Partidul lui Putin își face armată de mercenari: Divizia de huligani Hispaniola trimite "carne de tun" pe front

Partidul lui Putin își face armată de mercenari: Divizia de huligani Hispaniola trimite "carne de tun" pe front

Rusia Unită, partidul condus de Vladimir Putin, organizează o armată privată. Grupul de mercenari este format din ultrași ai galeriilor de fotbal, indivizi radicalizați și simpatizanți neo-naziști.

Toată „crema” extremei drepte din Rusia e binevenită în Hispaniola, grupul de mercenari pe care îl adună formațiunea politică a lui Putin, Rusia Unită. Potrivit serviciului de informații al armatei ucrainene (GUR), noul grup de mercenari include ultrași ai galeriilor de fotbal, naționaliști și simpatizanți neo-naziști. Mulți dintre aceștia aparțin grupului militant Batalionul Vostok, un regiment din cadrul forțelor ruse desfășurate în regiunea ucraineană Donbas care operează cu precădere în Donețk, relatează Euronews.

Hispaniola a făcut anterior parte din Batalionul Vostok, ca unitate de voluntari a huliganilor din fotbalul rus. Din 2023, Rusia Unită a preluat controlul asupra Hispaniola, i-a conferit statut de companie militară privată și a început să facă recrutări folosind fondurile de partid, susține GUR.

ADVERTISING

Rusia Unită recrutează pentru grupul Hispaniola în teritoriile ocupate din Ucraina, dar și în regiunile sărace ale Rusiei.

Voluntarilor li se promite că vor fi plătiți cu 220.000 de ruble (2.200 de euro) pe lună pentru cel puțin șase luni pe front. De asemenea, li se oferă asigurare de 1-3 milioane de ruble (până la 30.000 de euro) în caz că sunt răniți și 6 milioane de ruble (peste 50.000 de euro) pentru familie în caz de deces.

"Însă motivația financiară este doar o momeală. Pentru cei mai mulți recruți, e doar un bilet dus. Rușii nu iau morții sau răniții grav de pe front, îi trec 'dispăruți' ca să nu trebuiască să le dea bani rudelor", arată GUR.

Ce este Hispaniola

Canalul de Telegram atestă că este o grupare de ultrași din fotbalul rus cu o prezență în Ucraina. Liderul acesteia, Stanislav Orlov, este cunoscut drept "Spaniolul".

"Nu e clar de ce a ales acest nume, fiindcă nu se știe să aibă vreo legătură cu Spania", a spus un cercetător din rețeaua Antifascist Europe, specializat în extrema dreaptă, pentru cotidianul spaniol Ara.

Stanislav Orlov este un ultras extrem de periculos, cu legături strânse cu clubul de fotbal ȚSKA Moscova, și conduce de cel puțin opt ani aripa din regiunea Donețk. Gruparea racolează cei mai violenți huligani din lumea fotbalului rus.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Orlov a spus în mai multe interviuri că a intrat în armata rusă în 1999 și susține că a luptat în al doilea război din Cecenia. Potrivit contului său de Telegram, el s-a mutat în Ucraina în 2014 cu un grup de ultrași pentru a sprijini ocupația rusă din Donbas.

După declanșarea invaziei în Ucraina, Orlov a creat și organizat o grupare de ultrași ai clubului ucrainean de fotbal Șahtior Donețk care să lupte alături de forțele proruse din Donbas, racolând și huligani ai cluburilor moscovite de fotbal ȚSKA, Spartak, Lokomotiv și Torpedo, precum și din galeria lui Zenit Sankt Petersburg.

Ultrașii ruși au fost implicați în ciocniri violente cu huliganii englezi pe străzile Marsiliei, în timpul turneului final al Campionatului European din 2016.

Rusia adună mercenari

Hispaniola este, însă, doar una dintre grupurile de mercenari din Rusia. În ciuda decăderii grupului Wagner după revolta de anul trecut și moartea liderului Evgheni Prigojin, Moscova continuă să recruteze mercenari, de regulă din penitenciare și din sălile de forță, dar și din zonele sărace, iar mai multe companii puternice din Rusia și-au format grupuri paramilitare.

ADVERTISING

Serviciile ucrainene de informații au anunțat în februarie anul trecut că gigantul energetic rus Gazprom își organizează propria forță militară, pe modelul grupului Wagner, informația fiind confirmată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit legislației ruse, este permisă înființarea unei structuri de securitate în scopul "asigurării obiectivelor din sectorul de combustibili și energie", ceea ce îi dă dreptul Gazprom să creeze o organizație privată de securitate, arată comunicatul.

Legea prevede, de asemenea, că entitățile fondatoare trebuie să dețină cel puțin de 50% din compania militară privată rezultată.

De asemenea, un grup de mercenari ruși recrutează femei pentru a lupta în Ucraina, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie (MoD). Redut, o companie militară privată susținută de stat, a făcut în noiembrie 2023 un apel ca femeile să lucreze ca lunetişti și operatori de drone în batalionul său Borz.

Redut - cunoscut anterior ca Shield - are legături cu GRU, agenția de informații externe a Rusiei. Face parte dintr-un grup de forțe mercenare care protejează operațiunile comerciale ale companiilor rusești și a fost desfășurat în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă din 2022.

Compus din foşti luptători de la forțele speciale ruse și mercenari Wagner, Redut ar fi fost implicat în complotul de asasinare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în primele zile ale războiului.

În ofensiva inițială a Rusiei spre Kiev, Redut a suferit pierderi grele de până la 90% din forța sa de luptă, potrivit Insider.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇