Luxoasa călătorie a lui Iohannis în Africa, un șoc pentru Guvern, în condiții de criză bugetară

Surse apropiate organizatorilor turneului au declarat, sub protecția anonimatului, că prețul ridicat al deplasărilor a provocat tensiuni în interiorul mai multor instituții publice.

O investigație Recorder a pus sub semnul întrebării relansarea, după 30 de ani, a relațiilor României cu țări din Africa.

Klaus Iohannis, deși nu-și asumă decizia, a secretizat banii publici cheltuiți în călătoriile sale, realizate în condiții de lux, cu avioane private.
Luxoasa călătorie a lui Iohannis în Africa, un șoc pentru Guvern, în condiții de criză bugetară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

 

Înainte de a se urca alături de soția Carmen în avionul privat cu destinația Nairobi, Kenya, Klaus Iohannis a fost „surprins neplăcut”, conform declarațiilor unor persoane familiarizate cu organizarea turneului african, de investigația publicată de jurnalista Anca Simina, de la Recorder.

Încăpățânarea președintelui de a irosi sume importante din banii cetățenilor pe călătorii lungi, semi-private, desfășurate în condiții de mare lux, a provocat tensiune în interiorul mai multor instituții ale statului, cea prezidențială, cabinetul prim-ministrului, Ministerul de Externe și altele.

„Toată lumea vorbește în șoaptă despre călătoria lui Iohannis în Africa, iar impactul investigației realizate de Recorder a fost devastator”, a declarat pentru Spotmedia.ro o sursă din interiorul Guvernului.

BUCURESTI - COTROCENI - PREMIER DESEMNAT - MARCEL
TENSIUNI. Costurile ridicate ale călătoriilor lui Klaus Iohannis în străinătate au provocat discuții între instituțiile statului și nemulțumiri în Guvern. În imagine, Marcel Ciolacu, prim-ministru, alături de președintele României – Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

„Programul președintelui a fost modificat, iar unele vizite de relaxare, cum ar fi un safari, au fost scoase de pe agendă”, a mai adăugat persoana citată.

ADVERTISING

Nimeni nu a reușit să clarifice de ce președintele Iohannis continuă să cheltuie milioane de euro pe deplasări de lux, transformând activități ale unui șef de stat în călătorii de vacanță, dar debutul turneului african, care a coincis cu publicarea anchetei realizate de Recorder, are toate datele să fie momentul în care Iohannis și-a pierdut influența politică.

A apărut o deconectare totală între președinte și opinia publică, iar primele efecte se văd deja la liberali, care încearcă să se desprindă de imaginea negativă a lui Iohannis.

„…nu înseamnă că după europarlamentare nu poți să ai o nouă analiză şi o nouă deschidere. Eu cred că e nevoie ca forțele de dreapta să fie mult mai unite, să coopereze mult mai bine, astfel încât candidatul tău să câștige alegerile prezidențiale”, a declarat Gheorghe Falcă, europarlamentar liberal, joi 9 noiembrie, sugerând o refacere a alianței anti-PSD.

Poziția unor lideri PNL are legătură cu detașarea președintelui și lipsa de transparență a acestuia în legătură cu cheltuirea banilor publici.

După 30 de ani

Turneul din Africa a fost pregătit timp de câteva luni de o echipă de la Cotroceni, în colaborare cu specialiști din Ministerul de Externe.

Din punct de vedere politic, are rolul de a relansa relațiile României cu statele africane, într-un context mai larg, în care Uniunea Europeană și SUA urmăresc să limiteze influența tot mai mare a Rusiei și Chinei pe continent.

CD A 1 - Interviu cu presedintele Ion Iliescu 1996
DIPLOMAȚIE. Ion Iliescu, ultimul președinte român care a fost în Africa. În 1993, acesta face o vizită în Kenya - Foto: Mediafax/ Hepta

„Vizitele președintelui României în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, atât în relația directă a țării noastre cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relațiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat”, se arată în comunicatul Palatului Cotroceni.

Ion Iliescu, în 1993, a făcut o vizită în Kenya, iar de atunci continentul african nu a mai fost pe agenda de politică externă a României. 

„…aceste vizite urmăresc relansarea dialogului… la nivel înalt cu statele menționate și dinamizarea relațiilor economice și sectoriale, urmărind deschiderea și valorificarea de noi oportunități de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocărilor la nivel global”, se mai arată în documentul instituției prezidențiale, scris în limbaj de lemn.

Distracția unui președinte

E greu de făcut distincția între acțiunea diplomatică a președintelui României și o călătorie de vacanță din cauza faptului că deplasarea se face în condiții de lux, închirierea avionului costând în jur de 100.000 de euro, conform estimărilor făcute de Recorder. 

În plus, comunicarea cu opinia publică e, practic, inexistentă, fiind formată dintr-un comunicat înainte de plecare și, eventual, câteva pe parcurs. Jurnaliștii acreditați la Palatul Cotroceni nu se deplasează împreună cu președintele în vizitele externe.

InteriorAvionLuxIohannisBP
ZBOR. Interiorul luxos al avionului privat cu care Klaus și Carmen Iohannis au călătorit în Japonia - Foto: Boarding Pass/ Facebook

Lipsa de transparență a lui Iohannis în legătură cu turneele sale în străinătate atenuează demersul diplomatic, transformându-l în „distracția” unui președinte aflat la final de mandat. Iar acesta e un deserviciu major adus României. 

Ce lider occidental se va uita cu seriozitate la discuțiile lui Iohannis din Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal? Și asta în contextul în care președintele vizează poziția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate după plecarea de la Palatul Cotroceni, conform unor surse din apropierea acestuia.

Diplomația Rusiei în Africa se face cu grâu ieftin

La sfârșitul lunii august, Kassim Majaliwa, prim-ministrul Republicii Tanzania, a vizitat Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin, în cadrul forumului Rusia - Africa.

În contextul izolării impuse de SUA și Uniunea Europeană, după ce Putin a decis invadarea Ucrainei, președintele rus a încercat cu disperare să atragă de partea sa cât mai multe state pentru a-și păstra un rol cât de cât important pe plan internațional.

Moneda de schimb folosită de Kremlin a fost grâul ieftin. Pentru multe state africane, cerealele din Rusia sunt esențiale pentru funcționarea economiilor fragile, evitându-se, astfel, o criză socială gravă, provocată de lipsa alimentelor de bază.

Russia Cameroon
KREMLIN. Vladimir Putin și liderii unor state africane, la forumul Rusia - Africa, organizat la sfârșitul lunii august. Tanzania și Senegal, două țări ce vor fi vizitate de Iohannis, au participat la evenimentul diplomatic de la Moscova - Foto: Hepta.ro

„Participarea noastră la acest forum e benefică pentru Tanzania din mai multe motive. În primul rând, avem relații foarte bune cu Rusia de foarte mult timp. Ambasadele noastre sunt eficiente și suntem în contact diplomatic cu multe alte lucruri”, a declarat premierul Tanzaniei pentru Daily News, un cotidian local.

„În al doilea rând, prin intermediul acestui forum, putem afla despre activitățile altor țări africane într-o varietate de sectoare și putem câștiga experiență de la acestea. Avem ocazia de a împărtăși ceea ce facem în domeniile noastre cu africanii și cu alte națiuni invitate la această reuniune”, a mai spus oficialul, conform sursei citate.

Regele de la Palatul Cotroceni

Pe lângă Tanzania, la forumul organizat în vară de Rusia a participat și Senegal, cele două state africane fiind pe agenda lui Iohannis.

În Kenya, Capul Verde și Tanzania, vizitele vor fi la cel mai înalt nivel, cel de stat, iar în Senegal, va fi una oficială, cu un grad mai jos, dar nu fără încărcătură diplomatică importantă. În toate cele patru descinderi, Klaus Iohannis va avea întâlniri la nivel de președinte.

S-a muncit mult pentru realizarea turneului, de aceea, e păcat că acesta a fost umbrit de apetența președintelui pentru lux, e concluzia care a apărut din discuțiile cu persoane apropiate de organizare.

Turneul african al lui Klaus Iohannis a început cu stângul din cauza comportamentului său care seamănă mai mult cu cel al unui rege și nu cu al unui președinte ales în mod democratic, prin vot direct, de către cetățeni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇