SMERȘ a căpătat un renume terifiant în perioada stalinistă, fiind folosit pentru anihilarea spionilor și a disidenților. Serviciul de contraspionaj a fost readus la viață de Vladimir Putin.
Rusia folosește din nou temutul serviciu de contraspionaj SMERȘ, au anunțat serviciile britanice de informații. Unitatea al cărei acronim înseamnă în limba rusă „Moarte spionilor” a fost fondată în 1941 de dictatorul sovietic Iosif Stalin, relatează Business Insider.
„La sfârșitul lui 2023, politicienii ruși au susținut că serviciul de contrainformații SMERȘ a fost reînființat. La începutul lui ianuarie 2024, o imagine din surse deschise a arătat agenți ce par să poarte uniforme cu însemne SMERȘ", a transmis Ministerul britanic al Apărării.
Pe rețelele de socializare a fost distribuită, în primele zile ale anului, o înregistrare video în care un tânăr din regiunea rusă Belgorod cere scuze în fața a doi agenți îmbrăcați în uniforme cu însemnele SMERȘ, pentru că a filmat un sistem antiaerian rusesc.
Ministerul britanic a precizat că nu este clar dacă SMERȘ a fost reînființat ca un serviciu nou sau dacă denumirea a fost atribuită altei unități în scopuri propagandistice.
SMERȘ și-a dobândit notorietatea internațională după ce a fost menționat în romanele de spionaj din seria James Bond ale lui Ian Fleming, precum și în filmul „Din Rusia cu dragoste" din 1963 cu Sean Connery în rolul principal, deși fusese desființat până când Fleming a început să scrie cărțile.
Serviciul a fost creat inițial pentru combaterea infiltrării naziste în armata roșie în timpul războiului și pentru reprimarea disidenților și a insurgenței în teritoriile ocupate de Uniunea Sovietică în Europa de Est și în Germania, devenind renumit pentru brutalitatea sa și executarea a mii de oameni acuzați, cu dovezi sau fără, de trădare a Rusiei.
Agenții SMERȘ au descoperit cadavrul lui Adolf Hitler după ce acesta s-a sinucis în buncărul lui din Berlin în 1945, în timp ce Armata Roșie se apropia.
Reapariția SMERȘ este un exemplu al modului în care Kremlinul urmărește să prezinte războiul din Ucraina, „în spiritul celui de-Al Doilea Război Mondial", și a obsesiei Moscovei pentru „inflitrarea amenințărilor externe în țară".
Președintele rus Vladimir Putin a căutat permanent să crească sprijinul public față de războiul din Ucraina, prezentându-l ca o luptă pentru supraviețuirea împotriva forțelor NATO despre care a spus că sunt hotărâte să submineze și să distrugă Rusia.
Moscova a înăsprit măsurile împotriva celor care critică războiul și a introdus pedepse mai aspre pentru dezertorii din armată, notează publicația americană.