția informațiilor asupra cheltuielilor care privesc securitatea națională, prin a căror divulgare se pot prejudicia siguranța națională și apărarea țării”.

ADVERTISING

Inițiativa a fost depusă de deputatul USR Ionuț Moșteanu, după ce președintele Klaus Iohannis a secretizat cheltuielile privind deplasările sale în străinătate.

Înainte de a se urca alături de soția Carmen în avionul privat cu destinația Kenya, Klaus Iohannis a fost „surprins neplăcut”, conform declarațiilor unor persoane familiarizate cu organizarea turneului african, de investigația publicată de jurnalista Anca Simina, de la Recorder.

Încăpățânarea președintelui de a irosi sume importante din banii cetățenilor pe călătorii lungi, semi-private, desfășurate în condiții de mare lux, a provocat tensiune în interiorul mai multor instituții ale statului, cea prezidențială, cabinetul prim-ministrului, Ministerul de Externe și altele.

„Toată lumea vorbește în șoaptă despre călătoria lui Iohannis în Africa, iar impactul investigației realizate de Recorder a fost devastator”, a declarat pentru Spotmedia.ro o sursă din interiorul Guvernului.

Detalii în articolul Luxoasa călătorie a lui Iohannis în Africa, un șoc pentru Guvern, în condiții de criză bugetară


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇