Se vorbește tot mai des de un conflict cu Rusia. CSAT a dispus întărirea Armatei

Se vorbește tot mai des de un conflict cu Rusia. CSAT a dispus întărirea Armatei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Miercuri a avut loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, la Cotroceni, care a decis măsuri de întărire a Armatei.

Reuniunea a fost convocată de Klaus Iohannis, în contextul în care se vorbeşte tot mai des despre un război cu Rusia, iar noul șef al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, spune că populația României trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți pentru un posibil sau un eventual conflict.

La final, Administraţia Prezidenţială a precizat într-un comunicat că principala temă abordată a constituit-o "grava situație de securitate din regiunea Mării Negre și implicațiile pentru România".

ADVERTISING

"Situația de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie amenințată de atacurile Rusiei asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime și pagube materiale.

Pentru țara noastră, situația de război din statul vecin menține riscurile de incidente care pot afecta teritoriul și cetățenii României, precum și pericolele în ceea ce privește siguranța navigației în Marea Neagră, din cauza minelor în derivă și a acțiunilor ostile ale Rusiei", transmite Palatul Cotroceni.

CSAT a dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române

Pe acest fond, membrii CSAT au analizat măsurile interne luate pentru protejarea ţării şi populației.

ADVERTISING

Administraţia Prezidenţială subliniază că "România beneficiază de sprijinul NATO și al aliaților săi pentru apărarea securității în zona Dunării și a țărmului Mării Negre, prin misiuni de poliție aeriană și capabilități de apărare aeriană și supraveghere".

Totuşi, CSAT a dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române, inclusiv prin legi care să răspundă cerințelor de apărare a României în actualul context.

Recent şeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a explicat că militarii nu au legislaţia necesară pentru a doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spaţiul aerian al României, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, impunându-se modificarea a patru legi.

ADVERTISING

”Drona sau rămăşiţa de dronă nu trebuie echivalată cu o aeronavă şi să răspundă bazei legale pe care o avem în momentul de faţă, ea trebuie asimilată la muniţie”, a precizat şeful SMA

Pe de altă parte, Guvernul pregăteşte o lege ca să avem un soi de armată voluntară, pe lângă rezerviştii voluntari care există deja. Proiectul de lege privind militarii voluntari în termen include pregătire de până la patru luni, costurile fiind acoperite de către MApN.

Și armata a mai anunțat că are nevoie de peste 5.000 de tineri, atât fete, cât și băieți, și a scos la concurs posturi de soldați și gradați profesioniști.

Eforturi diplomatice

În plus, CSAT a decis continuarea demersurilor diplomatice în vederea încetării de către Rusia a agresiunii militare, precum și menținerea eforturilor de susținere multidimensională a Ucrainei. Puţin probabil ca aceste eforturi să aibă vreun rezultat.

"România va continua să colaboreze cu aliații pentru asigurarea unei posturi NATO de descurajare și apărare robuste și eficiente, pentru creșterea prezenței aliate în țara noastră, precum și pentru sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova", adaugă sursa citată.

Securitate cibernetică

Pe de altă parte, membrii CSAT au evaluat activitatea desfășurată în domeniul securității cibernetice la nivelul instituțiilor competente ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023, precum și principalele obiective pentru 2024.

"În contextul multiplicării amenințărilor cibernetice, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dar și al dezvoltării exponențiale a tehnologiilor emergente, au fost analizate măsurile multidimensionale adoptate în cursul anului 2023 de către instituțiile cu atribuții în consolidarea rezilienței cibernetice a României".

În acest context, au fost aprobate acțiuni prioritare pe care să le aibă în atenție Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, menite să contribuie la dezvoltarea sistemului național de securitate cibernetică și la consolidarea capabilităților de prevenire, descurajare, inclusiv printr-o abordare proactivă, adecvată cadrului internațional de cooperare în domeniu.

Totodată, membrii Consiliului au analizat și activitatea CSAT în 2023 și au decis transmiterea raportului de activitate Parlamentului spre aprobare.

Cea mai recentă şedinţă CSAT a avut loc pe 12 octombrie. Iată concluziile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇