Secretarul general al NATO i-a chemat pe europeni să-şi mărească producţia de arme pentru a creşte livrările către Ucraina şi preveni o confruntare cu Moscova „care ar putea dura zeci de ani”.
La mai puţin de o săptămână înainte de reuniunea miniştrilor Apărării din NATO la Bruxelles, pe 15-16 februarie, Jens Stoltenberg a insistat că „trebuie să ne reconstruim şi să dezvoltăm mai rapid baza industrială, pentru a creşte livrările către Ucraina şi a reconstitui propriile stocuri”.
"Aceasta înseamnă trecerea de la producţia lentă în timp de pace la producţia rapidă de perioadă de conflict", a declarat Stoltenberg ziarului duminical german Welt am Sonntag.
"Nu există nicio ameninţare militară iminentă împotriva unui aliat" din NATO. "În acelaşi timp, Kremlinul rosteşte în mod regulat ameninţări la adresa unor ţări NATO", a remarcat Stoltenberg, citat de AFP.
Subliniind că invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape doi ani a arătat că "pacea în Europa nu este dobândită", el a insistat asupra importanţei protejării ţărilor Alianţei.
"Atât timp cât investim în securitatea noastră şi rămânem uniţi, vom continua să descurajăm agresiunea", a spus el.
"NATO nu caută război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim pentru o confruntare care ar putea dura zeci de ani", a avertizat el.
Vineri ministrul danez al Apărării avertiza că Rusia ar putea ataca NATO în 3-5 ani, iar un general belgian spunea zilele trecute că Europei îi va lua mulți ani pentru a-și construi capacitatea de producție de armament și muniție necesară atât pentru a ajuta Ucraina, cât și pentru a reechipa forțele naționale. Şi ministrul polonez al Apărării crede că Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia.