Poliția vrea să confiște mașinile șoferilor beți sau drogați, care fac un accident mortal

Poliția vrea să confiște mașinile șoferilor beți sau drogați, care fac un accident mortal

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu propune un pachet de măsuri legislative menite să combată consumul şi traficul de droguri.

Una dintre acestea prevede înăsprirea condiţiilor în care traficanţii de droguri pot beneficia de reducerea pedepselor.

"Pachetul de măsuri propune pedepse adecvate pentru traficanţii de droguri, respectiv înăsprirea condiţiilor în care infractorul poate beneficia de reducerea pedepselor.

Pot beneficia de reducerea pedepselor doar cei care conduc la capturarea unor cantităţi mai mari de droguri sau similare cu cele care fac obiectul faptei sale.

ADVERTISING

În prezent, legea oferă posibilitatea ca un traficant prins, de exemplu, cu 10 kilograme de droguri să beneficieze de reducerea pedepselor dacă denunţă o persoană ce face trafic de droguri cu 500 de grame", a afirmat chestorul de poliţie, miercuri, într-o conferinţă de presă de la MAI.

Totodată, Despescu a arătat că este vizată şi eliminarea posibilităţii condamnării cu suspendare a executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor de trafic de droguri, dar şi incriminarea unor noi fapte referitoare la publicitatea drogurilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Instituirea unor noi situaţii agravante referitoare la deţinerea de droguri în spaţii publice în care au acces tinerii şi copii. Concret, persoana care deţine droguri pentru consum în şcoală, la festivaluri este sancţionată cu o pedeapsă mai mare, comparativ cu situaţia în care este depistat singur, în maşină, cu droguri", a explicat Despescu.

Se mai propune, conform secretarului de stat în MAI, confiscarea autovehiculelor şoferilor băuţi sau drogaţi care au provocat un accident rutier soldat cu decesul unei persoane.

ADVERTISING

"În domeniul siguranţei rutiere, măsura confiscării vehiculelor folosite ca armă de conducătorii auto. Concret, va face obiectul confiscării de autovehicule situaţia în care, în mod repetat, şoferul este depistat sub influenţa alcoolului şi drogurilor sau şoferul aflat sub influenţa alcoolului sau substanţelor psihoactive provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane", a declarat Bogdan Despescu.

Abia a intrat în vigoare legea care spune că şoferii băuți, drogați sau fără permis care provoacă accidente mortale nu mai scăpa de închisoare.

O altă modificare avută în vedere prevede este ca Poliţia să poată dispune din oficiu urmărirea penală în anumite situaţii, pentru ca DIICOT să se degreveze de cauzele cu un caz de complexitate scăzut, poliţistul antidrog având un rol activ în investigarea acestor fapte.

#live Conferință de presă ce are ca temă măsurile dispuse de conducerea MAI pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și combaterea infracționalității.

#live Conferință de presă ce are ca temă măsurile dispuse de conducerea MAI pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și combaterea infracționalității.

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Miercuri, 27 septembrie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇