Rusia lansează un atac furibund la adresa Moldovei: Se închină la complicii români și le ridică monumente

Rusia lansează un atac furibund la adresa Moldovei: Se închină la complicii români și le ridică monumente

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut, miercuri, în briefingul său de presă, o intervenţie specială dedicată „situaţiei din Moldova”.

Ea a lansat un atac furibund la adresa autorităţilor de la Chişinău, pe care le acuză de „complicitate” cu autorităţile române şi de aservire a intereselor occidentale, în contradicţie cu ceea ce, în opinia Moscovei, şi-ar dori poporul.

MAE rus strecoară ideea că autorităţile de la Chişinău ar avea atitudini antisemite, că vorbitorii de limbă rusă sunt discriminaţi şi că liderii moldoveni sunt marionetele României şi ale Occidentului în general - ceea ce aminteşte de falsele pretexte invocate în cazul invaziei la scară largă din Ucraina, în februarie 2022.

ADVERTISING

„Ţara se închină la complicii români şi le ridică monumente”, a afirmat Zaharova.

Concret, Moscova se arată deranjată că la Chişinău a fost dedicat un monument poetului român Octavian Goga, iar o stradă a fost redenumită după el, că un politician comunist nu a fost lăsat să participe la o dezbatere electorală televizată pentru că vorbea limba rusă, că autorităţile impun „o agendă LGBT” şi că se promovează în general o „isterie antirusă”.

De asemenea, Zaharova a criticat Chişinăul pentru că s-a raliat deciziei UE de a impune sancţiuni companiei ruseşti de exploatare a diamantelor Alrosa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Bineînţeles, reacţionăm la toate acestea şi nu le lăsăm nesupravegheate”, ameninţă purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Zaharaova dă însă asigurări că moldovenii nu cred în „inexistenta” ameninţare rusă şi că „îşi dau seama că este o farsă tragică, o tragicomedie care se joacă în faţa lor. Ei ştiu că baza politicii Rusiei faţă de ţara lor este dorinţa de cooperare egală şi reciproc avantajoasă”, adaugă purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Ea susţine că cetăţenii au o atitudine negativă faţă de încercările autorităţilor de a promova „isteria antirusească” şi de a distruge legăturile cu Rusia „literalmente în fiecare săptămână”.

ADVERTISING

În final, ea îndeamnă autorităţile de la Chişinău să asculte de vocea poporului şi încheie într-o notă ironică exprimându-şi speranţa că „poporul moldovean” nu va fi redenumit „român”, aşa cum s-a întâmplat anul trecut cu limba ţării - aluzie la decizia prin care în toate documentele oficiale ale Republicii Moldova sintagma „limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română”, o decizie care a deranjat profund Moscova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇