Poliția Română - minciună în formă continuată, analfabetism funcțional sau haos total?

Poliția Română - minciună în formă continuată, analfabetism funcțional sau haos total?

Poliția Română nu știe sau se face că nu știe câți polițiști fără pregătire minimă are în stradă ca să aplice legea. Poliția Română nu știe sau se face că nu știe câte aparate DrugTest defecte are în dotare și care este procentul rezultatelor fals pozitive.

Poliția Română nu știe sau se face că nu știe câți polițiști de ordine publică de la Oradea au rămas în bloc fără avize de poliție rutieră și care a fost motivul retragerii intempestive a acestui aviz. Nu știe sau se face că nu știe în răspunsuri oficiale.

La finalul lui august, într-un interviu acordat SpotMedia.ro , liderul sindicatului Europol Cosmin Andreica a făcut o serie de afirmații grave despre starea reală a Poliției Române, atât în ceea ce privește dotarea, cât și în ceea ce privește pregătirea polițiștilor.

Pentru clarificare, am considerat necesar să cer răspunsuri oficiale de la IGPR, în baza Legii 544 a liberului acces la informații de interes public.

solictare-544-IGPR-1

Răspunsurile IGPR sunt siderante și reflectă:

-ori minciuna prin omisiune în formă continuată
-ori analfabetism funcțional al celor care au citit întrebările și au formulat și avizat răspunsurile
-ori un haos instituțional total în care conducerea Poliției habar nu are ce se întâmplă în ograda ei.

ADVERTISING

Să le luăm pe rând:

1.Cosmin Andreica: ”Trebuie să cumpărăm și DrugTeste pentru că din cele 184 noi apreciem că sunt funcționale cam 100, iar dintre aceste 100, undeva la 30% nu sunt folosite de către polițiști, pentru că sunt acel model (AquilaScan) care are incidență de fals pozitiv, chiar și de 30% în unele județe.”

Întrebări pentru IGPR:

-Câte aparate DrugTest FUNCȚIONALE sunt în acest moment în România?
-Câte dintre aparatele FUNCȚIONALE sunt modelul AquilaScan?
-Care este procentul de rezultate eronate ale aparatelor AquilaScan?

Răspunsul IGPR: “La nivel național, structurile de poliție rutieră au în dotare 184 de aparate pentru depistarea consumului de substanțe psihoactive, acestea fiind repartizate tuturor inspectoratelor județene de poliție, precum și Brigăzii Autostrăzi. (…) În referire la celelalte date vă comunicăm că nu le deținem în forma solicitată de dumneavoastră”.

După care IGPR arată că toți polițiștii care au calitatea de polițist rutier pot folosi aparatele și livrează o statistică pe care nu am cerut-o, referitoare la gradul de ocupare a posturilor „pe linia de muncă - poliție rutieră”, din care rezultă un deficit total de 11,7% și faptul că 2.576 de polițiști rutieri, adică aproape 55%, au vechime peste 5 ani. Aici răspunsul integral al IGPR.

Informațiile nesolicitate au meritul de a contrazice flagrant tema preferată a oficialilor când vine vorba despre problemele Poliției – deficitul mare de oameni.

Un deficit total de 11% și peste jumătate din efectiv cu mai mult de 5 ani vechime nu justifică în niciun fel proasta funcționare a Poliției Rutiere în țara cu cele mai multe accidente și cei mai mulți morți pe șosele din UE. Cauza trebuie căutată în corupție și organizare, deci la conducerea Poliției până la nivelul șefului suprem, Bogdan Despescu.

Totodată, IGPR pretinde că nu știe câte rezultate false are la testele de drog, câte aparate Drug Test sunt defecte, câte sunt un model problematic pe care polițiștii refuză să-l foloseaca pentru că nu au încredere în acuratețea lui și câte erori a dat.

Minciună, analfabetism funcțional sau haos total?

2.Cosmin Andreica: ”Noi astăzi avem încadrați direct care nu au parcurs nici acel curs de inițiere de trei luni, oricum o glumă. Pe baza unui test grilă au intrat în sistem, au primit uniformă a 2-a zi și acum sunt în stradă, aplică legea, nu știm cum, iar cursul de inițiere îl vor parcurge în următorii 2 ani de zile, când va avea Centrul de Pregătire și perfecționare de la Slatina capacitate să îi preia.”

Întrebare pentru IGPR: Câți polițiști încadrați direct lucrează la nivel național fără să fi parcurs cursul de inițiere de trei luni?

Răspunsul IGPR „În referire la celelalte date vă comunicăm că nu le deținem în forma solicitată de dumneavoastră.”

Deci Poliția Română nu poate infirma că are pe stradă polițiști fără o zi de pregătire profesională, care aplică legea cum se pricep și ei, care expun cetățenii și se expun pe ei înșiși unor situații extrem de periculoase. Dar pretinde că habar nu are câți sunt în această situație.

Minciuna, analfabetism funcțional sau haos total?

3.Cosmin Andreica: "Inspectorul șef de la Oradea a dispus ca tuturor celor 70 de polițiști de ordine publică din municipiu să le fie retras avizul de Poliție Rutieră. Fără niciun motiv. Presupunerile lor sunt că au deranjat niște colaboratori ai mediului politic, care și-au activat mecanismele lor de comunicare instituționale.”

Întrebări pentru IGPR:

1.Le-au fost retrase avizele de poliție rutieră polițiștilor de ordine publică din municipiul Oradea?
2.Dacă măsura a fost luată:
a.care a fost motivul retragerii avizelor?
b.câte avize au fost retrase?
c.câți polițiști de ordine publică din Oradea mai au aviz de poliție rutieră?

Răspuns IGPR: cu privire la întrebările de la punctele 1 și 2, veți primi răspuns, în termenul legal, de la Inspectoratul de Poliție Județean Bihor. S-au spălat pe mâini cu toate că măsură retragerii e luata de IGPR, la propunerea inspectorului șef local.

solicitare-Bihor

Răspunsul integral al IPJ Bihor îl puteți citi aici. Pe scurt:

-au fost retrase nişte avize. Nu se precizează câte au fost retrase, câți polițiști mai au avizul. Pentru ce au fost retrase toate?
-motivul retragerii nu e indicat, ci doar că decizia a fost luată după o analiză la nivelul Poliției Municipiului Oradea. Care a constatat ce?
-cine promovează cursurile organizate acum va primi din nou avizul. Când, cine va face evaluarea?

Dacă nu e nimic de ascuns în privința retragerii avizelor și măsură nu a fost luată, după cum spune Cosmin Andreica, pentru că a fost deranjat cine nu trebuie, de ce motivele nu sunt arătate transparent?

4.După nenorocirea de la 2 Mai a apărut informația neoficială că la nivelul IGPR nu există o procedură clară de înștiințare a familiilor victimelor infracțiunilor.

Întrebare pentru IGPR: Există o procedură unică precisă la nivel național pentru anunțarea familiilor victimelor infracțiunilor?

Răspuns IGPR: Menționăm că, în anul 2022, Serviciul de Psihosociologie din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a elaborat o temă profesională privind comunicarea polițiștilor, direct cu familiile victimelor care au fost rănite grav sau au decedat, în urma accidentelor rutiere grave sau a infracțiunilor contra persoanelor.

Deci, dincolo de bălăria pusă pe hârtie, IGPR admite implicit că procedura nu există, nici măcar după ce o țară a fost oripilată de felul în care au aflat despre nenorocire părinții copiilor sfârtecați la 2 Mai pentru că Poliția a fost ineficientă și în privința traficului de droguri, și în cazul punctual al lui Vlad Pascu.

Acest exercițiu de sfidare a opiniei publice vine după cel al IPJ Constanța care nu a reușit să arate câte controale antidrog a făcut în zona 2 Mai – Vama Veche în lunile iulie și august și a răspuns o pagină de alte bălării.

A răspuns conform instrucțiunilor de la centru pentru că toate răspunsurile către presă se adună pe un grup intern unde sunt reformulate și avizate la literă de oamenii secretarului de stat Bogdan Despescu.

Aceste exerciții de sfidare a interesului public vin după ce directorul Poliției București, Bogdan Berechet, mi-a interzis realizarea unui interviu cu interlocutorul ales de mine și mi-a indicat să cer informații de la IGPR conform Legii 544. Scopul fiind să primesc alte deșeuri, precum cele mai sus prezentate.

Rămâne de văzut dacă dl Cătălin Predoiu, vice-premier și ministru al Afacerilor Interne, considera că o asemenea comunicare a Poliției se înscrie în declarația-obiectiv: „sunt deschis la o colaborare corectă și constructivă cu reprezentanții mass-media, în scopul asigurării unei informări corecte și complete a cetățenilor”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇