Ce a decis CSAT împotriva consumului de droguri

Ce a decis CSAT împotriva consumului de droguri

Şedinţa CSAT de joi s-a încheiat, iar Administraţia Prezidenţială a trimis concluziile.

Astfel, aflăm că prima temă pe agendă a fost consumul de droguri și alte substanțe psihoactive de către tineri și elevi, fenomen de o gravitate care afectează securitatea naţională.

Iar gestionarea unui astfel de fenomen presupune un efort naţional, cu implicarea Guvernului şi serviciilor, Parchetelor şi administraţiei locale, dar şi a societăţii civile.

Aşa că CSAT a decis să se facă un grup de lucru. Acesta va fi format din secretari de stat, nominalizați de MAI, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Familiei, reprezentanți ai SRI, procurori desemnați de către Parchetul General și specialiști din instituțiile angrenate, sub coordonarea Guvernului.

ADVERTISING

"Grupul de lucru va elabora un plan comun de acțiune, aprobat la nivelul conducerii instituțiilor menționate, care va cuprinde obiectivele, măsurile de ordin general și particular, sarcinile și responsabilitățile concrete în scopul prevenirii și al combaterii eficiente a riscurilor generate de traficul și consumul de droguri la adresa siguranței individuale și colective, potrivit competențelor care revin fiecărei instituții participante", transmite sursa citată.

În plus, şi la nivel județean, vor fi constituite grupuri de lucru operaționale, formate din specialiști și experți desemnați de către celelalte instituții responsabile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

CSAT a stabilit şi că Guvernul va adopta măsuri "concrete" pentru consolidarea autorităților care sunt direct responsabile de combaterea unor fenomene infracționale grave, printre care și traficul și consumul de droguri:

- analizarea cadrului legislativ care vizează traficul și consumul de droguri și formularea, cu celeritate, de propuneri privind modificarea și completarea actelor normative pentru eliminarea lacunelor legislative și limitarea posibilităților de interpretare speculativă a prevederilor legale.

ADVERTISING

- garantarea unui cadru instituțional sanitar corespunzător, coerent și eficient care să asigure extinderea accesului la tratament și la serviciile pentru recuperare, investigații specifice și măsuri integrate de protecție împotriva riscurilor asociate consumului de substanțe stupefiante în rândul elevilor și al tinerilor.

- implementarea cu rigurozitate a Planului Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, mecanism de cooperare care prevede și măsuri concrete în problematica drogurilor, precum și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale în domeniul drogurilor 2022-2026.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇