Despescu de la MAI vrea prime pentru polițiștii care fac capturi importante. Secretarul de stat spune că s-au găsit droguri și în Portul Constanța, dar nu trebuie să știe încă presa (Video)

Despescu de la MAI vrea prime pentru polițiștii care fac capturi importante. Secretarul de stat spune că s-au găsit droguri și în Portul Constanța, dar nu trebuie să știe încă presa (Video)

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu a ieşit azi într-o conferinţă la sediul MAI, ocazie rară în care a vorbit despre marile capturi de droguri realizate în acest an, inclusiv în Portul Constanţa, dar şi despre cum poliţiştii ar trebui să primească prime pentru că îşi fac meseria.

Secretarul de stat vine cu o iniţiativă de schimbare a legii care introduce „acordarea de bonificaţii poliţiştilor în raport de criterii de performanţă pentru îndeplinirea unor activităţi care au condus la capturarea unor cantităţi semnificative de droguri, substanţe interzise, arme şi muniţii, indisponibilizarea unor sume mari de bani, precum şi denunţarea unor fapte de corupţie”.

ADVERTISING

Cât despre capturile de droguri cu care se poate lăuda Poliţia Română, Despescu spune că în acest an fost capturate 570 kg.

“Anul acesta sunt 570 de kilograme de droguri capturate.

(...) Dacă e să vorbim de numărul acţiunilor din acest an sunt acţiuni în număr de peste 50 pe domeniul drogurilor. Numai în ziua de ieri aţi văzut cele 37 de acţiuni operative, pe lângă cele 50, în care s-au executat peste 250 de percheziţii”, a declarat Bogdan Despescu. 

El a mai afirmat că mare parte din drogurile capturate nu provin din ţara noastră. 

“Drogurile capturate sunt în mare parte nu din ţara noastră. Este o chestiune reală. Avem comprimatele capturate de structurile MAI şi anul acesta avem un milion 500 de comprimate, cele mai multe capturate de Poliţia de Frontieră. (…) Avem aici situaţia statistică a masei verde capturată şi aici cea mai mare cantitate provine din România. Şi vedeţi în anul acesta, 1,7 tone de masă verde capturată de structurile MAI”, a mai precizat secretarul de stat, citat de News.ro. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a fost întrebat despre cantităţile de droguri de mare risc şi a declarat că, în 2019, au fost capturate peste trei tone, în 2021, aproape trei tone, adăugând că mare parte din aceste cantităţi provin în urma unor acţiuni derulate pe o perioadă mai mare de timp. 

De ce nu avem capturi de droguri în Portul Constanţa?

Cum toată presa a vuit pentru că în Portul Constanța nu s-a identificat niciun gram de droguri în ultimii 2 ani, Despescu a fost întrebat de ce aici nu s-au înregistrat capturi de droguri, în condiţiile în care în alte porturi din Europa sunt descoperite anual zeci de tone de droguri.

ADVERTISING

“Astăzi vă confirm că în Portul Constanţa sunt capturi de droguri şi în ultima perioadă. Cazurile respective nu pot fi mediatizate în acest moment. Înţelegeţi foarte bine de ce, ţine de traseul, destinaţia, trasabilitatea şi documentarea activităţii grupurilor implicate”, a transmis secretarul de stat.

“Cele mai mari capturi realizate de structurile de la Antidrog sunt prin Portul Constanţa. Cu privire la aceste acţiuni am menţionat, o repet, este nevoie de o perioadă mare de timp pentru documentare şi confirm încă o dată că în ultima perioadă au fost realizate capturi de colegii de la structurile Antidrog, capturi care astăzi nu pot fi comunicate public. Aşa e normal, să se realizeze o documentare totală, pe tot traseul, destinaţie, ramificaţie, tragerea la răspundere penală a întregii reţele”, a adăugat Despescu.

El a mai afirmat că structura Antidrog a făcut verificări în peste 5.000 de containere aflate în Portul Constanţa.

“Toate containerele respective au fost verificate fizic pe baza analizelor de risc. În plus, în Portul Constanţa, Poliţia Română s-a dotat pe fonduri externe nerambursabile cu un scaner mobil care acţionează exclusiv aici. În acest an au scanat peste o mie de containere. Ieri, de exemplu, din raportarea zilnică, rezultă că au fost verificate 74 de mijloace de transport şi containere de către colegii de la Transporturi, cei care gestionează, cei care administrează acest scaner”, a mai declarat Bogdan Despescu.pţie”, a mai transmis Bogdan Despescu.

#live Conferință de presă ce are ca temă măsurile dispuse de conducerea MAI pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și combaterea infracționalității.

#live Conferință de presă ce are ca temă măsurile dispuse de conducerea MAI pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și combaterea infracționalității.

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Miercuri, 27 septembrie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇