Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit, sâmbătă, premiul Timişoara pentru Valori Europene, înmânat de primarul orașului, Dominic Fritz. Cu această ocazie, a vorbit despre pericolele care pot periclita democrației tării vecine, precizând că „grupări corupte, finanțate din bani murdari de la Kremlin, vor să răstoarne ordinea constituțională”. De asemenea, a menționat că „știm că Rusia va reîncepe în primăvară încercările de destabilizare a țării noastre”.
Premiul înfiinţat de Municipiul Timişoara onorează personalităţi recunoscute pe plan internaţional care, cu determinare, curaj şi creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene.
„Preşedinta Maia Sandu este nu doar un lider puternic, ci şi un model pentru milioane de europeni din afara Moldovei. Maia Sandu a crezut în aspiraţiile europene ale Moldovei atunci când mulţi le considerau utopice. Cu o muncă incredibilă, determinare, curaj şi un bun simţ rar întâlnit în politică a luptat cu perseverenţă pentru a contura o cale europeană pentru Moldova. A reuşit să scoată Republica Moldova de sub influenţa Kremlinului şi a pus-o pe o direcţie europeană”, a afirmat Dominic Fritz, primarul USR al Timişoarei, potrivit unui comunicat de presă al partidului.
Edilul din Timişoara a mai spus că „umanitatea şi bunul simţ al Maiei Sandu sunt dovada că un politician nu trebuie să fie nici vulgar, nici agresiv, nici tupeist ca să aibă succes”. El a adăugat că „sub conducerea doamnei preşedintă, Republica Moldova a început un amplu proces de reformă, profund necesar pentru o ţară care a fost ţinută captivă unor interese ilicite pentru decenii”.
Maia Sandu a vorbit despre pericolele la adresa democrației moldovene
În discursul de acceptare al acestui premiu, președinta Maia Sandu a vorbit despre pericolele la adresa democrației moldovene, precum și despre războiul din Ucraina și tentativele Rusiei de a influența parcursul altor țări.
„Sunt onorată să primesc un premiu pentru valori europene, pe care îl consider nu atât o recunoaștere personală, cât mai ales o apreciere pentru modul în care cetățenii Republicii Moldova își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație, un drept pentru care, de aproape doi ani, vecinii și prietenii noștri din Ucraina fac niște sacrificii pe care cu greu le putem descrie în cuvinte.
Un premiu pentru valori europene este o oportunitate să discutăm despre pericolele asupra acestora și despre cât de ușor le putem pierde. Un război la hotarul nostru părea incredibil acum câțiva ani. Dar iată că dreptul internațional a fost încălcat. Granițele nu au contat, iar valorile europene, valorile umane au fost călcate în picioare. Populismul și minciuna devin tot mai atractive pentru unii cetățeni dezamăgiți și pun în pericol valori importante. Dezbaterea, încrederea în instituții și unii în alții.
Grupări corupte, cum vedem în Moldova, finanțate din bani murdari din bani de la Kremlin, vor să răstoarne ordinea constituțională, să submineze statul și democrația. Politicienii deghizați cu masca valorilor europene, dar gata când va fi momentul să vândă libertatea, interesul național și să ducă Republica Moldova într-o zonă gri a fărădelegii și corupției, unde Rusia poate să-și impună cu ușurință interesele. Propaganda fără margini și fără urmă de bun simț - care, din păcate, reușește să slăbească coeziunea socială, solidaritatea între oameni și națiuni.
Toate aceste lucruri reprezină un pericol real, care este foarte aproape și nu vizează doar Republica Moldova”, a susținut Maia Sandu la Timișoara.
Maia Sandu: Știm că Rusia va reîncepe în primăvară încercările de destabilizare a R.Moldova!
Maia Sandu a mai spus că Federația Rusă a încercat în mod repetat să destabilizeze ordinea și puterea de la Chișinău, folosind regimul din regiunea transnistreană. Cu toate acestea, țara sa depune eforturi semnificative pentru contracararea acestor tentative.
"În toată această perioadă, Rusia a încercat să destabilizeze ordinea și puterea de la Chișinău, de fiecare dată încercând să folosească regimul din regiunea transnistreană. Suntem conștienți de aceste riscuri și întreprindem toate acțiunile pentru a preveni aceste destabilizări", a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.
Președinta a subliniat că Republica Moldova se bazează pe sprijinul României și al comunității internaționale în eforturile sale de protejare împotriva riscurilor de destabilizare. Ea a adăugat că sunt conștienți că în această primăvară Rusia va relua încercările de destabilizare a situației și a menționat colaborarea continuă cu cetățenii și instituțiile statului pentru a contracara aceste amenințări.
„Le vorbim şi le comunicăm cetăţenilor despre aceste riscuri, aşa cum am făcut şi anul trecut, când intenţia Rusiei era să răstoarne Guvernul (de la Chişinău - n.red.). Împreună cu cetăţenii şi cu instituţiile statului încercăm să ne protejăm de aceste riscuri, dar avem încă de lucru, există încă vulnerabilităţi. Ştim că în această primăvară Rusia îşi va relua acţiunile de încercare de destabilizare a situaţiei", a arătat Maia Sandu.
Declarația președintei R. Moldova vine la scurt timp după ce Ministerul Securităţii de Stat din Transnistria a declarat că peste 60 de militari, majoritatea cu experienţă în războiul din Ucraina, sunt antrenaţi de specialişti străini în scopul lansării de atacuri asupra regiunii separatiste. Informația a fost negată rapid de Administrația de la Chișinău, în timp ce experții Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că entitatea separatistă creează “condiții de informare” pentru o posibilă operațiune cu steag fals în Transnistria. O astfel de operațiune presupune un atac real asupra unor obiective de infrastructură sau a unor oficiali din Transnistria pentru care ar da vina pe Republica Moldova.