Opt persoane, printre care se numără şi două cadre didactice, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile în urma percheziţiilor organizate de DIICOT la o grupare infracţională bănuită de operaţiuni cu droguri de mare risc.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalul Buzău a admis cererea procurorilor de arestare preventivă pe numele persoanelor bănuite, dar decizia nu e definitivă şi poate fi contestată în 48 de ore.
Cei doi profesori din Buzău, unul de economie şi un psihopedagog, ar fi capii reţelei de trafic de droguri de mare risc, susţin surse judiciare citate de Hotnews. Unul predă la un liceu tehnologic din oraşul Buzău, iar celălalt la o școală specială.
În urma percheziţiilor desfăşurate de anchetatori, au fost ridicate sume de bani, droguri şi mai multe cântare.
Amintim că marţi au fost 26 de percheziţii, în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila şi Teleorman.
Au fost descoperite şi ridicate 150 de grame de materie vegetală tocată (canabis), 120 de grame de substanţă cristalizată, albă (3-CMC) şi 22 de seminţe de canabis.
"De asemenea, poliţiştii au indisponibilizat 57 de comprimate, 150 de grame de substanţă galbenă (NSP), 17 telefoane mobile, 6 cântare, 1 laptop, 390 de euro şi 7.900 de lei", a transmis IPJ Buzău.
Suspecţii sunt cercetaţi că au cumpărat canabis şi alte droguri de mare risc, pe care le-ar fi plătit cu criptomonede, pe o aplicaţie online criptată.
"Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie-septembrie 2023, mai mulţi bănuiţi, din judeţul Buzău, ar fi achiziţionat, de la persoane din judeţele Vrancea, Brăila şi Teleorman, diferite cantităţi de droguri de risc (canabis), mare risc (3-CMC, MDMB-4en-PINACA) şi substanţe psihoactive (2-CMC, ADB-BUTINACA, 5F-MDMB-BUTINACA şi 5F-ADB), în vederea comercializării, către consumatori din municipiul Buzău.
(...) Drogurile ar fi fost comandate prin intermediul unor aplicaţii online criptate, iar plata s-ar fi realizat prin transferuri în echivalentul unei criptomonede.
Distribuţia şi vânzarea ulterioară a drogurilor ar fi avut loc fără ca persoanele să se întâlnească, cumpărătorul primind, după ce efectua plata, o fotografie şi coordonatele GPS ale locului în care se aflau drogurile ce făcuseră obiectul tranzacţiei", a transmis anterior IPJ Buzău.